
Vad betyder detta i realiteten? Om detta kan man spekulera, men PTC menar i sitt pressmaterial att man genom att påskynda upptaget av nya teknologier, som IoT-plattformen ThingWorx, s a s bidrar till att påskynda upptaget av nästa generations teknik inom fordonssektorn. Onekligen ett ”statement” som har sina poänger.
Nästa generations utvecklingsmiljö. ”I årtionden har PTC betjänat många av de ledande företagen i branschen”, skrivet bolaget i en pressrelease och fortsätter; ”vilket ger en robust produktutvecklings- och produktionsplattform som har stimulerat innovation och förbättrad driftseffektivitet.”
Detta, menar man nu, måste kompletteras för att lyfta upp PTCs kundföretags produktionsmiljö till nästa generations bilutvecklingsmiljö. Utvecklingen går idag blixtsnabbt och de nya verktygen som behövs för att matcha behoven bör sättas på plats nu.
PTC anser kort sagt att en konvertering till abonnemangslicenser gör att kunderna, ”flexibelt kan anpassa sig till förändrade affärsbehov.”
Det kostar på att ligga först i spåret. Allt detta äger sin riktighet. Klart är nämligen att PTC är IoT-områdets ledande pionjär; en position man i ett flertal analytikerrapporter fått en bekräftelse på. Tidigare än någon annan satsade man på den uppkopplade tekniken, med investeringar i miljarddollarklassen. Därför menade PTC-basen, Jim Heppelmann, i en intervju med PLM TV News Verdi Ogewell, att bolaget, ”har ett flerårigt försprång gentemot konkurrenterna”.
Det är ena sidan av myntet, men det finns en ”baksidan” också: Det kostar på att ligga först i spåret och plöja ny mark med nya teknologier. Förutom investeringarna i att köpa in bolag med den teknologi som behövdes, handlar det lika mycket om att i nästa led skapa integrationen gentemot PLM-verktygen man redan hade ”i lådan” (Windchillsviten med verktyg som CREO, PDM Link och annat). Sånt tar tid och är dessutom dyrt. Samtidigt innebär pionjärarbetet ofta till sin karaktär att intäkterna inte kommer särskilt snabbt. Även om man tämligen raskt fick upp intäkterna från exempelvis ThingWorxplattformen från 4-5 miljoner dollar om året, som den hade vid köpet, till över 100 miljoner dollar på bara ett par år, så är det fortfarande ett mindre belopp i det stora hela. Windchill och CREO drar in betydligt större summor.

Komplicerande faktorer. Men det finns fler komplicerande faktorer. Parallellt med Teknologiutvecklingen kring IoT passade man på att initiera ett byte av sin debiteringsmodell. från engångsförsäljningar med underhållsavtal till prenumerations- och hyresmodellen. Alla i PLM-branschen hade i detta sneglat mot Adobes lyckade satsning på att byta till denna modell. I sakens natur ligger då att intäkterna initialt går ner. När kunderna istället för ett större initialt inköpsbelopp istället sprider ut sina inbetalningar till månads- eller kvartalsinbetalningar, får man räkna med en dipp innan man (i PTCs perspektiv) ”kommer ikapp”.
Tre år räknade Heppelmann med att det skulle ta när PLM TV News (The Aces Up Jim Heppelmann’s Sleeve: Face to Face with PTC’s CEO – TV Report) gjorde sitt reportage ifjol. Enligt PTC-chefen räknar man med att någon gång under slutet av 2018, början av 2019, komma tillbaka till en sån position där man är ikapp den gamla intäktsmodellen, när avtal lagts på avtal, på avtal, och så vidare.
Så när man idag berättar att man vill speeda upp upptaget av den nya IoT-teknologin inom automotive genom att få fart på abonnemangsmodellen kan man ha detta i minne.
Hyresmodellen ökar flexibiliteten. Sammantaget innebär dock denna bakgrund inte att det saknas rad finesser med den nya hyresmodellen. Den är bl a flexiblare ifråga om upp- och nedskalningar när det gäller antalet användare och den ger enklare tillgång till nya teknologier.
Sedan kan man alltid fundera över om det blir billigare eller inte, men PLM&ERP News samtal med analytiker som Gartners Marc Halpern, ger vid handen att det hela tenderar att blir dyrare sett över tid. Om detta är ett generellt fenomen ska dock vara osagt. Gissningsvis handlar det till stor del också om att förhandla väl.
PTC och Toyotacaset. PTC hänvisar i sammanhanget till hur det hela ser ut på fordonstillverkaren Toyota.
Under 2002 började PTC tillhandahålla Creo 3D CAD-programvaran och lösningar för produktlivscykelhantering (PLM) till Toyota. Detta har fungerat bra och idag har Toyota blivit en s k ”early adopter” av abonnemnagslicenser. Man har i detta nyligen tecknat ett konverteringsavtal med PTC.
PTC noterar att man kommer att arbeta med Toyota för att, ”utöka användningen av flexibla och anpassningsbara abonnemangslicenser på utländska platser och koncernföretag att vara en del av grunden för initiativet ”Reinventing the Way We Work” för hela Toyota Group”.
Ingen altruism, men tekniken är bra. PTC hävdar att det är angeläget att företagen anpassar sig till att diversifiera värden, förändrar stil och möter utmanande miljöförhållanden. Här betyder möjligheterna som finns i IoT, AI (artificiell intelligens) och andra typer av informationsteknik mycket.
PTC konstaterar också att de som teknikutvecklare ska dra sitt strå till stacken och ”påskynda sina ansträngningar för att hjälpa bilföretag med sina globala digitaliseringsstrategier och erbjuda en rad tjänster och teknik, inklusive den prisbelönta ThingWorx Industrial Innovation Platform”.
Men att det skulle vara fråga om någon slags altruistisk verksamhet behöver man för den skull inte gå på. PTCs satsning på IoT har varit dyr och nu gäller det att plocka hem investeringskostnaderna medan man ännu har ett tekniskt och integrationsmässigt försprång. Det är inte heller något man behöver skämmas för. För bilindustrin levererar ThingWorx Industrial Innovation Platform en uppsättning verktyg som förenklar systemintegration och möjliggör övervakning av produktionsutrustning och förutsägbart underhåll samt AR-kapacitet (augmented reality, ”förstärkt verklighet” – missa inte vår längre analys av denna teknik, AUGMENTED REALITY: ”En revolution som börjar landa”).
– ThingWorxplattformen gör det möjligt för världsklass företag runt om i världen att förbättra operativ effektivitet och utnyttja saken för Internet, säger Jim Heppelmann, i en kommentar. Vi är engagerade i att stödja Toyotas ”Making Ever-Better Cars-initiativ”, som bygger på PTCs teknik och resurser.