PLM/ERP Analys: Om ”multi-tenant-lösningar” och hur PTC hanterar utmaningen i Atlassviten

”Multi-tenant-begreppet” är något som allt oftare poppat upp bland analytiker och företag som utvecklar molnlösningar inom ERP, men också på PLM-sidan. I och med att molnet som teknisk plattform ökar, och har ökat, som det gjort under de senaste två åren, blir frågan aktuell om hur man som systemleverantör bäst ska kunna serva och möta kundernas behov inom ramen för ett system. Att driva 100-tals eller flera individuella system och databaser med en mjukvarulösning kräver en struktur som kan bära mångfalden hos kunder och användare, utan att kompromissa ifråga om sånt som dataintegritet, konfigurationsmöjligheter och säkerhet.

Inom PLM, där moln-satsningarna ännu är tämligen begränsade i ett bredare perspektiv, diskuteras det nu mycket kring detta. Inte minst i form av SaaS och PLM-lösningar i molnet och de krav som utvecklas i samband med dessa, men problembilderna har stora likheter med det som händer på ERP-området. Även om man ofta på ERP-sidan hunnit längre på molnresorna inom företagen.

Man talar i sammanhanget om ”multi-tenant-kapabiliteter” kontra ”single-tenant”, vilket ofta präglar dagens on-premise installationer (lokala installationer). Men vad står nu de här bitarna och begreppen för?

Vi har tittat på den saken i dagens artikel; intervjuat CIMdata-analkytikern Peter Bilello, liksom talat med PLM-utvecklaren PTC om hur man konkret möter dessa utmaningar från deras sida. Bolaget är tidigt ute bland PLM-spelarna när det gäller SaaS-lösningar och man bygger nu upp en ”moln-nativ” designplattform – PTC Atlas-sviten – där en pelare är SOLIDWORKS-grundarens, Jon Hirschtick, senaste satsning webb-CAD-programmet Onshape.

Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln.