Annons

Siemens satsningar på AI-baserad design, maskininlärning och djupare integration till Xcelerator-portföljen ett lyft för NX CAD

En som vet vad han talar om i CAD-sammanhang är Siemens Digital Industries Bob Haubrock, senior VP för Product Engineering Software. Han är kort sagt inom bolaget den som ”äger” NX. Så här säger han om den nya versionen:
– Med varje ny utgåva av NX tänjer vis på barriärerna för vad produktutvecklingssystem är kapabla till. Vår övergång till kontinuerliga släpp av NX-utgåvor har visat sig vara otroligt populär i vår community – vilket gör det möjligt för oss att leverera branschledande funktioner snabbare än tidigare. Detta innebär att ge tillgång till nya verktyg och tekniker så att de kan tillämpas på våra kunders design-, ingenjörs- och tillverkningsutmaningar för att hjälpa dem att övervinna dem snabbare. Vi fortsätter att förbättra de kärnverktyg som våra kunder förlitar sig på varje dag, med över 1 200 begäranden om förbättringar från kunder som levereras i den här versionen.

– Vår övergång till kontinuerliga släpp av NX-utgåvor har visat sig vara otroligt populär i vår community, säger Bob Haubrock, mannen som ”äger” NX CAD i Siemens Digital Industries Softwares organisation.

VILKA ÄR HÖJDPUNKTERNA?
Det är inte bara Haubrock som prisar den nya versionen. Även från PLM-analytikern CIMdatas sida menar dr Ken Versprille, en av analytikerns mest respekterade medarbetare, att Siemens i den senaste versionen av NX exempelvis smidigt har vävt in lösningar för topologioptimering i designarsenalen:
– Absolut, i allt från från krav till komponentgenerering, additiv tillverkning och slutlig bearbetning har man gjort detta genom att utnyttja sin konvergenta modellering och automatiserade modellbaserade definitionsförfattande för PMI-generering tillsammans med uppgifts-baserat samarbete, säger Versprille, och tillägger att, ”användare kommer att välkomna det enkla användargränssnittet som guidar intressenter genom varje steg i processen.”
Andra röster om NX utveckling kommer från Develop3D’s CAD-expert, Al Dean. Så här skriver han i sin anmälan av 21Q1 versionen:
”Siemens NX, PLM-jättens flaggskeppssystem för produktdefinition, har genomgått några intressanta förändringar på senare tid. Till att börja med har systemet gått över till en kontinuerlig uppdateringsmodell, där mer frekventa uppdateringar rullas ut till användare som väljer att använda den metoden för att hålla sin mjukvara aktuell. Vad som är intressant är att, till skillnad från vissa nyare system som kräver sådana uppdateringar, inser Siemens NX-team att bolaget har en blandning av användare. Vissa är angelägna om att hoppa på vilken uppdatering som helst. Vissa är det bara inte. Som svar har det gjort processen valfri. Användare kan med andra ord uppdatera när och när de (och deras organisation) finner det lämpligt.”

Till detta ska läggas att den stora hemligheten med Siemens framgångar de senaste åren bygger på en allt djupare integration i Xcelerator mellan de olika lösningarna i bolagets rika träd. Få, om någon, kan i dagsläget konkurrera med Siemens integration ända ut till tillverkningen, där bolagets virtual commissioning-lösning ännu saknar sin jämlike.

SMIDIG TOPOLOGIOPTIMERING
Detta sagt ska vi ta en snabb titt på andra höjdpunkter i den nya versionen av NX-programvaran:
• Den nya NX Topology Optimizer hjälper till att skapa delar/parter baserade enbart på funktionella och designmässiga utrymmeskrav, vilket resulterar i fullt redigerbara konvergerande kroppar som skulle vara i det närmaste omöjliga att designa och konstruera manuellt. Viktiga designändringar kan snabbt göras, optimeringar och eventuella nedströmsfunktioner uppdateras automatiskt – vilket sparar tid, ansträngning och maximerar återanvändning av intelligensdesign och tekniska data.
• Design Space Explorer är en intressant lösning som kombinerar designutforskning med generativ teknik för att hjälpa designers att automatiskt optimera en design mot flera mål. Designsingenjörerna behöver bara definiera optimeringsproblemet med alla parametrar, begränsningar och mål på plats, varpå NX använder Siemens Simcenter HEEDS, en simulerings- och analysmjukvara, för att utföra parameteroptimering av multipla objektiv, vilket ger designern en omedelbar uppsättning genomförbara designalternativ att överväga, lösningar som annars skulle ha krävt en simulering specialist.

ARTIFICIELL INTELLIGENS OCH MASKININLÄRNING
• Vidare finns ökad artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) i kommandona Selection Prediction and Select Similar, som använder formigenkänning för att snabbt identifiera geometriskt liknande komponenter. Detta medan NX Voice Command Assist låter användaren anropa kommandon, navigera i menyer och operationer på flera nivåer samt lära system-ord eller fraser att utföra vanliga uppgifter.
Du kan enkelt uttryckt bara fråga NX: ”har vi gjort något liknande förut?”, och programmet kommer att genomföra en formsökning med Siemens Geolus-teknik.
• Gitterstrukturer inom NX kan nu optimeras med Siemens CAE-plattform Simcenter 3D-simulering för att härleda den optimala gitterstrukturen i en singulär miljö – vilket eliminerar de multipla designanalyssteg som traditionellt krävs.
På andra ställen ger Part Orientation Optimization kapsling av delar (och deras tillhörande stöd) inom ett maskinbyggt område tillsammans med integrerade molnbaserade orienteringsoptimeringsprocesser för att hitta den optimala byggorienteringen för minskad termisk distorsion. Siemens fortsätter att leverera avancerade funktioner inom additiv tillverkning som är utformade för att hjälpa våra kunder att optimera sina övergripande design- och tillverkningsprocesser.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title