Annons

Världens första 3D-printade elsparkcykel – helt i kolfiberkomposit

Bakom den avancerade 3D-tekniken står alltså Arevo. Med hjälp av tekniken möjliggörs en enastående nivå av individanpassning. Varje ram skräddarsys efter ägarens längd, vikt, arm- och benlängd och körställning.
– När vi skapade Scotsman ville vi höja elsparkcykelupplevelsen till att bli ett värdigt, alternativt transportmedel som tilltalar den urbana pendlaren lika väl som den passar prestandanörden som vill ha det senaste inom elektrisk mobilitet. Att använda 3D-utskrift i kolfiberkomposit möjliggjorde en design som hade varit omöjlig att åstadkomma med andra material eller tillverkningstekniker, säger Josh Morenstein, grundare av Branch Creative, den prisbelönta designstudion som ligger bakom Scotsman, som tidigare bland annat designat elsparkcykeln Bird 2.

UTRUSTAD MED DE BÄSTA FUNKTIONERNA
Förutom avancerade material och tillverkningstekniker har Scotsman även en uppsjö avancerade funktioner. Med sina dubbla motorer kan den utrustas med så mycket som 2000 watts effekt, ett dubbelt regenererande bromssystem, patenterade kompositdämpare och plats för dubbla, snabbladdande batterier för extra lång körtid. Batterierna kan du också ta med dig i väskan när du kommit fram och använda som powerbank till mobilen eller datorn. Elsparkcykeln är ständigt uppkopplad via GPS och mobilnätet, som gör det möjligt att lokalisera den var den än är, låsa upp den automatiskt när du kommer i närheten av den och filma din åktur med hjälp av den inbyggda kameran på styret.
– Scotsman är ett otroligt fordon och en triumf, inte bara inom teknik utan också för att visa ett helt nytt sätt att lansera produkter på marknaden. Teamet har minskat den långa och dyra tillverkningsprocessen, som vanligtvis tar år, till en mycket snabbare och smidigare process som bara tar några veckor och dessutom möjliggör massanpassnig. Detta uppfyller drömmen om additiv tillverkning i stor skala, inte bara i fysisk byggvolym med utskrift av en hel elsparkcykel vid varje utskrift, utan också i antalet och hastigheterna, säger Kota Nezu, prisbelönt designer som var Chief Concept Car Designer för Toyota och utvecklade xeCOO, den första tillverkade elmotorcykeln i Japan.

Scotsman kommer att säljas för 2 999 dollar, motsvarande ca 25 000 kronor, och finns tillgänglig för beställning nu, med leverans i början av december 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title