Annons

Gnosjöbolaget Delex visar att småländsk klurighet kan erövra världen…

När redskapshållaren Toolflex lanserades av Delex Teknik AB i början av 1980-talet påbörjades en resa som krävt både tålamod och uppfinningsrikedom. Konkurrens av kopior när patent och mönsterskydd löpte ut toppades med förlusten av den största kunden. Men en smålänning ger sig inte.
– Vi tog ett omtag och förnyade hållaren med nya funktioner och material vilket gjorde att vi kunde ansöka om nya patent. Toolflex står idag för en tredjedel av vår omsättning, berättar vd Erik Forsberg.

Når kunder i hela världen
Toolflex når ut till 40 länder och omsätter drygt 30 miljoner vilket är en ökning med 28 procent sedan förra året. Den nya Toolflex är dessutom den enda redskapshållaren som är NSF-certifierad vilket innebär ett unikt insteg inom livsmedelsindustri, kök och restaurang. Den är också färgkodad enligt HACCP för att man enkelt ska kunna särskilja hållare för olika redskap.
– Vi riktar in oss på professionella användare som brukar sina redskap varje dag, och vi lägger mycket tid på att utbilda kunden i varför det är viktigt att förvara sin utrustning på rätt sätt. Vi sprider kunskap, diskuterar problemen och erbjuder vår lösning, säger Christian Jacobson, affärsområdeschef.

Den utvecklade Toolflex-hållaren med nya funktioner och nya material gav möjlighet till nytt patent med USA som största marknad idag, berättar Christian Jacobson, affärsområdeschef Toolflex.

Bred kundbas på legosidan
På underleverantörssidan servar Delex kunder inom fordon, möbel, butiksinredning, konsumentprodukter och byggindustri.
– Det är en väldig fördel att både vara under¬leverantör och att ha en egen produkt. Det gör oss mindre sårbara. Dessutom har vi spridit ut riskerna som underleverantör genom att ha en så stor bredd av kunder, säger Martin Brandt, marknadsansvarig.

Delex har gjort trådbockning till en kreativ process med fokus på innovation, produktionsteknik och funktion.

Utvecklar maskinparken i egen verkstad
Och när det gäller trådbockningen har Delex tagit hantverket till en helt egen nivå genom en modern och högautomatiserad anläggning där man också bygger sina egna maskiner och produktionsceller.
– Vi drivs av ett teknikintresse, en klurighet som gör att vi hittar egna vägar att ständigt utvecklas. Vi bygger in bättre funktioner, gör maskinerna ännu mer rationella och användarvänliga, avslutar Erik Forsberg.

FAKTA Delex Teknik AB 
Delex startades 1974 av Bengt Forsberg och är fortfarande ett familje­företag. Huvudfokus var ända från början trådbockning och genom småländsk klurighet och uppfinnings­rikedom har företaget utvecklats till en av ledarna inom denna bransch.

För läsa mer om sånt som händer i Gnosjöregionen, klicka på länken:
https://www.gnosjoregion.se

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title