Annons

CIMdata: ”SOLIDWORKS på 3DEXPERIENCE-plattformen demokratiserar tillgången på effektiv modern mjukvara”

PLM-analytikern CIMdata har i en kommentar i spåren av det nyligen genomförda 3DEXPERIENCE World i Nashville tittat lite närmare på behov och möjligheter för SOLIDWORKS (SW)-communityn att kliva upp på Dassaults molnplattform 3DEXPERIENCE (3DX). Klart är att analytikern tycker att skälen att kliva upp på plattformen är mycket goda. Precis som förre SOLIDWORK-chefen och numera exekutive VPn med ansvar för 3DEXPERIENCE Works inom Dassault Systemes, Gian Paolo Bassi, advokerat intensivt för.
Men trögheten i att få till en mer eruptiv vandring mot plattformen har varit påtaglig. Det som 1995 var en revolution med 3D CAD för alla på desktopen är idag en mer vardaglig företeelse som många matchar. Den som vill fortsätta att vara konkurrenskraftig behöver kort sagt mer, som de moderna livscykel-kapabiliteter på 3DX-plattformen; med bl a kraftfulla verktyg för distribuerad samverkan i realtid, kapabla simuleringslösningar och digitalt tillverkningsstöd. Att vara uppkopplad till plattformstjänsterna här, befinna sig helt i molnet och bara arbeta i en enda webbläsare är en framtid som man redan nu på många ställen tagit sikte på att realisera. När allt har samma datamodell, skalbarheten är oändlig och den tekniska kapacitet är betydligt mer omfattande än vad som bara desktop CAD kan erbjuda, är mycket vunnet.
CIMdata konstaterar i sin kommentar att visst har SW-portföljen i sig vuxit kapacitetsmässigt de senaste åren, både organiskt och genom förvärv. Men den har också vuxit genom att man gjort vassa mjukvaror (IP) från andra delar av Dassault Systèmes verksamhet tillgängliga för SOLIDWORKS-användare, 3DEXPERIENCE Works, som Bassi meddelade i Nashville kommer med SOLIDWORKS-licensen från och med juli i år.
”Detta är vettigt,” skriver analytikern. ”Många SOLIDWORKS-användande företag har lösningsbehov som går över hela livscykeln. De kan dra stor nytta av Dassault Systèmes IP och expertis.” Här har också DS SOLIDWORKS gjort en hel del för att stödja utvecklingen och gjort teknikerna, tillgängligheten och verktygen mer användbara för SWs genomsnittsanvändare. ”Detta demokratiserar i själva verket åtkomst och effektiv användning genom att de levereras på 3DEXPERIENCE-plattformen. Men det är ändå fortfarande en utmaning eftersom den genomsnittliga SOLIDWORKS-installationen bara har en handfull användare och endast 10-15 procent av dessa har antagit datahanteringslösningar. Ett sätt att uppmuntra adoption är att lyfta fram det ytterligare affärsvärde som plattformen kan ge.”

Åter till 3DEXPERIENCE World-eventet noterar CIMdata att medan de många breakout-sessionerna fokuserade på ”bröd och smör-funktioner” kring design med hjälp av SOLIDWORKS desktopmjukvara, fokuserade huvudscenen i Nashville främst på hur plattformen idag ger ytterligare affärsvärde för en rad användare. Men man hade inte bara goda råd att erbjuda från scenen. Gian Pasolo Bassi hade tagit fram ett par riktigt intressanta erbjudanden som absolut skulle kunna locka SW-användarna att börja adoptera 3DX-plattformen. Mer om dessa nedan.

SOLIDWORKS och vägar till Dassaults 3DEXPERIENCE-plattform.

Flera intressanta erbjudanden till communityn
Bland annat pekar CIMdata på hur Dassault Systèmes utnyttjar molninfrastrukturen på flera sätt till förmån för SOLIDWORKS-communityn. Av figur 1 ovan framgår att användare av den lokala programvaran kan komma åt 3DEXPERIENCE-plattformen genom erbjudandet ”Collaborative Designer for SOLIDWORKS”, som tillhandahåller molnbaserad produktdatahantering (PDM).

3DEXPERIENCE Works är en annan väg, som låter användare komma åt SOLIDWORKS genom plattformen och använda SOLIDWORKS Connected-funktionalitet. SOLIDWORKS Connector ger tillgång till alla 3DEXPERIENCE-tjänster och appar som man har rätt att använda baserat på sin roll. Detta erbjudande installerar en fullständig version av SOLIDWORKS-applikationen på din dator från 3DEXPERIENCE-plattformen.

Här finns också SOLIDWORKS Cloud, som är ett paket med molnbaserade funktioner som inkluderar 3D Creator för parametrisk design och 3D Sculptor för friformsdesign. https://www.solidworks.com/how-to-buy/solidworks-cloud-offer listar hela uppsättningen av erbjudanden i SOLIDWORKS Cloud.

Ett exempel på vad 3DEXPERIENCE Works har att erbjuda i plusvärde: byggd på den molnbaserade 3DEXPERIENCE-plattformen är 3D Product Architect en webbläsarbaserad lösning som gör att man kan skapa, modifiera och utforska multi-CAD-produktstrukturer i ett enda sammanhang, vilket förbättrar förståelsen för design och designförändringar. Det hjälper användaren att minska designupprepningar genom att göra granskning och digital modell av design, designvarianter och föreslagna förändringar allmänt tillgängliga för intressenter.

Erbjudanden värda att begrunda
Från huvudscenen puffade Gian Paolo Bassi förstås för de här lösningarna, som ger kraften i Dassault Systèmes-portföljen till SOLIDWORKS-communityn.
”Erbjudandena bör hjälpa till att utöka användningen av 3DEXPERIENCE-plattformen inom SOLIDWORKS-communityn,” skriver CIMdata i sin eventkommentar, och tillägger:
”Efter den 1 juli kommer köpare av SOLIDWORKS att ha enklare tillgång till molntjänster som stödjer datahantering och samarbete från 3DEXPERIENCE-plattformen. Om de betalar två års underhåll vid köptillfället kommer de att kunna använda Collaborative Designer för SOLIDWORKS, ett erbjudande som inkluderar:

• 3DEXPERIENCE Connector för SOLIDWORKS, som tillhandahåller SOLIDWORKS molnproduktdatahanterings-funktioner (PDM) från SOLIDWORKS-applikationen. Denna ”out-of-the-box”(OOTB), molnbaserade lösning tar bort informationsteknologins (IT) overhead för datahantering, vilken kan vara särskilt utmanande för de små företagen som är en stor andel av SOLIDWORKS kunder.

• Rollen ”Collaborative Industry Innovator”, stöder samarbete kring tillgångar som design och dokument som hanteras på plattformen.

• 3DSWYMer, en roll som ger tillgång till Dassault Systèmes sociala samarbetserbjudande för kommunikation och trådad diskussion i en hanterad miljö. Detta inkluderar ett antal widgets för att stödja instrumentpanelskonfiguration.”

CIMdata noterar vidare att befintliga SOLIDWORKS-kunder kan få dessa nya funktioner genom att betala ytterligare 300 dollar för en högre underhållsnivå. SOLIDWORKS-användare som utnyttjar dessa erbjudanden får 25 GB plattformslagring. ”Det här är ett spännande erbjudande som borde hjälpa till att stärka ansträngningarna att öka plattformsupptaget i SOLIDWORKS-communityn,” skriver man och fortsätter:

”Det andra tillkännagivandet är att från och med den 1 juli 2023 kommer alla användare med en 3DEXPERIENCE Cloud-licens att kunna få fri tillgång till 3DEXPERIENCE-plattformens Collaborative-funktioner till vem som helst utan extra kostnad. Att minska den monetära friktionen (”kostnaderna”) för sådana värdekedje-samarbeten är avgörande för att lyfta fram värdet som ett sådant samarbete kan ge.”

DS SOLIDWORKS gjort betydande framsteg när det gäller att demokratisera tekniken med en konsekvent användarupplevelse, menar analytikern CIMdata i sin kommentar.

CIMdatas slutsats: ”3DEXPERIENCE – det perfekta fordonet för användarna”
Det här är bara ett litet urval av innehållet som är tillgängligt på 3DEXPERIENCE World 2023. Eventet, skriver analytikern, erbjöd djupdykningar i ny funktionalitet, kundpresentationer och mycket mer.
”Att erbjuda 3DEXPERIENCE-plattformen på molnet ger dem (användarna) det perfekta fordonet för att demokratisera tillgången till deras stora portfölj av IP som stödjer produktens livscykel från idé till liv och eventuell avveckling.
Demokratisering är nyckeln eftersom mycket av deras (Dassaults) teknik designats för avancerade användare som ofta har specialiserad expertis, något som kan vara en bristvara hos SOLIDWORKS kunder.
Baserat på presentationerna och utställningsgolvet har företaget gjort betydande framsteg när det gäller att demokratisera tekniken med en konsekvent användarupplevelse. Erbjudandena verkar kort sagt vara klara, nu är det dags att öka adoptionen. Dassault har gjort några vinster i detta avseende och tror helt klart att de nya erbjudandena som annonserades under 3DEXPERIENCE World 2023 kommer att locka fler kunder och prospekt. De kan bara ha rätt.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title