Annons

Ny analys från Boston Consulting Group: ”Sveriges nästa stora exportvara är gröna affärer”

Från september 2021 till februari 2022 har BCG arbetat med en omfattande analys för att både identifiera en optimal väg mot Net Zero för de nordiska länderna och identifiera den gröna tillväxtpotential som finns på vägen dit. Baserat på det arbetet har BCG sedan formulerat en konkret väg för att nå Net Zero för Sverige, Danmark, Finland och Norge.
Rapporten bygger på en omfattande studie av befintliga och framtida lösningar och teknologier för att minska koldioxidutsläppen (antingen direkt eller indirekt). BCG har också genomfört intervjuer med VDar och hållbarhetschefer från nära 100 ledande nordiska företag, för att förstå vad de gör just nu och vilka utmaningar de står inför.

Nanna Gelebo, BGC.

Möjliga vägar mot Net Zero
Resultatet har sammanställts i en rapport som bryter ner möjliga vägar framåt för olika branscher. 
Sveriges mål är att år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären, men BCG:s analys visar att Sverige riskerar att missa målet med 26 miljoner ton koldioxidekvivalenter och att utsläppen måste minska tre gånger snabbare jämfört med vad som har uppnåtts hittills, för att målet ska uppnås.
Analysen visar samtidigt att en grön omställning av svensk ekonomi skulle möjliggöra en BNP-ökning på två procent och skapa 100 000 nya arbetstillfällen, främst inom industri- och energisektorerna. Samtidigt som det skulle möjliggöra för svenska företag att ta del av den globala marknaden för hållbara affärslösningar som beräknas uppgå till 14 biljoner euro 2050. 
– Klimatförändringarna ger Sverige och Norden en unik möjlighet. Vi har innovativa tekniska lösningar som kan bidra till koldioxidminskningar över hela världen och det finns en enorm potential för ekonomisk tillväxt, säger Nanna Gelebo.

Tolv övergripande steg
De framtida gröna affärslösningarna från nordiska företag uppskattas minska utsläppen globalt med 21 miljoner ton koldioxid. BCGs analys identifierar tolv övergripande steg som krävs för att nå Net Zero. 
– Det finns en enorm uppsida för svenska och nordiska företag men det kräver att takten i omställningen ökar. Vi vill med den här rapporten visa vilka konkreta åtgärder som behövs för att det ska lyckas. Området är komplext och därför vill vi dela med oss av vår mest omfattande gemensamma nordiska analys någonsin, säger Nanna Gelebo.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title