PLM: Är Siemens nya lågkodplattform Mendix och Xcelerator en ”Aras PLM-killer”?

Xcelerator heter det senaste tillskottet i den rika digitala ”PLM-floran” från Siemens Digital Industries, som bolagets numera sammanslagna PLM- och automationsdivision heter. Det handlar om en integrerad portfölj av programvara, tjänster och en plattform för applikationsutveckling. Kärnan i uppställningen är Mendixmjukvaran, som Siemens köpte förra året. Trots att man visste vad man köpte och ville ha, har kapabiliteterna som hänger med denna lösning delvis överraskat Siemensledningen.

– Det är sant, säger Tony Hemmelgarn, chef för bolagets PLM-område. Mendix har ursprungligen använts inom banking och logistik för att koppla ihop ”programstackar” och bygga appar. Vad vi nu har visat är att grundkapabiliteterna kan dras ut till i stort sett vilken bransch som helst. Men det är framför allt enkelheten att utföra sånt som tidigare varit väldigt komplext som får folk att haja till när vi demonstrerar saken.

På sista raden, hävdar Siemensbasen, är detta mycket mer än bara en ”Aras PLM-killer”. Hur då? Jag har tittat på saken i dagens artikel, men kvintessensen är att Aras framgångar har oroat Siemens en del. Med Mendixplattformen och Xcelerator kan man flytta upp ”spelet” från försvarszonen till en kraftfull offensiv på motståndarnas (Aras) planhalva.