Annons

David mot Goliat: Svensk utmanare vinner treårig patenttvist mot företagsjätte

Gerner-Rasmussen tillägger att den segdragna rättsprocessen har varit krävande och tagit mycket av bolagets energi.
– Men tack och lov så vinner inte alltid den aktör med mest pengar bakom sig och nu fick rättvisan segra. Därmed kan vi återgå till att fokusera helt ut på våra kunder och expansion.

5 miljoner i rättegångskostnader och dom som ej går att överklaga
Det danska rörledningsföretaget Per Aarsleff A/S måste nu betala knappt fem miljoner i rättegångskostnader, efter att ha försökt stoppa det svenska företaget Peanta Inventions AB:s rörinfordringsanordning. Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att Aarsleff inte bevisat att intrångsföremålet tar emot tillräcklig kylning för att kunna användas under en längre tid, och underkänner därför Aarsleffs begäran. Domen går inte att överklaga.
Beskedet tas också emot med tillfredställelse av en av PÖeantas kunder, NCC.
– Vi har ett stort behov av UV-Relinings system så det var med stor glädje jag tog emot denna nyhet. Att kunna härda med UV-Led via en ”kula” har gjort att vi kan utföra akuta jobb åt till exempel Stockholms Vatten och Avlopp AB. NCC vränger in ett glasfiber armerat flexibelt foder, som sedan härdas med Led boll från UV-Relining, vilket är en snabb, effektiv och enkel lösning. Därför ser vi fram emot att kunna fortsätta att samarbeta med UV-Relining och att deras användarvänliga produkter upptäcks av ännu fler, säger Magnus Eriksson platschef på NCC.

Mer om teknologin
När det gäller själva teknologin, UV-relining, är det en teknik som utvecklats för att säkerställa en säkrare och enklare renovering av exempel avloppsrör och regnvattenrör. Det som gör att UV-relining skiljer sig från standardrelining är härdningsprocessen. Standardrelining använder en harts baserad på två komponenter, som efter blandning reagerar på varandra och initierar härdningsprocessen. Med UV-reningssystemet används endast en ensam harts och härdas med hjälp av högintensivt UV-ljus. 

Tekniken användes första gången i början av 2000, när större foder saturerades med en enkomponentsharts och härdades med användning av UV-ljus. Vid den tiden var ljuskällan från en speciell typ av glödlampa. Baserat på denna teknik har Peanta Inventions-teamet fortsatt utvecklingen och skapat ett system tillräckligt litet för att användas i rör som är mellan 75-250 mm (3-10 ”) med flera böjningar och grenar. 

Banbrytande egenskaper
UV-reliningssystemet från Peanta har flera banbrytande egenskaper, hävdar Gerner-Rasmussen.
– Tack vare den kompakta konstruktionen av ljushuvud kan den lätt passera genom 90 graders böjningar. De fyrkantiga LED-panelerna, vilka skyddas av ett spiralformigt galler som utgör dess yttervägg, säkerställer jämnt ljus längs hela fodret. Luft pressas radiellt utåt för att ge den kylning som behövs för att panelerna inte överhettas av det intensiva ljuset som behövs för en snabb och säker härdning. Om en UV-panel eller andra delar av systemet skulle gå sönder, kan den lätt bytas ut på arbetsplatsen inom några minuter.

Detta system, menar bolaget, ”ger användarna möjligheten att bearbeta foder i situationer som du inte trodde var möjligt.”

Peanta Inventions företräddes av advokatbyrån Ström & Gulliksson och advokaterna Rikard Roos, Magnus Dahlmann och Therese Grennard.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title