Annons

Fjärrstyrda skogsmaskiner tar nytt kliv med 5G-teknik

Förra vecka publicerade PLM&ERP News en artikel om simuleringsföretaget Meveas digitala tvillingar som används för att hantera och styra allt ifrån grävmaskiner och kranar till skogsmaskiner. Artikeln publicerades på engelska på vår amerikanska systersajt, engineering.com.
Detta har på flera sätt kopplingar till den forskning som svenska Skogforsk är igång med, även om organisationen tar det hela till en ny intressant nivå: Frågan är t ex vad 5G kan innebära för möjligheterna att fjärrstyra skogsmaskiner. Detta kommer vi förhoppningsvis snart att få svar på: Skogsforsk meddelade idag nämligen att man tar ännu ett kliv i utvecklingen av denna typ av maskiner. Med ett anslag på 1,2 miljoner kronor från Troëdssons forskningsfond ska 5G-baserad telekommunikation testas.

– Vi är mycket glada för att vi får det här anslaget. Nu kan vi gå vidare och undersöka hur vi kan öka räckvidden för fjärrstyrda maskiner. Hittills har vi demonstrerat fjärrstyrning på korta avstånd. Om försöken med 5G-teknik blir framgångsrika kommer vi närmare en praktisk tillämpning av fjärrstyrning, säger Martin Englund, specialist på driftsystem på Skogforsk.

Vass telekommunikation avgörande för framgång
Till saken hör att detta med fjärrstyrning av skogsmaskiner inte är någon nyhet för Skogforsk. Organisationen arbetar sedan ett par år tillbaka med att utveckla detta. Sedan hösten 2019 sker det på Skogforsks tekniklabb, Troëdsson Forestry Teleoperation Lab utanför Uppsala. Tekniklabbet finansieras med medel från Stiftelsen Nils och Dorthi Troëdssons forskningsfond.

Avgörande för att fjärrstyrning av skogsmaskiner ska kunna användas i praktiken är alltså tillgång till väl fungerande telekommunikation. I dagsläget finns 4G-teknik tillgänglig via det befintliga mobilnätet och WiFi-teknik. Men nu tar Skogforsk ett rejät kliv framåt genom att göra tester med den allra senaste tekniken, nämligen den femte generationens telekommunikation, 5G.

Privata 5G-nät i anslutning till avverkningstrakten
– 5G finns ju ännu inte utbyggt i det allmänna mobilnätet utan det handlar om att sätta upp tillfälliga, lokala, privata 5G-nät i direkt anslutning till en avverkningstrakt. Tekniken har egenskaper som gör att den borde fungera bra för fjärrstyrning i skogen, påpekar Morgan Rossander, forskare inom driftsystem på Skogforsk.

I projektet kommer 5G att prövas och jämföras med 4G och WiFi, både för fjärrstyrning lokalt vid avverkningstrakten och från längre avstånd. I dag kan Skogforsk fjärrstyra en skotarprototyp, men bara på relativt korta avstånd och med fri sikt mellan operatörsstation och maskin. Tanken är att telekommunikationen ska förbättras avsevärt med ett lokalt 5G-nät runt Troëdsson Forestry Teleoperation Lab. 
– Det finns tidigare erfarenhet av utvecklingsprojekt runt industriella tillämpningar av 5G. Bland annat har Volvo Constructional Equipments installerat lokala 5G-nät för fjärrstyrning av entreprenadmaskiner, vilket har många likheter med de behov som finns för fjärrstyrning inom skogsbruket, säger Morgan Rossander.

Studier av distansarbete
Skogforsk ska även undersöka vilka arbetsuppgifter som är möjliga att utföra från distans: handlar det enbart om maskiner som arbetar på ett hygge med fri sikt eller också om maskiner som arbetar i stående skog?

– Vi ska titta på alla typer av applikationer i skogen. I dagsläget ligger markberedningsmaskiner närmast till hands att fjärrstyra. Men i takt med att automation och förarstöd utvecklas blir tekniken applicerbar på de flesta maskiner och arbetsmoment, säger Olle Gelin, projektledare inom drifsystem på Skogforsk.

Digitala tvillingar effektiviserar grävare och kranar
Missa inte att läsa Verdi Ogewells artikel om digitala tvillingar i simuleringsutvecklaren Meveas regi. Han har bl a tittat närmare på en intressant fallstudie där mobilkrangiganten Liebherr använder lösningarna för att effektivisera kranarbetet vid lastning från hamnhållare till lastfartyg. Men noteras kan i sammanhanget att Mevea har en rad större bolag på kundslistan; bolag som utnyttjar företagets teknologi. Siemens Cranes, Sandvik och svenska skogsmaskintillverkaren Rottne är andra exempel. I det senare fallet handlar det om Rottne simulator.
Klicka på länken nedan för att läsa hela artikeln:

A Solution That Goes Beyond Most”: Digital Twins and Simulation at Crane Giant Liebherr

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title