Annons

Genombrottsorder för 3DEXPERIENCE i SOLIDWORKS-världen när TECHNIA tar hem stor beställning från TOMRA

Svenska PLM-konsulten TECHNIA fortsätter att dra in viktiga beställningar. Bara drygt två månader efter den rapporterade storaffären med tyska B. Braun, omfattande 13 000 användare av Dassaults PLM-plattform 3DEXPERIENCE, kommer nu nyheten att den svenska storkonsulten plockat hem ännu en stor order.
Det är börsnoterade norska TOMRA-koncernens dotterbolag TOMRA Sorting, som väljer att satsa på Dassault Systemes PLM-plattform 3DEXPERIENCE i ”TECHNIA-tappning”. Det handlar i detta fall om utveckling och produktion av avancerade sorteringsmaskiner för grönsaker som kiwis, avokado och gurkor, där maskinerna t ex sorterar bort dåliga frukter eller grönsaker. Som CAD-verktyg använder TOMRA SOLIDWORKS (SW).
Det finns flera dimensioner i denna affär. Beställningen är i detta både av stort kommersiellt och symboliskt värde för Dassault, som mött ett visst motstånd när det gäller att få upp SW-användarna på bolagets toppmoderna utvecklingsplattform 3DEXPERIENCE.
- Denna lösning kommer att ytterligare optimera vår effektivitet inom produktdesign, tillverkning och service och är en strukturell möjliggörande av vår digitaliseringsresa. Genom att använda ”out-of-the-box-funktionaliteterna” i 3DEXPERIENCE-funktionerna, kombinerat med TECHNIA som strategisk partner, kommer vi att kunna underlätta innovativ produktdesign i en distribuerad organisation, säger David Coupez, VP och chef för digitala affärsprocesser för TOMRAs sorteringslösningar.

För PLM-konsulten Technia – f ö en av världens största ”solution partners” till Dassault Systemes (DS) – kommer nyheten om TOMRA-ordern som en spännande koppling till det faktum att bolaget nyligen tecknade ett distributionsavtal för SOLIDWORKS med DS. Till saken hör nämligen att TOMRA använder SOLIDWORKS 3D CAD-system. 
– Det är förstås mycket bra att vi så här direkt inpå detta avtal tar hem den här beställningen, säger TECHNIA-chefen, Jonas Gejer till PLM&ERP News. Nu får vi direkt bra fart på våra SOLIDWORKS-bitar, samtidigt som TOMRA får ett mycket starkt stöd för implementation och drift av 3DEXPERIENCE-plattformen (3DX). 
Att TOMRA nu kliver upp på DS’ 3DEXPERIENCE WORKS är i detta sammanhang också spännande. Dels för att det är en vass teknologi med en bredd som vida överträffar vad bara CAD och den tidigare PDM-kombinationen kan erbjuda och dels för att detta involverar en global utrullning av 3DX-plattformen, vilket är en typisk TECHNIA-styrka. 
TECHNIA-basen pekar i kontexten också på nyttan av den Addnodeägda PLM-konsultens egenutvecklade integrationsramverk för t ex sammankopplingen mot ERP-systemen, TECHNIA Integration Framework (TIF).

Viktiga inslag i uthållig cirkulär ekonomi
Även om man i förstone kanske inte tänker på saken så är TOMRA-koncernens lösningar, vilket inkluderar t ex maskiner för hantering av returburkar en mycket vanlig företeelse i de miljöer vi dagligen möter i våra livsmedelsaffärer. Dessa lösningar för panthantering har slagit mycket bra. Men livsmedelskopplingarna är långt ifrån slut där, det är bl a här dotterbolaget TOMRA Sorting Solutions kommer in i handlingen. Men nu alltså i form avancerade maskiner för frukt- och grönsakssortering, som kommer in i kedjan i ett tidigare skede, livsmedelsindustrialiseringen. 
Med dessa två dotterbolaget står det hur som helst klart att bolaget inte bara en viktig länk i cirkulärt miljötänkande, utan man tjänar och omsätter också stora pengar. Totalt drog koncernen, det finns alltså fler än de två tidigare nämnda, under 2018 in 8,6 miljarder norska kronor från verksamheterna i dotterbolagen, TOMRA Sorting Solutions, TOMRA Food, TOMRA Recycling och TOMRA Mining. Koncernen har ca 4 000 anställda och har ca 100 000 installationer på de 80 globala marknader man är aktiva på. Deras avancerade sorteringssystem optimerar med hjälp av sensorer, maskinresursåtervinning och minimerar avfall i livsmedels-, återvinnings- och gruvindustrin.

Ett kliv uppåt på värdeskalan
För att driva produktutvecklingen ännu effektivare har man nu tagit steget upp på Dassaults PLM-plattform 3DEXPERIENCE (3DX) med tillhörande appar, som SOLIDWORKS, ENOVIA WORKS (cPDm-backbone och databas)

TECHNIAs CEO, Jonas Gejer.

Vad som gör samarbetet med TOMRA särskilt intressant för dagen är, som påpåekades i ingressen, att bolaget jobbar med SOLIDWORKS när det gäller 3D CAD. Det innebär att man nu tar ett steg som DS-organisationen jobbat länge på att få igång inom SOLIDWORKS-sfären – att få upp fler inom denna världens största professionella 3D-CAD-community att ta till sig och kliva upp på 3DX-plattformen. Det har varit trögt i portgången, men är på väg mot ett genombrott. Inte minst genom den nyligen under 3DEXPERIENCE World 2020 i Nashville, USA, presenterade 3DEXPERIENCE WORKS-lösningen.

PLM&ERP News utsände i Nashville, Verdi Ogewell, rapporterar att denna lösning enligt analytiker och de användare man intervjuade under eventet, ”är den hittills absolut bästa bron till denna Dassaults toppmoderna PLM-plattform. Mycket talar också för att 3DX WORKS kommer att bli gnistan som tänder en mer massiv övergång till DS’ PLM-plattform.”

Spelar bra ihop med TOMRAs ”The Source-vision”
Med TECHNIA som implementatör och driftspartner tar detta partnerskap med TOMRA Sorting Solutions sikte på att med 3DX-apparna, vässade processer och expertis för systemintegration ta bolaget till nya nivåer av datasäkerhet och effektivitet under det egna ”The Source-programmet”.

Detta består av flera projekt, som optimerar produktionen från del-designprocesser till andra företagssystem och som gör det möjligt för organisationen att utnyttja en enda singulär databas. TOMRA tänker sig också, enligt pressmaterialet, att omstrukturera det digitala engagemanget gentemot sina kunder för att via den nya plattformen dela planeringskoncept, lösningar, 3D-modeller och annat på resan mot ökad effektivitet.

Åtta globala affärsenheter
För TECHNIAs del innebär TOMRA-dealen att man kommer att leverera lösningar för produktlivscykelhanteringen på åtta globala affärsenheter. Från Benelux och USA till Nya Zeeland.
– Ja, det är en stor implementation, absolut, säger Jonas Gejer och tillägger att detta PLM-upplägg är baserat på DS’ 3DX-plattform, med stöd av TECHNIAs TIF, för att på sista raden kunna exekvera leveranserna utifrån en enhetlig affärsplattform. 
Till grund för detta finns TOMRAs vision om ”The Source”, som en plattform för att ge hållbar design- och tillverkningseffektivitet från produktinnovation/ideation till design, tillverkning och distribution av återvinningsbara lösningar. Något som Jonas Gejer säger att man kommer att uppnå med stöd från TECHNIAs experter på alltifrån PLM-kompetens  till mjukvara och tjänster över hela världen.
– Detta partnerskap har uppnåtts med hjälp av en kombination av TECHNIAs starka globala leveransförmåga och vårt starka lokala Benelux-team. Den approach som TOMRA väljer med ”The Source-programmet” är något vi lägger stor vikt vid och har alla likheter med det engagemang och de upplägg vi alltid satsar på: ett tydligt, programfokuserat tillvägagångssätt. Detta är ett recept som visat sig vara mycket starkt och som bäddat för framgång. Kombinationen av vår ledande 3DEXPERIENCE-kunskap med våra starka SOLIDWORKS-färdigheter var nyckeln till denna strategiska vinst, summerar han.


Ett nytt rekordår
Till bakgrunden hör också att TECHNIAs 700 medarbetare presterat på topp under 2019. I den rapport som lämnades nyligen över det gångna helåret kan man notera att intäkterna gick upp med 12 procent, till 1,272 miljarder, jmf med 2018. 
– En intressant notering är att vi sen vi kom in i Addnode-koncernen 2004 gått från en omsättning på ca 100 miljoner till dagens nära 1,3 miljarder. Det är alltså tio gånger så mycket.

För 2020 signalerar Jonas Gejer en rad positiva inslag, som kan utvecklas mycket bra; om nu inte Coronaviruset ställer till det alltför mycket.
– Absolut, 2020 blir mycket spännande. Dels ser vi en stor potential på t ex SOLIDWORKS-sidan där fler kommer att vilja ta steget upp på 3DEXPERIENCE WORKS-plattformen. En förutsättning för att man ska våga ta steget är dock att man får ett vasst stöd, vilket är exakt vad TECHNIA kan erbjuda. Jag tror mycket på detta.  
Slutligen hävdar Gejer att Life science fortsätter vara ett område med stor potential för PLM och digitalisering. 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title