Annons

SAP gör som IFS: Tar in AI i hela molnportföljen och samarbetar med flera ledande AI-spelare

SPRÅKMODELLER från AWS, META och MISTRAL AI läggs till den generativa AI-hubben i SAP BT-PLATTFORM. Ingen behöver tvivla över det tunga fokus de stora ERP- och affärssystem-aktörerna idag lägger ner på AI-sidan. PLM&ERP News rapporterade nyligen om svenska IFS satsningar på området i samband med användar-eventet Connect 2024 i Köpenhamn. Idag är det marknadsledaren SAP som lägger upp sitt ”AI-paket” på bordet i samband med den gigantiska, årliga Sapphire-konferensen i Orlando, USA. Och det finns faktiskt vissa likheter med hur IFS lagt upp sin AI-satsning: Man bygger in AI i hela moln-portföljen.
Onekligen kan också det som SAP presenterade i Orlando, med nya generativa AI-innovationer och samarbeten, ta affärsverksamhet till en helt ny nivå. Entusiasmen kring detta var stor och från Sapphire-scenen, Orange County Convention Center, hävdades att man, ”nu skapar en ny våg av insikter och uppfinningsrikedom i det globala näringslivet genom att införliva Business AI SAP i hela sin molnportfölj som driver världens mest affärskritiska processer.”
Ambitiöst? Absolut, och varför inte – det ligger i sakens natur att denna ”ERP-maskin” har siktet inställt på teknologiskt ledarskap på AI-området. Bolagets kunder och användare förväntar sig kort sagt inget annat.
– De AI-innovationer som vi presenterar på Sapphire 2024 kommer att förändra hur företag bedriver sina verksamheter. Dagens AI-nyheter och partnerskap bygger på att vi vill leverera revolutionerande teknik som leder till verkliga resultat. Det hjälper kunderna att bli flexibla och innovativa för att lyckas i en tid när allt förändras väldigt snabbt, säger SAPs CEO Christian Klein.
Att SAP bygger in Business AI i sina företagslösningar ger användarna tillgång till omfattande insikter och hjälper dem med kreativt tänkande och problemlösning – det som människor är bäst på - är klokt tänkt; AI ska stödja människorna i organisationerna som satsar på det, inte ta ifrån dem jobbet. Ett exempel i SAP-fallet är AI-genererade rapporter i SAP SuccessFactors, som hjälper personalchefer genom att ge rekommendationer om kompensation. De kan också använda prognosfunktioner i SAP Sales Cloud för att förutse vilka kombinationer av säljare och produkter som med högst sannolikhet kommer att öka försäljningen.
Samtidigt läggs stora språkmodeller från Amazon Web Services (AWS), Meta och Mistral AI till den generativa AI-hubben i SAP Business Technology Platform. De nya möjligheterna i SAPs grundläggande AI-infrastruktur gör det enklare att bygga generativa AI-tillämpningar för SAP-applikationer. Vidare blir SAPs generativa AI-assistent Joule en del av hela SAP:s lösningsportfölj. Hur då?

SAPs generativa AI-assistent Joule kan snabbt sortera och kontextualisera data från flera system för att underlätta automatisering och förbättra beslutsfattandet. En logisk konsekvens av Jouls kapacitet blir att denna assistent blir en del av hela SAPs lösningsportfölj.
Assistenten lanserades i SAP SuccessFactors hösten 2023 och är i dag en del av SAP S/4HANA Cloud och andra lösningar, inklusive SAP Build och SAP Integration Suite. Vid årets slut kommer Joule att ingå även i SAP Ariba och SAP Analytics Cloud.

På Sapphire presenterade SAP också planen på att ytterligare bredda användningen av Joule genom att integrera den med Copilot för Microsoft 365. Integrationen är djup och dubbelriktad och gör att användarna får enhetlig upplevelse som är inbyggd direkt i arbetsflödet – och att de enkelt kan komma åt information från interaktioner med affärsapplikationer i SAP och Microsoft 365.


Partnerskap som skalar innovation
Medvetenheten om Business AI:s betydelse för företag ökar kraftigt. Det gör att SAP intensifierar sitt engagemang för de principer om relevant, tillförlitlig och ansvarsfull AI som företaget var pionjär inom. På Sapphire antar SAP de 10 vägledande principerna i UNESCO:s rekommendation om etik för artificiell intelligens. De har tagits fram för att AI-tekniken ska utvecklas och användas på ett sätt som respekterar mänskliga rättigheter, främjar rättvisa och bidrar till hållbar utveckling.

SAP samarbetar med ledande teknikbolag för att flytta fram gränserna för vad generativ AI kan göra på företagsnivå. Förutom utökade samarbeten med AWS och Microsoft gör partnerskapen med Google Cloud, Meta, Mistral AI och NVIDIA att SAP kan utnyttja kraften i AI-klar teknik för att snabbare lansera nya innovationer och leverera bättre och mer användbara resultat.

Google Cloud
SAP och Google Cloud utökar sitt samarbete och använder Business AI för att hjälpa företag att bättre förutse och minska riskerna i sina leveranskedjor så att de kan minimera störningar och upprätthålla optimala lagernivåer. Företagen kommer att integrera Joule och SAP Integrated Business Planning for Supply Chain-lösningarna med Google Clouds AI-assistent Gemini och Google Cloud Cortex Frameworks datafundament.

Meta
SAP kommer att använda Meta Llama 3 för att skapa skript som gör mycket anpassade analytiska applikationer i SAP Analytics Cloud. Metas nästa generations AI-modell utmärker sig för språkliga nyanser och kontextuell förståelse, vilket gör att den är perfekt för att översätta företagens affärsmål till konkreta resultat.

Mistral AI
SAP kommer alltså också att lägga till nya stora språkmodeller från Mistral AI, ett globalt företag med huvudkontor i Paris som specialiserar sig på generativ AI. Språkmodellerna blir ett tillskott till den generativa AI-hubben i SAP AI Core.

NVIDIA
SAP och NVIDIA Corporation inleder ett produktövergripande samarbete för att integrera banbrytande teknik i företagsanpassade affärsapplikationer:

  • När SAP utbildar Joule för att fungera som en AI-assistent för RISE with SAP-implementeringar, går NVIDIAs avancerade AI-modeller igenom SAP:s konsultresurser för att ge relevanta och exakta svar på implementeringsrelaterade frågor.
  • När SAP bygger in Joule i ABAP Cloud för att generera ABAP-kod för SAP-utvecklare kommer NVIDIAs accelererade infrastruktur att köra, skala och hantera SAP:s generativa AI-modell för generering av ABAP-kod.
  • När SAP införlivar generativ AI i SAP Intelligent Product Recommendation gör NVIDIA Omniverse Cloud API:er det möjligt att simulera komplexa tillverkningsprodukter och konfigurationer som industriella digitala tvillingar.

    Molnlösningar ger flexibilitet och hållbarhet
    Att lyckas med sin verksamhet i AI-eran innebär att vara i molnet. SAP gör flytten enklare än någonsin med nya initiativ som ger snabbare avkastning på investeringarna för kunder som går över till RISE with SAP. Kunderna får också hjälp med att hitta partner med den expertis som behövs för komplexa SAP S/4HANA Cloud-transformationer.
    Bland nyheterna på Sapphire fanns också funktioner som hjälper företag över hela världen att mäta, hantera och genomföra sina hållbarhetsstrategier. Sustainability Control Tower och Sustainability Footprint Management spårar nu koldioxidavtryck i stor skala och hjälper företag att uppfylla regler och lagkrav.
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title