Annons

The Gian Paolo Bassi Show: “3DEXPERIENCE Works som eDrawings på steroider”

3DEXPERIENCE WORLD 2023-RAPPORT. Han har en synnerligen intagande personlighet, Dassault Systemes, förre chef för SOLIDWORKS, och mannen som fått det tuffa uppdraget att leda communityns styrkor uppför berget som leder till molnet och PLM-plattformen 3DEXPERIENCE Works. Gian Paolo Bassi heter han och själv uttrycker han det som att man är på väg mot ett läge ”där vulkanen av användare går över till denna plattform snart ska få ett magnifikt utbrott”.
Bassi är numera är senior VP för 3DEXPERIENCE Works, och menar att de senaste tre åren har fått oss alla att inse vikten av att kunna arbeta var som helst, hålla kontakten när som helst och alltid vara uppdaterade på vilken digital enhet som helst. Vilket bara är en aspekt på 3DX Works. Andra handlar om tillgänglighet på en rad andra avancerade verktyg kring simulering och analys, model-based design, e t c.
Under det nu pågående 3DEXPERIENCE WORLD 2023 i amerikanska Nashville och dess Music Center tillkännagav han sålunda under första dagens övningar på scenen att från och med den 1 juli i år kommer varje säte av 3D CAD-lösningen SOLIDWORKS att inkludera 3DEXPERIENCE molnlösningar. Detta är ett bra steg framåt och kommer med en stor potential när det gäller att få igång massvandringen till denna Dassault-plattform, som i de flesta perspektiv tillhandahåller denna världens största professionella CAD-community de praktiska lösningar de behöver för att möta digitaliseringens krav på produktframntagnings-verktyg och kommunikativa miljöer för distribuerad produktutveckling.
Beskedet är välkommet och innebär bland annat att alla SW-användare kommer att ha möjlighet att dela och markera en modells 3D-vy, i vilken webbläsare som helst. Och som grädde på moset sa Bassi att ingen separat licens behövs för detta och man behöver inte heller installera något tungt program – allt finns tillgängligt via webbrowsern.
- Som eDrawings på steroider, summerade han kapabiliteterna i lösningen till dånande applåder från en publik som var uppenbart nöjd och entusiastisk över detta besked.

Gian Paolo Bassi diskuterade också hur den virtuella världen som skapats av 3DEXPERIENCE-plattformen givit sina användare friheten att imaginera och skapa nya lösningar, inte minst viktigt i skenet av pandemins effekter.
Med ett citat av Albert Einstein konstaterade SW Works-VPn att fantasi är viktigare än kunskap, eftersom kunskap är begränsad till vad vi vet, medan fantasin inte har några begränsningar. Det ”poetiska” sättet att uttrycka sig är Bassais adelsmärke och han beskriver 3DX Works som en veritabel ”fantasimotor”.
– Vi har lagt till maskininlärning och generativa designfunktioner för att möta önskemål och experimentera med ännu större frihet. Vi har också adderat avancerade simuleringsapplikationer med oöverträffad noggrannhet för att praktiskt taget kunna testa alla aspekter av den verkliga fysiska världen digitalt, från strukturanalys till vätskedynamik och interaktion med elektromagnetiska fält.

Adderar en rad nya kapabiliteter till SOLIDWORKS: grafik som visar upplägget kring 3DEXPERIENCE Works.

Vidare går man nu in för att skapa en komplett flora av verktyg för digital tillverkning, från CNC-bearbetning till 3D-printing och additiv tillverkning. Siktet är inställt på att tillhandahålla allt man behöver för fabriksautomation, inklusive robotprogrammering och virtuell fabrikslayout och anläggningsdesign.
– Vi har tillverkningsverktygen som kan ha en betydande inverkan på många tillverkare av alla storlekar, som kämpar med brist på kvalificerad talang och störda leveranskedjor, genom att hjälpa dem att automatisera där de kan, sa Bassi.

Med 3DEXPERIENCE Works kan man nå plattformen och dela data i produktutvecklingsarbetet bara via en browser på vilken enhet som helst.

Dagens fallstudier – en ”brännande sensation”
Efter ”Gian Paolo Bassi show” introducerades några case-exempel på företag som utnyttjar SW-verktygen på ett effektivt och intressant sätt.

  • Dagens huvudtalare på företags-casesidan, Jamie Siminoff, grundare av Ring, fokuserade på innovation och hur vi alla har kraften att använda våra sinnen för att bygga en framtid som bara vi kan föreställa oss. Till saken hör att Siminoff började förnya dörrklockor och är nu den största leverantören av hemsäkerhet i världen.
  • Fabio Pissato, chef för entreprenörer på e-novia, som arbetar med innovationer, designade i SOLIDWORKS. I detta är fokus lagt på stöd för hållbarhet. En sådan design, TouchDIVER från wear, är en haptisk enhet som bärs på handen och som gör att användaren faktiskt kan ”känna” strukturen och mjukheten hos virtuella objekt. Bassi inflikade här att att han själv provat enheten i Milano och då erfarit en brännande känsla när han rörde vid en virtuell låga.
  • Salvador Garcia, CRO, ”chief revenue officer”, på Ocean-Based Climate Solutions, berättade sedan om hur man jobbat för att hitta ett sätt att ta bort koldioxid genom att använda vågenergi för att mata växtplankton. Denna oceaniska process, kallad Ocean Upwelling, är när kalla, djupa havsvatten rika på näringsämnen stiger till ytan, gödslar växtplankton som matar plankton och småfisk och så vidare upp i näringskedjan.  

Bernard Charles om att omvandla kaos till ordning
Under första dagens keynotes fick åskådarna åter igen möt Dassaultchefen, Bernard Charles, som berättade om hur programmet Living Heart och hur det har utvecklats från 2014 till verklig användning av läkare idag.

DS-chefen Bernard Charles.

Han diskuterade vidare kring hur allt som någonsin konstruerats – oavsett om det är en del av ett helt system – ska kunna åtgärdas, men verkligheten är att det slutar med att det blir miljontals filer som är inkonsekventa, felklassificerade, felaktigt namngivna, och annat.
– Att kunna omvandla dessa filer till något som kan är välorganiserat och sekretessbelagt är avgörande, sa DS-basen och tillade: ”I en tid när 3DEXPERIENCE finns på banan, starkare än någonsin, kan denna typ av kaos omvandlas till ordning. Detta är bl a möjligt på molnet, tack vare artificiell intelligens (AI). En kunskapsbas på 60 miljoner delar som Bernard jämförde med, ”kraften i Googles bildigenkännande ansikten, men tillämpade på dina 3D-delar, problem, krav, etc.”

SOLIDWORKSCHEFEN om molnverktygen
Slutligen ska nämnas att Manish Kumar, SOLIDWORKS VD, också han tryckte på vikten av att kunna arbeta tillsammans. Han berättade för publiken att han har tillbringat det senaste året med att resa runt i landet och prata med SOLIDWORKS-användare, lyssna på användare och sedan fört tillbaka idéer till sitt FoU-team för att hjälpa användare att möta dagens och framtidens problem.
– Nystartade företag använder SOLIDWORKS Cloud-verktyg (3D Creator och 3D Sculptor) för att designa och samarbeta för att förverkliga löftet om ”arbete var som helst”, sa Manish summeringsvis och försäkrade publiken att 3DEXPERIENCE Works erbjuder alla funktioner i SOLIDWORKS för stationära datorer men lägger till samarbete och tar bort datahanteringsbehov.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title