HÄR ÄR DE SENASTE NYHETERNA

En av PLM- och CAD-branschens kända auktoriteter, dr Ken Versprille, har gått bort

En av PLM- och CAD-områdets mer kända auktoriteter, dr Ken Versprille – exekutiv konsult hos analytikern CIMdata - har lämnat jordelivet. Han gick bort den 18 april efter kort tids sjukdom. Versprille var en respekterad kollega och en pionjär på den globala marknaden för framför allt MCAD-området. Mest känd är han dels som ofta anlitad talare på olika PLM-event, dels för sitt arbete med Non-Uniform Rational B-Splines (NURBS), matematiska representationer av 3D-geometri som exakt kan beskriva vilken form som helst, från en enkel 2D-linje, cirkel, båge eller kurva till mycket komplex 3D-fri formytor eller fasta ämnen. Idag är NURBS en internationell standard inom CAD och datorgrafik.
Hans arbete har också uppmärksammats på hög nivå och 2005 fick han ett Lifetime Achievement Award från The CAD Society.
Karriären innehåller expertanställningar inom matematik och datavetenskap på Computer Vision, en tidig ledare inom tillämpningen av digital teknik för produktdesign och utveckling, där han nådde VP- och Chief Technology Officer-rollerna under sin 15-åriga tjänstgöring. Bland produkterna som delvis bär dr Versprilles signatur för viktiga kapabiliteter vad CADDS 4-produkten och han ansvarade för den initiala designen av Computervisions 3D-grafiksystem.
På senare år har Ken Versprille varit mest bekant som en vass analytiker inom några av branschens mest framstående aktörer: bl a som senior industrianalytiker på D.H. Brown Associates and Collaborative Product Development Associates (CPDA). När CIMdata förvärvade CPDA 2011 integrerades Dr. Versprille och hans kollegor i CIMdata-teamet, där han som sagt var Executive Consultant och ledde konsultverksamheten Collaborative Innovation & Social Product Development. PLM&ERP News' Verdi Ogewell, har vid flera tillfällen under det senaste decenniet diskuterat kring branschens teknologiska utveckling och utmaningar med dr Versprille under en rad konferenser där vi deltagit.
Idag sörjer PLM- och CAD-communityn en person som var ödmjuk och snabb att erkänna andra för deras prestationer. CIMdata skriver i sin minneruta att ”han tolererade inte arrogans och respekterade alltid disciplinerat tänkande och eftertänksamma åsikter. Ken var medkännande, öppen och tålmodig med dem som sökte hans hjälp. Ändå skulle han aldrig påtvinga andra sina åsikter. Snarare skulle han hjälpa dem att hitta sin egen sanning.”
CIMdata-chefen Peter Bilello, skriver:
”Dr Ken Versprille var en ledande tänkare inom CAD-teknologins område. Ken var en kollega och vän till många vars branschinsikter, innovativa tänkande och visdom kommer att saknas.”
Dr Versprille efterlämnar hustrun Kathleen, barnen Kathryn och David och flera barnbarn. Hans arv som framstående expert och mentor inom CAD-området kommer att minnas med djup respekt och beundran.
Nyheten om dr Versprilles bortgång är publicerad på PLM&ERP News.

OT/Cybersäkerhet: Hexagon och Dragos tecknar tekniskt partneravtal

Hexagons Asset Lifecycle Intelligence-division har tecknat ett strategiskt avtal med Dragos, en global ledare inom cybersäkerhet för driftsteknik (operational technology, OT). Tillsammans satsar företagen på att helt förvandla OT-cybersäkerhetsområdet för industrianläggningar. Samarbetet är ett svar på det ökande behovet av robusta cybersäkerhetåtgärder för industrimiljöer som följer i och med den snabba teknikutvecklingen.
– Partnerskapet är ett stort och viktigt steg mot framtidens OT och cybersäkerhet, säger Nick Cappi, VP med ansvar för OT Cybersecurity på Hexagon, och tillägger: ”Tack vare integrationen av teknologierna kan industrianläggningar som använder Hexagon och Dragos bättre nå sina säkerhetsmål. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans och gemensamt kunna lösa större säkerhetsutmaningar för våra kunder.”
Det tekniska samarbetsavtalet är fokuserat på att integrera kompletterande OT cybersäkerhetsfunktionalitet i Dragos Platform och Hexagons PAS Cyber Integrity. Integrationen förväntas ge kunder bättre lagerdata, avancerad konfigurationshantering och överlägsen funktionalitet för upptäckt av intrång och hantering av hot, med särskilt fokus på att skydda verksamheter inom en rad viktiga infrastrukturbranscher. Samarbetet kommer att dra fördel av de båda företagens respektive styrkor, branschkunskap och fokus på innovation.
Företagen kommer att integrera specialistkompetens och funktionalitet för att hantera de unika utmaningar som näringsverksamheter möter. Tillsammans ska de fokusera ännu mer på bättre säkerhet, effektivitet och produktivitet med målet att helt förvandla hur cybersäkerhetsbranschen skyddar industriell infrastruktur och värdefulla tillgångar.
Klicka på rubriken för att läsa mer på PLM&ERP News.

Industrikonsulten PREVAS lägger 223 miljoner på köpet av Enmac och etablerar sig också i...

Industriteknik-konsulten Prevas har ambitioner att inte bara vara en stark skandinavisk aktör, man har också siktet inställt mot att bli en spelare att räkna med i hela Norden, Finland inkluderat. Idag annonserar bolaget att man köper cirka 92 procent av aktierna i det finska bolaget NMAC Group, som är moderbolag i Enmac-koncernen. Denna koncern har en god position på den finska marknaden inom tillväxtområden som energi, industriell automation och processindustri. Bolaget har runt 200 anställda och omsatte 2023 runt 23 miljoner euro under 2023.
Enmac utvecklar innovativa lösningar som omfattar mekaniska monteringar, automation, hydraulik och pneumatik, samt erbjuder tjänster relaterade till design, konsultation och projektledning samt produktutveckling. Tillsammans med Prevas, duktigt på produktutveckling, inbyggd teknik och effektiva produktionslösningar i kombination med kunskap om applikationer inom många olika områden, skapas en teknikutvecklingspartner med god industriell bredd och kompetens. Inte minst tänker man i sammanhanget på Prevas långa erfarenhet av att förse fordons- och transportindustrin med högkvalitativa och smarta lösningar. Man kan PLM-bitarna och är framstående inom upplägg för smart tillverkning och drift, EAM, Enterprise Asset Management.
Genom förvärvet, vilket är Prevas första i Finland, etableras en nordisk koncern med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Prevas-chefen, Magnus Welén konstaterar att förvärvet möjliggör framtida marknadssynergier och ligger i linje med Prevas tillväxtstrategi. Köpeskillingen uppgår till 19 miljoner euro, motsvarande ca 223 miljoner kronor. Som vanligt på de här nivåerna är förvärvet villkorat av myndighetsgodkännande. Integration av Enmac förväntas påbörjas så snart godkännandet erhållits, vilket kan ta upp till fyra månader.
- Finland och Sverige har starka positioner inom industri och teknologi, säger Prevas-basen Magnus Welén, i en kommentar. Enmac är ett utmärkt komplement till Prevas verksamhet och vi ser stora ömsesidiga marknadssynergier där vi tillsammans kan erbjuda premiumtjänster i hela Norden.
Enmac omsatte 23 miljoner euro under 2023 – motsvarande mer än en kvartsmiljard - med en EBITDA-marginal om 14 procent. Men tillväxtmålen stannar inte där. Enmac har en gedigen erfarenhet av att identifiera och genomföra framgångsrika förvärv och Prevas ambition är att den nya finska plattformen även fortsättningsvis ska driva såväl organisk som förvärvad tillväxt på den finska marknaden. Bland Enmacs största kunder återfinns Valmet, Andritz, Kemira, Metsä Group och Fortum.
Klicka på rubriken för att läsa mer på PLM&ERP News.

Därför har svensk-nordiska PDSVISION blivit PTCs globalt största PLM VAR-partner

RAPPORT från PDSVISION Forum 2024 – möt bolagets Nordenbas, ALEKSANDER PATZ CHOLAKOV. Svenskt och nordiskt PLM-kunnande och -hantering är världsledande. Bland de fyra stora PLM-utvecklarna, Dassault, Siemens, PTC och Autodesk, har tre av dem svensk-nordiskt baserade VAR-partners (Value Added Resellers) som var och en är respektive utvecklares största globala partner.
En av de snabbast växande VAR-spelarna i denna kontext är PTC-partnern PDSVISION. Förra veckan genomförde bolaget sitt användarevent PDSVISION Forum på Gothia Towers i Göteborg och sällan har väl den gamla Nalen-devisen, ”festligt, folkligt och fullsatt”, varit en bättre beskrivning: Åhörarsalen var fullpackad med mer än 200 deltagare. Här fanns tung representation från PTC med Creo CAD- respektive PLM-cheferna Brian Thompson och Mark Lobo. Bland de publikdragande presentationerna var flera keynotes från välkända användarföretag, som vindkraftutvecklaren Vestas, internationella frysspecialisten inom livsmedel, JBT, och globala specialisten på lösningar inom vattencykeln, XYLEM, m fl. Andra framstående talare var internationellt välbekante influencern och PLM-coachen Jos Voskuil och Chalmers-professorn inom digitaliseringshantering, Robin Teigeland.
För PDSVISION blev detta 2024 års Forum ytterligare en bekräftelse på att bolaget har en av de viktigaste rollerna i PLM-värdekedjan. Deras PLM-kunnande och kompetens är ofta avgörande faktorer för framgångsrik implementering och smidig drift av PLM-plattformar och sub-PLM-element. Framför allt då PTCs PLM-svit Windchill, CAD-mjukvaran CREO, IoT-lösningarna på ThingWorx-plattformen och det snabbt växande AR-områdets Vuforia (Augmented Reality). Vid sidan av detta har man också utvecklat en stark simulerings- och analys-verksamhet baserad på PTC-partnern Ansys lösningar. En tung poäng i sammanhanget är också att PDSVISION har en djupt praktisk industriell kompetens relaterat till både sina globala och lokala kunder, stora som små.
I detta kan man ana något av det recept som placerat PDSVISION, huvudägt av finska CAP MAN-fonden, i absolut världstopp på PTCs VAR-partnersida. Bolaget har med avseende på 2023 nått en tvåsiffrig tillväxt jämfört med 2022 och intäkterna ligger på runt 125 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor. Man har vidare kontor som geografiskt täcker Norden, Central- och Sydeuropa, Amerika, Indien, Sydafrika och UK.
PLM&ERP News fick en pratstund med nordenbasen Aleksander Patz Cholakov: Vad är det som är så attraktivt med PTC-miljön, PDSVISIONs erbjudande och detta event?
- I takt med att kundernas produkter blir allt komplexare krävs kraftfulla lösningar som kan sy ihop kundens utmaningar och värdekedjor. I detta vill vi vara ”spindeln i nätet” och ge våra kunder guidning, expertis och rekommendationer på att på ett så kostnadseffektivt som möjligt nå sina uppsatta mål. Målbilden för eventet är att vi ska berätta om hur användarna löser sina utmaningar, hur vi kan stödja dem i detta och hur viktiga trender ser ut när det gäller utvecklingen för industriell IT, inte minst AI. Det handlar inte om att sälja in oss själva eller nya mjukvaror. Våra fallstudier från scenen är konkreta och handlar om erfarenhetsdelning, säger Aleksander Patz Cholakov bl a.
Vi ska i en kommande artikel också tittat lite närmare på hur spelare som Vestas, JBT, XYLEM och andra PDSVISION-kunder och PTC-användare tar sig an PLM-upplägget.
Klicka på rubriken för att läsa mer på PLM&ERP News.

Boliden, Epiroc och ABB tar fram det första batterielektriska trolleysystemet för gruvdrift underjord

PRODUKTUTVECKLING/TEKNISK MILSTOLPE. Framtidens helt elektriska gruva närmar sig att realiseras. Boliden, Epiroc och ABB berättar idag att man har nått en ny teknologisk milstolpe när det gäller batteriteknik inom gruvindustriell verksamhet. Bolagen har framgångsrikt implementerat det första helt batterielektriska trolleysystemet på en 800 meter lång testbana med en lutning på 13 procent, i en underjordsgruva i Sverige. Detta innebär att gruvindustrin är ett steg närmare att förverkliga hållbar och produktiv drift, parallellt med förbättrade arbetsförhållanden.
- Under de senaste tre åren har vi i nära samarbete med ABB- och Epiroc-teamen arbetat för att föra framtidens elektriska gruva ett steg närmare verkligheten, säger Peter Bergman, GM för Boliden Area, Boliden. Han tillägger: ”Det viktigaste för oss är naturligtvis att tekniken fungerar i vår egen verksamhet, men vi ser också ett mervärde i att tillsammans med våra partners driva teknikutvecklingen så att systemet kan användas i andra gruvor.”
I pressmaterialet konstaterar bolagen att resultatet av samarbetet i Bolidens gruva i Kristineberg i norra Sverige, ”markerar ett avgörande ögonblick för gruvindustrin, som fortsätter att möta stigande påtryckningar att balansera ökad produktion av kritiska mineraler och metaller med lägre koldioxidutsläpp och energiförbrukning.” Enligt IEA förutspås efterfrågan på mineraler som är avgörande för samhällets omvandling till ren energi att öka mellan 1,5 till sju gånger fram till 2030, vilket gör elektrifiering till en prioritet.
ABB skapade infrastrukturen från elnät till hjul, inklusive designen för trolleysystemet och dessutom likriktarstationen för testbanan. Definitionen av standarder och fordonsgränssnitt utvecklades gemensamt av projektets partnerföretag.
- Tillsammans kan vi i nära partnerskap accelerera transformationen och nå en brant kurva inom gruvteknologisk innovation som vi har gjort i Kristineberg, säger Wayne Symes, president för Epirocs division Underground. "På kort tid har vi implementerat och levererat teknik som inte bara minskar CO2-utsläppen, utan även förlänger reseavståndet avsevärt för batteridrivna fordon på tunga ramptransporter, minskar driftskostnaderna och förbättrar hälsan och säkerheten i gruvmiljöer.
Klicka på rubriken för att öäsa mer på PLM&ERP News.