HÄR ÄR DE SENASTE NYHETERNA

WASP: Han får fint Wallenbergpris för sin forskning kring AUTONOMA SYSTEM

Olov Andersson, tidigare en s k WASP-doktorand från Linköpings universitet, som idag innehar ett WASP-finansierat postdoktorat vid ETH Zürich, har tilldelats ”WASP Alumi of the year 2021”.
WASP är en förkortning av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, och är en kraftfull satsning på grundforskning, utbildning och rekrytering inom autonoma system och mjukvaruutveckling placerad vid Chalmers, KTH, Umeå, Lunds och Linköpings universitet, med Linköpings universitet som värduniversitet. Den totala satsningen uppgår till 5,5 miljarder kronor under 14 år, fram till 2029
Genom utmärkelsen ”Alumni of the Year” uppmärksammar WASP individer som har utmärkt sig inom WASP genom att generera ett enastående vetenskapligt genomslag, såväl som bidrag till programmet genom engagemang i WASP-gemenskapen.
Klicka på rubriken för att läsa mer.

ERP: Garp knyter upp ny återförsäljare – Farsight Tech

Den av Jeeves ägda Garpfamiljen växer och meddelar att man tecknat avtal om återförsäljarskap med Farsight Tech Nordic, som därmed också bildar ett GarpCenter. Farsight Tech Nordic hette tidigare Västgöta-Data och har funnits på den svenska marknaden sedan 2005. De är specialiserade på system- och mjukvaruutveckling.
- Utöver sin kompetens inom system- och IT-säkerhet stämmer deras mål och vision för hur de vill driva lönsamhet för sina kunder väldigt bra överens med hur vi på Garp jobbar, konstaterar Garps produktchef, Anneli Andersson.
Klicka på rubriken för att läsa mer.

CAE: Vassare verktyg för avancerad simulering & analys i Siemens nya Simcenter 3D

Ett av Siemens Digital Industries Software starkaste områden handlar om simulering & analys (S&A). Bolagsledningen, med CEO Tony Hemmelgarn i spetsen, insåg tidigt vilket genomslag detta område var på väg emot när det gäller både produktutveckling och tillverkning och den S&A-plattform, Simcenter 3D, som dessa insikter utmynnat i är en av marknadens starkaste. Simcenter har kontinuerligt vuxit i betydelse och fyller idag en nyckelroll i den integrerade PLM-portföljen Xcelerator.
När man idag meddelar den senaste uppdateringen av Simcenter-mjukvaran – Simcenter 3D 2022.2 - trycker man på de ökade möjligheterna för ingenjörer att tackla den stigande komplexiteten i produktutveckling med avancerade simuleringsverktyg. Bland de nya funktionerna erbjuder Simcenter 3D utökat stöd för modellering av turbomaskiner, en dedikerad falltest-applikation för handhållna enheter, tätt integrerad topologioptimering med NX CADs design-miljö och en ny akustisk lösningsmetod som är upp till 10 gånger snabbare än standardmetoder.
- Denna version av Simcenter 3D sammanför vår kombinerade expertis och erfarenhet inom ett brett spektrum av industrisektorer, kapacitet och fysik, säger Willy Bakkers, VP för lösningsdomänen simulering och testdivisionen på Siemens, och tillägger: ”Våra kunder hittar nya djärva sätt att använda sig av komplex fysiksimulering för att driva innovation inom olika branscher. Vårt jobb är att se till att de har de bästa verktygen tillgängliga när de behöver dem.”
Klicka på rubriken för att läsa mer.

Om 3D-printing och möjligheten att skapa mer hållbara försörjningskedjor

De senaste årens utveckling kring bl a Coronviruset, Covid-19 och incidenten i Suezkanalen med containerfartyget Ever Given har onekligen satt sina spår i det europeiska och nordiska tillverkningslivet. När verksamheter står stilla för att delar och nyckelparter sakna har fokus på vikten av att ha säkra och hållbara försörjningskedjor. Så, hur kan hur kan tillverkande företag skydda sig från avbrott i sina försörjningskedjor, undrar 3D-printing och verkstadsteknikföretaget Protech i ett inlägg på sin sajt.
Bolaget är idag kanske mest känt som konsult inom additiv tillverkning och som partner och återförsäljare av Stratasys 3D-printing-maskiner, men har också lång erfarenhet från bearbetande tillverkning och CAM-lösningar.
Vad händer om du plötsligt inte kan få tag på rätt reservdel eller komponent som krävs för att leverera en färdig produkt till din kund? Här tar inlägget från Protech sitt avstamp. ”Vi har under de senaste åren upprepade gånger sett hur sköra försörjningskedjor kan vara,” konstaterar skribenten och tillägger: ”Tillverkande företag bör därför överväga additiv tillverkning (AT) och de möjligheter som tekniken erbjuder. Vid störningar i de normala försörjningskedjorna kan företag använda additiv tillverkning som backup, antingen genom en lokal servicebyrå eller med egen utrustning.”
Klicka på rubriken för att läsa mer.

AKADEMISKT: Nya International Mechanical Engineering lockar studenter till Högskolan Väst

Det nya bachelorprogrammet International Mechanical Engineering är populärt och inför utbildningsstarten är inte mindre än 43 nya studenter registrerade på programmet på Högskolan Väst. Denna vecka börjar de komma till Trollhättan och campus.
Den treåriga utbildningen tycks också locka många internationella studenter. Det som gör programmet unikt är att eleverna erbjuds en bred, relevant utbildning som gör dem till attraktiva maskiningenjörer. Det är ett internationellt, tvärvetenskapligt program som är utformat i samarbete med industrin, för att förbereda studenter för arbete eller avancerade studier i integrerade system.
- Vi är verkligen glada över responsen. Vårt nya program innehåller kurser inom flera områden: robotik, automation, logistik, materialvetenskap och tillverkningsteknik och det har enligt mig varit nyckeln till framgång. Framtidens ingenjörer vet att det är förmågan att vara mångsidig och väl förberedd inom multidisciplinära ingenjörsområden som kommer att öppna för framtida arbetsmöjligheter, säger Asun Valiente, programansvarig på Högskolan Väst.
Klicka på rubriken för att läsaa mer.