HÄR ÄR DE SENASTE NYHETERNA

ANALYTIKERRAPPORT från RADAR: 27 procent av IT-outsourcingmarknaden för tillverkande industri ska omförhandlas 2021

Analytikern Radar Ecosystem Specialist har sammanställt en intressant rapport kring utmaningar som outsouring-marknaden står inför. Bland annat visar rapporten, ”Outsourcing 2021”, att en betydande andel av det sammantagna värdet, 27 procent, ska omförhandlas eller konkurrensutsättas under 2021.
Enligt Radars outsourcingdatabas är det inom tillverkande industri där partnerskap med störst värde som ska omförhandlas.
Klicka på rubriken för att läsa mer.

ABB tar hem stort el- och automationssystem till gruvbolaget Northern Copper

ABB har tagit hem en större order på ett avancerat automations- och el-system som kommer att kontrollera alla aspekter av Northern Copper Industrys nya 20 rullars klusterkallvalsverk för högprecisionsproduktion av kopparband och folie. Bolaget är en del av den största råvarukopparproducenten i norra Kina.
Baserat på ABB Ability System 800xA distribuerade styrsystem (DCS) med kraftfulla AC 800PEC-styrenheter, integreras ABB Metals Roll xA Optimize kallvalsningslösning och ABBs system Collaborative Production Management för metallindustrin (CPM4Metals) i valsningsprocessen.
- Klusterkallvalsverket är en del av en viktig strategisk vision för Northern Copper att bygga ett kopparföretag för framtiden, säger Zhenhua Zhang, på ABB Metals Lead, Nordasien och Kina. Vi kommer att tillhandahålla vår väl beprövade expertis för att säkerställa att det nya verket uppfyller förväntningarna på att producera kopparband och folie med hög precision och kvalitet.
Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln.

Voi satsar på IoT-plattform från Ericsson för global uppkoppling av sina e-scootrar

Telekomjätten Ericsson ska tillsammans med mobila kopplingstjänster från operatören Arkessa hjälpa elscooterbolaget Voi med en globalt fungerande kopplingslösning. Som bekant är elscootrar, som blivit en del av stadsbilden i världens städer, ett ofta använt transportmedel, som s a s används ”on the fly”. Med det upplägg man nu kommit fram till ska en anslutning tas fram, som stöder en snabb och effektiv användning av Voi e-scooter-flottor runt om i världen.
Tanken är att Voi med globala SIM-kort från Arkessa på ett enklare sätt än i dagsläget ska kunna tillhandahålla och aktivera scootrar i bolagets flotta av online-kopplade enheter över hela världen. Detta oavsett var de befinner sig. Arkessa drivs i detta upplägg av Ericssons IoT Accelerator när det gäller hanteringen.
Ericssons chef för affärsområdet teknik och nya företag, Åsa Tamsons, säger i en kommentar:
- Att förverkliga smarta städer ligger idag närmare än någonsin. Mikromobilitetslösningar som denna drivs av snabba mobilanslutningar gör stadsmobilitet mer flexibel och hållbar.
Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln.

3D-PRINTING: Protolabs köp av 3D Hubs skapar global storspelare inom digital ondemand-produktion

Dagens stora nyhet på 3D-printingområdet är att Proto Labs köper 3D Hubs för 2,4 miljarder kronor. Det senare bolagets speciella adelsmärke är att man utvecklad nätbaserad plattform för tillverkning, som ger ingenjörer on-demandtillgång till ett globalt nätverk av 240 förstklassiga tillverkningspartners.
Med dagens deal kliver Protolab in i en verksamhet som innebär att vi får se världens mest omfattande erbjudande inom digital tillverkning av specialdelar födas. Avtalet ger Protolabs tillgång till ett nätverk av tillverkningspartners, som innebär att företaget kan erbjuda kunder ökad funktionalitet, jämfört med vad som tidigare varit möjligt, liksom fler alternativ vad gäller prissättning och ledtider.
3D Hubs, med huvudkontor i Amsterdam, erbjuder additiv tillverkning (3D-printing), CNC-fräsning, tillverkning i metallplåt samt formsprutningstjänster, till kunder över hela världen.
Klicka på rubriken för att läsa mer.

SIMULERING/Flygmotorer: Altair och Rolls-Royce i samarbete kring ny lösning som förenar AI & teknik

Simulerings- och analysutvecklaren Altair tillhör de marknadsspelare på PLM-området som utvecklat en frenetisk aktivitet de senaste åren. Bolaget tillhandahåller lösningar inom dataanalys, simulering och HPC, högpresterande databehandling (High-Performance Computing). Förutom en tämligen färsk och i det närmaste total renovering och modernisering av hela programportföljen har man också köpt flera bolag. PLM&ERP News rapporterade under andra halvan av fjolåret om bland annat köpen av Univa och Ellexus, båda två med HPC-relaterade kapabiliteter och molnlösningar.
Men det händer också spännande saker på kund- och utvecklingssidan. Idag meddelar man att man undertecknat en MoU, viljeförklaring (Memo of Understanding) med Rolls-Royce tyska rörelse. Denna handlar om att man gemensamt ska jobba fram en CAE-lösning som förenar artificiell intelligens (AI) och teknik för att generera affärsvärde för Rolls-Royce ifråga om konstruktion, testning och utveckling av flygmotorer.
Affärvärdet består i att samarbetet, det första i sitt slag, kommer att korta ner utvecklingstid och minska kostnader, och på sista rade förbättrar det även produktprestanda och -kvalitet.
Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln.