Annons

SEUS: Tysk PLM-uppstickare och sju partners storsatsar i digitalt Industri 5.0-projekt för att stärka europeisk varvsvindustri…

…MEN BRANSCHLEDANDE SIEMENS DIGITAL INDUSTRIES & DASSAULT BLIR TUFFA ATT TAS MED. Tyska PLM- och IoT-utvecklaren CONTACT berättar idag om ett intressant initiativ med målsättningen att stärka europeiska varv i den globala konkurrensen. Detta handlar om åtta partners som baserat på CONTACT Elements ska utveckla en ny plattform som digitaliserar varvsbyggandet från början och gör det mer effektivt. EU finansierar forskningsprojektet genom sitt innovationsprogram Horizon Europe.
I projektet Smart European Shipbuilding (SEUS) samlar varv, universitet och mjukvarutillverkare sin expertis för att höja varvsindustrin i Europa till en ny effektivitetsnivå. Deras ambitiösa mål är att minska utvecklings- och monteringstider med 30 och 20 procent genom en samarbetsplattform.
Men lita på att det blir en satsning som kommer att stöta på tufft motstånd på PLM-sidan. I dagsläget kan noteras att när det gäller varvsverksamheter och PLM att de stora europeiska PLM-aktörerna, framför allt marknadsledande Siemens Digital Industries, som för inte så länge sedan köpte spanska varvsspecialisten Foran, och franska Dassault Systemes är de ledande aktörerna. Men här tycks nu CONTACT och deras projektpartners, bl a Cadmatic, norska Ulstein-varvet, spanska Gondan-varvet, simuleringsspecialisten SARC, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU), nederländska NHL Stenden University of Applied Sciences och Åbo Universitet mena att det finns en hel del att göra som kan vässa de europeiska varvens konkurrenskraft genom en mer total digitalisering. Och greppet man tar är stort:
- För att uppnå detta utvecklar vi ett Industry 5.0-koncept som tar hänsyn till alla kärnuppgifter inom varvsindustrin ända fram till service, säger dr Elisabeth Brandenburg från CONTACT Research.

SEUS-konsortiet kommer att integrera skeppsbyggnads-specifika utvecklingsverktyg, AI och nya kunskapshanteringstekniker i CONTACT Elements och utnyttja plattformens PLM- och projektledningsmoduler. Detta kommer att skapa en heltäckande, användarorienterad applikationsmiljö som säkert tillhandahåller all produktdata, kontrollerar utvecklingsprocessen och dokumenterar den så att den kan spåras internt och externt när som helst.

Tar sikte på digitalisering också av de tidigaste utvecklingsfaserna
Konsortiet menar att de ekonomiska fördelarna med en sådan branschplattform är uppenbara: ingenjörs-, simulerings- och mjukvaruteam kan samarbeta nära från de tidiga stadierna, inkludera tillverkningsrelaterade och hållbarhetskrav i sina designbeslut och föra ut nya fartyg till marknaden snabbare och till en lägre kostnad.
– Digitaliseringen av produktskapandeprocessen gör det också möjligt att utnyttja våra IoT-applikationer, säger CONTACTs projektledare dr Brandenburg. Detta skulle tillåta personal att använda fartygens operativa data för till exempel förutsägande underhåll eller produktförbättringar.

CONTACTs projektledare dr Brandenburg.

Två varv med olika profiler – norska Ulstein Group och spanska Astilleros Gondan SA – bidrar med sitt kunnande till projektet och ska testa det praktiska i den nya plattformen och dess lösningar.

SEUS-projektet kommer att pågå i fyra år och stöds med cirka 7 miljoner euro av Horizon Europe, EU:s flaggskeppsprogram för forskning och innovation. Konsortiets ledare är Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU). Det finska företaget Cadmatic, en ledande mjukvaruleverantör av varvslösningar och OEM-partner till CONTACT, ansvarar för den tekniska förvaltningen. Andra projektmedlemmar är SARC BV med sin CAE-expertise, NHL Stenden University of Applied Sciences (båda från Nederländerna) och Åbo universitet i Finland.

En uppstickare inom IoT och PLM
Om CONTACT ska sägas att man är en uppstickare på PLM-sidan med programvara byggt på öppen standard och öppen källkod. Bolaget betraktar sig, ”som pionjär för produktutvecklingsprocessen och den digitala transformationen.”
”Våra produkter gör det lättare att organisera projekt, genomföra processer på ett tillförlitligt sätt och samarbeta med andra runt om i världen utifrån virtuella produktmodeller och deras digitala tvillingar. Vår öppna teknik och Elements-plattform är idealiska för att integrera ytterligare IT-system och Internet of Things för att skapa end-to-end affärsprocesser,” skriver man i en pressrelease.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title