Annons

Exklusiv intervju med SOLIDWORKS-chefen Gian Paolo Bassi: ”Vi kommer aldrig att slåss med ett lågt pris som argument för PLM i molnet!”

Bortsett från detta har man i alla fall sammantaget legat väl i synk med användar-communityns önskemål och när vi idag har vi kommit fram till 2021-version, som nu lanseras på bred front, är intrycket att man ligger väl till i förbättringsspåret och förmågan att relatera nya funktionaliteter till kundernas behov. Men vi börjar med de senaste halvdecenniets stora vattendelare och föremålet för DS SOLIDWORKS kanske hetaste önskemål: att få communityn att ta till sig löftet om en mer kapabel framtid i molnet med verktygen i 3DEXPERIENCE Works, som denna SW-anpassade plattform heter.

CAD i en molnbaserad browserlösning. Med sin 3DEXPERIENCE Works-portfölj menar Bassi att man fått fram en lösning som både är skräddarsydd för behoven hos SOLIDWORKS-kunder och små och medelstora företag överallt och dels framtidssäkrad dessa kunder behov av avancerat IT-stöd. ”3DEXPERIENCE Works kombinerar unikt socialt samarbete med design, simulering och tillverkning av ERP-funktioner i en enda digital miljö för att hjälpa växande företag att bli mer uppfinningsrika, effektiva och lyhörda i dagens tuffa miljöer.”

FÅ BOLAG HAR ÖRAT LIKA TÄTT MOT MARKEN…
Säga vad man vill om DS SOLIDWORKS, men det är få bolag som är lika lyssnande och aktivitetsbenägna i förhållande till kundernas önskemål om förbättringar och nya funktioner. Det sitter på något vis i väggarna i företaget och går tillbaka ända till Jon Hirschtick, som etablerade denna kultur när bolaget grundades i mitten av 90-talet.
Sen dess har det förstås flutit en hel del vatten under broarna. Världen har förändrats och framför allt tekniken har förändrats. Det som 1995 var en revolution med 3D CAD för alla på desktopen är idag en vardaglig företeelse som alla matchar.
Men det hindrar inte att SOLIDWORKS-chefen, Gian Paolo Bassi, och hans kollegor fortsatt jobbat hårt på att inte bara utveckla utbudet till de små- och medelstora företagen för att ligga i spets på vad marknaden kan erbjuda i form av vassa digitala produktutvecklingsverktyg; med tekniska kapabiliteter som kunderna i högsta grad tagit till sig – men, man har också advokerat för och tagit fram lösningar, broar, avseende sånt som varit svårt och dyrt och därför stött på ett visst motstånd: Molnet och Dassault’s 3DEXPERIENCE-plattform.
– Visst är det så, säger Bassi. Alla i communityn vet att vi har arbetat hårt med att få till den gradvisa vulkaneffekten i några år nu. År 2019 introducerade vi 3DEXPERIENCE Works-portföljen och i Nashville i februari i år tillkännagav vi den mest genomgripande transformation som någonsin gjorts i SOLIDWORKS med introduktionen av 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS, vilket kommunicerar budskapet: “det SOLIDWORKS som du känner och älskar, plus 3DEXPERIENCE Cloud-tjänsterna, som håller dig mer produktiv, samarbetsberedd och mobil”.

Detta följdes nyligen upp med den nya versionen av SW, 2021 och 3DEXPERIENCE Works-portföljen med flera nya funktioner.

”Våra kunder förväntar sig rätt funktionalitet, till rätt pris och integrationsnivå, som har varit vårt varumärke sedan starten. Tidigare har ingen kunnat erbjuda tillräckligt vassa lösningar för detta. Med 3DX Works realiseras detta. Enligt min mening är det mest märkbara tillskottet i portföljen den produktlinje som utvecklats av DELMIAworks, tidigare känd som IQMS, inom disciplinen ERP och MES (Manufacturing Execution Systems). Vi kan äntligen säga att vi nu sluter ”innovationsspiralen”, säger Bassi.

DE OUTTRÖTTLIGA
FÖRSÖKEN ATT FÅ
UPP FOLK I MOLNET
Återstår att se hur detta budskap kan få igång användarkollektivet. Hittills har måhända inte de många försöken att koppla på användarna till Dassault’s 3DEXPERIENCE-plattform tilltalat dem i någon större omfattning. Detta kan nu bero på flera saker och Bassis outtröttliga försök att få upp folket på 3DX-plattformen och i molnet är inte alls fel. Tvärtom.
Däremot kan man givet motståndet utgå ifrån att de föregående lösningarna inte varit tillräckligt attraktiva, tillräckligt riktigt prissatta och tillräckligt tekniskt behovsrelaterade.
I detta måste kort sagt en rad faktorer vägas in i balansen. Generellt gäller hur som helst att man ofta stöter på motstånd när förändringens vindar blåser och detta med metodologisk konservatism relaterat till ny teknologi är något som vi alla har i lite olika doser.

Men man får inte ge upp och det har Bassi och SW inte gjort. Man har ihärdigt fortsatt att försöka hitta attackvinklar med konstruktiva lösningar för att erodera motståndet och en kvalificerad gissning är att man är på väg att vända på kuttingen med hjälp av den senaste: 3DEXPERIENCE Works och när man nu lägger upp 2021-versionen av SOLIDWORKS på bordet är detta ett av de mest intressanta framstegen, sett ur PLM-synvinkel. Bassi igen:
– I juli i år har vi levererat exakt detta och med lanseringen av SOLIDWORKS 2021 den 22 september har vi förenat budskapet: ”Ett varumärke – SOLIDWORKS – och en portfölj – 3DEXPERIENCE Works.” Därmed får man möjlighet att vara på plats, vara kopplad till plattformstjänster eller befinna sig helt i molnet och bara arbeta i en webbläsare. När du är ansluten har allt samma datamodell, skalbarhet och kapacitet är väsentligen oändliga.

DELMIAWORKS ERP-system är skräddarsytt specifikt för fabriksmiljöer inom SMB-sektorn (små och medelstora företag med SW-miljöer). Lösningen tar sikte på att effektivisera processer över försäljning, orderhantering, ekonomi, personalresurser, planering, produktion, lager, inköp och mer. ”Det blir ryggraden för synlighet, utförande och kommunikation av tillverkningsaktiviteter och data i hela din leveranskedja,” säger Bassi om denna mjukvara som är en del i 3DEXPERIENCE Works-portföljen.

INOM RÄCKHÅLL FÖR SOLIDWORKS-ANVÄNDARNA
”En portfölj”, lyder alltså DS SW’s nya slogan, och vi talar då förstås om 3DEXPERIENCE Works. Mer exakt, vad händer här? En hel del, hävdar SOLIDWORKS-chefen:
– 3DEXPERIENCE Works-portföljen (3DX Works) har nu funktioner inom design, datahantering, simulering och tillverkning, som helt enkelt varit utom räckhåll för våra användare. Varför? Eftersom de förväntar sig rätt funktionalitet, till rätt pris och integrationsnivå, som har varit vårt varumärke sedan starten. Tidigare har ingen kunnat erbjuda tillräckligt vassa lösningar för detta. Med 3DX Works realiseras detta. Enligt min mening är det mest märkbara tillskottet i portföljen den produktlinje som utvecklats av DELMIAworks, tidigare känd som IQMS, inom disciplinen ERP och MES (Manufacturing Execution Systems). Vi kan äntligen säga att vi nu sluter ”innovationsspiralen”, den som börjar i idén och slutar på verkstadsgolvet. ERP och MES är båda mycket goda möjligheter för användarna på vår vanliga marknad, eftersom det – tro det eller ej – fortfarande ofta är så att resurser och tillverkningsplanering sker på papper.

Med 3DX Works och molnplattformen följer utmärkta och riktigt vassa möjligheter till avancerad simulering. Molnet ökar tillgängligheten, men också processorkraft som finns inbyggd i infrastrukturen. SIMULIAworks är en portfölj med nätuppkopplade, kraftfulla och samarbetslösningar. Man kan som Bassi uttrycker saken: ”komma till jobbet utan att importera eller exportera data. Användare kan granska och dela simuleringsdata och resultat från vilken webbläsare som helst: ingen dyrare hårdvara krävs. Och eftersom det finns i molnet tillåter SIMULIAworks användare att utnyttja molnets oändliga kraft för snabbare produktvalidering från vilken plats som helst, oavsett var du är.”

KRAFTEN I AVANCERAD SIMULERING
En annan intressant utveckling är kraften i avancerad simulering, med produkter som utvecklats av vårt ”systermärke” SIMULIA för 3DEXPERIENCE Works, som Structural Simulation Engineer. Om du tänker på saken är det en mycket vettig tillgång; vi har tusentals små ingenjörsföretag som är högt specialiserade och är inhyrda av de större företagen för att lösa svåra tekniska problem, som ibland uppstår i produktutvecklingen.
– Ytterligare en intressant trend är användningen av avancerad simulering inom life science-industrin, både för design av kritiska implantat och även andra sorters enheter som behöver vara i fortsatt funktion även om de tappas flera gånger.
Med simulering, är tanken, kan man dels vässa designen och dessutom att produkten tål att man tappar den flera gånger.

Moores lag är död, säger Bassi och citerar NVIDIA-basen Jensen Huang. Istället kommer datakraften via alla de datacenters som nu ersätter perceptionen av själva datorn. ”Det är därför vi säger att 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS hittar sin mest kraftfulla förlängning i molnet.”

”MOORES LAG ÄR DÖD”
Det finns onekligen viktiga poänger i detta. Själv accentuerar Gian Paolo Bassi bakgrunden till behovet av att flytta upp i molnet med vad Jensen Huang, CEO för NVIDIA, sa förra året:
– Moores lag, som förutspådde en exponentiell ökning av datorkapacitet, är död.
Varför då? SW-chefen förklarar saken med hjälp av sin gamla dator:
– Den är fem år gammal och är därmed nästan lika kraftfull som nyare datorer. Sak samma för stationära datorer. Å andra sidan verkar behovet av beräkningskraft för att bearbeta AI-baserade algoritmer eller multifysiksimulering inte sakta in, eller hur?
Var hittar du all den här kraften, undrar han retoriskt? Ingen behöver tvivla över svaret:
– Uppenbarligen i alla de datacenters som nu ersätter perceptionen av själva datorn. Det är därför vi säger att 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS hittar sin mest kraftfulla förlängning i molnet. Mitt personliga tillägg till detta är att det är den enda logiska förlängningen med tanke på IT-branschens nuvarande status och teknologitrender. Medan vi har varit på med denna utveckling i minst ett decennium verkar det vara först nu som alla våra konkurrenter också de börjar sjunga molnplattformens sång.
Som sagt, det bor en närmast branschunik poet i Bassis bildspråk.

De viktiga trenderna inom produktutvecklingen:
INTEGRATION, AUTOMATION OCH SIMULERING
Men bortsett från detta pekar innehållet i hans narrativ ut hur utvecklingsvägen in i framtiden ser ut och det är en berättelse som blivit alltmer relevant i förhållande till de teknologiska trender som nu börjar översättas i konkreta teknikapplikationer. Vilka är trenderna?
– Jag ser tre stora övergripande trender inom produktutveckling: integration, automatisering och simulering, säger SW-basen. Automation är omöjligt utan integration. Integration är det snabbaste och säkrare sättet att uppnå digital kontinuitet, vilket är grunden för Industri 4.0. Samtidigt är automation och simulering ofta sammankopplade, till exempel när vi pratar om topologioptimering eller generativa algoritmer; i detta är iterativ simulering kärnan i processen. Men AI är som sagt också en grundläggande trend, dock är målet alltid att uppnå automatisering, inte bara inom tillverkning utan i alla processer, inklusive design, upphandling, prissättning, datahantering etc.

Hur ser det ut längre fram, s a s ”bortom PLM”?
– Om jag sträcker mig lite längre framåt skulle jag säga att cyber-fysiska system är den nya gränsen för utveckling av produkter som går samman och förbättrar människolivet. Idag tillverkar vi avancerade proteser, i en icke avlägsen framtid kommer vi kanske att tillverka saker som ögon, delar av hjärnan, blodkärl, etc, av syntetiskt-biologiska material.

Förbättrade kopplingar till 3DEXPERIENCE WORKS-portföljen ger sammanfattningsvis bättre möjligheter till integrerad samverkan, molnbaserad datahantering och tillgång till mer avancerade verktyg för exempelvis simulering. Med portföljen 3DEXPERIENCE Works har du och ditt team tillgång till information i realtid för att minska produkternas tid till marknaden och förbättra affärsresultaten. Så ser de sammanfattningsvis Bassis tunga skäl ut till att satsa på 3DX Works och molnet.

HUR HAR DE SVÅRA TIDERNA UNDER CORONA
PÅVERKAT SOLIDWORKS AFFÄRER?

I och för sig är de tuffa effekterna av COVID-19 påpverkat de flesta av PLM-branschens aktörer, men inverkan har varierat. Hur ser det ut i termer av SW’s konkurrensläget?
– Jag vågar påstå att introduktionen av vår ”svällande vulkan”, alltså 3DEXPERIENCE Works-portföljen, har stärkt vår konkurrensposition otroligt mycket. Vår vision att framtiden för teknikprogramvara innehåller mer av mobila- och webbläsar-baserade system och att våra kunder gradvis behöver utvidga sin verktygsarsenal med mer avancerade funktioner. Samtidigt måste allt fortfarande fungera sömlöst tillsammans; där menar jag att vi markant skiljer ut oss från konkurrensen. Jag ser inte någon konkurrent i backspegeln med en konsekvent och mogen plattformsstrategi som motsvarar vad vi har.

Vulkan på ryska Kamtjatka. FOTO Sergey Gorshkov/Minden Pictures/Corbis
 

OM OREALISTISK PRISSÄTTNING
OCH RISKEN ATT ”HAMNA I EN ASKHÖG”

Klart är alltså att SW-chefen har en stark tilltro till vad man lägger upp på bordet för 2021. Samtidigt är han medveten om att utveckling kostar och han hävdar att kortsiktighet i prissättningen relaterat till utvecklingskostnaderna inte är ett långsiktigt hållbart upplägg. Förr eller senare måste utvecklingskostnaderna tas igen och den som köpt billigt kan plötsligt stå inför dryga prishöjningar.
– Det jag ser bland konkurrenterna är i detta perspektiv en slags ohållbar förstörelse. Det känns mer som en orealistisk prissättning som bara kan motiveras av dramatiskt minskade utvecklingsinvesteringar eller kortsiktig taktik. Detta inte vår strategi och vi är övertygade om att rätt värde måste komma till rätt plats. Sker inte det riskerar man, för att återgå till den inledande vulkan-liknelsen, explosiva utbrott, som bara lämnar aska efter sig…

Sammantaget säger Gian Paolo Bassi att vi i lever extraordinära och svåra tider.
– Men jag tror att vi nu inser att vi alla delar på en planet som är mer känslig än vi trodde. Den mänskliga arten är också mer känslig än vi trodde, så det är dags att vi kalibrerar om våra modeller och prioriteringar. Jag är väldigt optimistisk, jag har sett vad människor kan göra när de ser ett problem och agerar under samsyn. Då kan vi kan gå samman för att lösa problemen. Teknik är en positiv kraft i detta, men den behöver ett starkt värdesystem för att förverkliga sin fulla potential. Jag tror att teknik måste ”tempereras” av humaniora och sann innovation sker alltid i korsningen med vetenskap och konst.

FÖRBÄTTRINGARNA PÅ CAD-SIDAN I SW 2021:
Missa inte del 2 i intervjun med

BOLAGSCHEFEN GIAN PAOLO BASSI
Detta sagt ska vi i all korthet gå över till DS SOLIDWORKS basvara: CAD-programmet. Vad har hänt där i 2021-versionen? Missa inte del 2 i PLM&ERP News exklusiva intervju med Gian Paolo Bassi, där diskussionen rör sig kring vad som han menar är bolagets överlägset starkaste version hittills.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title