Annons

AIRBUS är en fjäder i Dassault Systemes hatt, men kommer 3DEXPERIENCE verkligen att ta över i varje nytt modellprogram?

”Siemens, PTC och Aras… DS är långt ifrån ensamma på PLM-arenan inom Airbus.” Att spela en huvudroll som bärande PLM-system hos någon av giganterna inom flyg- och försvars-industrin ger inte bara teknologisk prestige, utan handlar också om stora pengar. När Dassault Systemes för några veckor sedan offentliggjorde en avtalsförlängning med flygjätten Airbus var det en affär som med sina beräknade 20 000 användare, både internt i bolaget och externt, även på kort sikt är värd tiotals miljoner euro, motsvarande ca 11 gånger så mycket i kronor.
I detta perspektiv är det inte konstigt att man tagit till det tunga artilleriet på säljsidan, med exekutive styrelseordförande, Bernard Charles, i spetsen. Han är känd som en stor PLM-visionär, med ett vasst väderkorn för vad som krävs för att sälja in avancerad digital teknologi på områden som flyg- och försvarsindustri. Han har kort sagt alltid spelat viktiga roller när DS genomfört stora affärsuppgörelser kring 3DEXPERIENCE-plattformen (3DX). Minns t ex ihåg den miljarddollar-affären med Boeing 2017, där DS i hård kamp med Siemens Digital Industries Software tog hem en orderförlängning på 3DX-plattformen.
När förlängningen med Airbus nu offentliggjordes stod Charles i frontlinjen igen:
"Vår långa historia av samarbete med Airbus inleder sitt nästa kapitel, vilket gör det möjligt för hela företaget och dess värdekedja att förnyas globalt, effektivt och virtuellt i decennier framöver. Airbus kan dra full nytta av AI och vetenskapliga framsteg inom materialvetenskap, modellering, simulering, produktionseffektivitet för att med vår 3DX-plattform skapa nya möjligheter. Detta handlar på sista raden om sånt som kommer att definiera framtiden för flygindustrin,” sa han. Så vad ingick?
Klart är att CATIA CAD är en grundbult i upplägget. Denna lösning har en mycket stark ställning inom flygindustrin. Den är inte minst dominerande hos de båda jättarna Airbus och Boeing. Men så är CATIA är med sina rötter i Dassault Aviation det program som var tidigast ute med lösningar som kunde hantera modelleringen av de geometriskt komplexa ytorna i flygdesign. Men idag har det som DS kan lägga upp på bordet också breddats enormt mycket.
Enligt uppgifter till PLM&ERP News ska Airbus nu utnyttja hela bredden av Dassaults 3DX-plattform, som inte bara integrerar CATIA utan också SIMULIA för avancerad simulering, DELMIA för tillverkning, och ENOVIA plus NETVIBES för samverkande produktdata-hantering. Indikationen i DS pressmaterial är att 3DX kommer att distribueras över hela Airbus, och fungera som stöd i de tunga affärsenheterna – inklusive Airbus Civil, Defence & Space och Helikoptrar – i allt från initial kravhantering till ingenjörs-, tillverknings- och eftermarknadssupport.
Airbus CEO, Guillaume Faury, pekar på att det förnyade partnerskapet med DS kommer att påskynda bolagets digitalisering, AI-stöd inkluderat.
Men DS är nu inte ensamma på PLM-sidan inom Airbus; Siemens, PTC och Aras PLM finns t ex med i spelet, hur då?

Med det nu förlängda avtalet mellan Dassault och Airbus kommer, enligt Dassault Systemes, ”ett långsiktigt strategiskt partnerskap, vilket sätter 3DEXPERIENCE-plattformen i hjärtat av livscykelhanteringen för alla nya civila Airbus-flygplan och militära flygplansprogram.”
Huruvida detta stämmer fullt ut eller är mer av en from förhoppning kan diskuteras, mer om detta nedan.
Hur som helst noteras vidare i pressmaterialet att denna utplacering kommer att stödja hela utvecklingskedjan för alla Airbus civila och militära flygplan och helikoptrar. Som en konsekvens hävdas att mer än 20 000 användare från alla affärsområden, Airbus underleverantörer inkluderat, kommer att kunna samarbeta mer effektivt och använda digitala tvillingar – på plats eller i ett dedikerat moln – ”för att förkorta utvecklingscykler, förutsäga och förbättra produktionseffektiviteten och förbättra eftermarknadsstödet – allt samtidigt som kostnaderna minskar.”

”Digitalisering är en viktig möjliggörare som vi utnyttjar för att stödja våra kärnprioriteringar, oavsett om det är att öka produktionen av våra kommersiella flygplan, förbereda nästa generations plattformar som ytterligare kommer att bidra till avkarboniseringen av vår sektor, eller banbrytande morgondagens försvars- och säkerhetslösningar,” kommenterade Airbus vd Guillaume Faury. BILD Bloomberg.

”Digitaliseringen en möjliggörare för AI,” säger Airbus-chefen
Airbus CEO, Guillaume Faury, pekar i sammanhanget på att det förnyade partnerskapet med Dassault kommer att spela en viktig roll för att påskynda bolagets framsteg mot högt satta mål kring digitaliseringsutveckling och AI-stöd:
”Detta samtidigt som vi garanterar högsta kvalitet och säkerhet under hela livscykeln för våra produkter och lösningar, från design till drift,” säger Faury och tillägger:

”Digitalisering är en viktig möjliggörare som vi utnyttjar för att stödja våra kärnprioriteringar, oavsett om det är att öka produktionen av våra kommersiella flygplan, förbereda nästa generations plattformar som ytterligare kommer att bidra till avkolningen av vår sektor, eller banbrytande morgondagens försvars- och säkerhetslösningar.”

 
Digitala tvillingar i fokus
Enligt pressmaterialet från Dassault är siktet inställt på att använda digitala tvillingar för nästa generations modellprogram baserat på 3DEXPERIENCE-plattformen, ”som kommer att användas över hela Airbus för alla framtida generationer av civila och militära flygplan och helikoptrar.”

Men även om det är en stor och omfattande order så har man i de 20 000 beräknade användarna också inkluderat Airbus’ underleverantörer, vilka lär stå för en stor del av användarunderlaget.

Samtidigt är Airbus i ett IT-perspektiv synnerligen stort. Man har 1000-talet olika system involverade i verksamheten, som omfattar runt 160 000 anställda i 180 länder. Det krävs ingen raketvetenskap för att räkna ut att ett system knappast kan ta hand om den helhet detta representerar.

Vidare ska noteras att det är tveksamt om alla framtida modeller rakt av kommer att utvecklas och livscykelhanteras på 3DEXPERIENCE-plattformen med DS-appar, som pressmaterialet ger intryck av. Klart är nämligen att Airbus har ett synnerligen disparat mjukvarulandskap med hundratals olika program. Vi ska titta på tre exempel:

Kabeldragning vid design och utveckling av flygplan är extremt komplexa områden.

Satsade på Siemens Caotial inom E/E 2022
Här finns t ex Siemens Digital Industries Software med en stor installation på EDA-sidan, Electronic Design Automation, med sin Capital-lösning som Airbus, liksom amerikanska konkurrenten Boeing, satsat på när det gäller nyckelområdet ”Electrical/Electronic” (E/E). Kabeldragning inkluderat, vilket inom flygplansdesign och -utveckling är oerhört komplexa historier. En kabelhärva kan relaterat till ovanstående bakgrund t ex designas i det elektriska verktyget, flyttas till det mekaniska 3D-verktyget för dragning och sedan tillbaka till det elektriska verktyget för att utgöra underlag för tillverkningen av kabel- och kabelnät.
Denna detaljerade designkonvergens ger den nödvändiga noggrannheten vad gäller trådlängd. Något som Airbus f ö har smärtsamma erfarenheter av när man under sena mitten av 2000-talet råkade ut för problem. Elkabeldragningen, som designats i Dassault Systemes CATIA V5 visade sig misstämma när man skulle montera in kablarna fysiskt. Kablarna var för korta, vilket visade sig bero på att kablarna och flygplanskroppen, vingpartierna inkluderade, var designade i olika versioner av CATIA V5.
Denna problematik ska nu Airbus inte behöva stöta på igen. Med valet av Capitals elektriska/elektronik (E/E) systemutvecklings-programvara från Siemens Xcelerator-portfölj räknar man med att inte bara nå korrekta designresultat utan också med att påskynda utvecklingen av kommersiella flygplan.

Tunga poänger med Siemens elsystemutvecklings-mjukvara Capital bl a korrekta konfigurationskontrollerade, digital tvillingar inom ramen för E/E-systemet. Här spelar också stödet av en omfattande digital tråd genom hela E/E-systemets utveckling, tillverkning och driftlivcykel en viktig roll. Dessutom möjliggör den öppna IT-arkitekturen och multidomän-integreringarna inom Capital enkel implementering i Airbus Lean PLM-miljö, vilket utgör ryggraden för E/E-systemdesign och tillverkningsteknik för elektriska kablar i Airbus’ olika utvecklingsteam i flera länder.
Samverkan byggda på korrekta och exakta designmodeller är således en nyckel till framgång.
Ett stort värde är att E/E-designgrupper arbetar i en enhetlig miljö, vilket möjliggör snabbare produktutveckling, optimerad tillverkning av elektriska system, förbättrad ”första-gången-rätt-kvalitet” på elnätet och smidigare integrering av försörjningskedjan för att generera arkitektoniskt optimerade designförslag, kabeldragning och servicedokumentation.

PTC finns med både inom PLM och på reservdelssidan
Men det finns flera välbekanta aktörer med på både PLM-, PDM- och CAD-sidan, spelare som är framträdande konkurrenter till Dassault Systemes: T ex, som nämndes i ingressen, PTC. Bolaget var tidigt ute med installationer på Airbus, inte minst på CAD-sidan, via först den gamla CADDS-mjukvaran, som senare daterats upp/ersatts med nya funktioner från ProEngineer och Creo.

Parallellt med detta har installationer av PTCs PLM-PDM-lösning Windchill tagits i bruk och används fortfarande inom vissa modellprogram för sånt som feldetektering, ändringshantering, förbättring av flygplansdesignerna, konfigurations-hantering och annat. När det gäller hantering och optimering av service- och reservdelar används vidare även PTCs Servigistics av Airbus FHS. Också inom Airbus Helicopters används Windchill för att utveckla och hantera H160-helikoptern, inklusive dess service under drift.

När det kommer till hantering och optimering av service och reservdelar används PTC:s Servigistics av ​​Airbus FHS.

PDM light med Aras PLM i en ledande roll
Ytterligare en aktör som kommit in på Airbus är för övrigt Aras PLM och bolagets Innovator-plattform. Komplexiteten i att hantera alla olika system inom Airbus fick bolaget att för ett antal år sedan etablera ”The Greenhouse-projektet” — en IT-stödd miljö där användare över hela företaget kan uppdatera och förbättra sina egna applikationer. Denna lösning möjliggör prototyp-hantering i realtid och snabb utveckling för modernisering av applikationer.  

I detta fungerade, och fungerar fortfarande Aras modellbaserade arkitektur bra och hjälper till i uppgraderingen och integration av anpassade applikationer. Systemet driver den digitala transformationen som ett slags PDM light backbone och har framför allt levererat tre strategiska fördelar till Airbus:

  • Ingenjörs-, tillverknings-, test- och kvalitetssäkringsteam har sett produktivitetsförbättringar – vilket resulterat i att flygplan levereras snabbare än förväntat.
  • Greenhouse-projektet har gett Airbus ett kostnadseffektivt, snabbt och flexibelt sätt att modernisera produktionssystemen.
  • Slutligen läggs innovativa applikationer snabbt online, vilket underlättar Airbus digitala transformation.
DIGITALA TvILLINGAR. Implementeringen kommer att stödja hela utvecklingskedjan för Airbus-produkter, vilket förbättrar samarbetet mellan över 20 000 användare inom alla affärsområden och leverantörer, hävdar Dassault Systemes. Genom att använda virtuella tvillingar på plats eller via ett suveränt moln, syftar initiativet till att minska de

…men Dassaults avtalsförlängning är trots allt en milstolpe
Men oavsett detta och de ovanstående exemplen är det avtal och partnerskap som ingåtts mellan Airbus och Dassault Systemes en omfattande historia som gör bolagets installationer på mjukvarusidan i den europeiska flygjätten till den totalt sett mest omfattande. Det nya avtalet innehåller också en expansion av det som Airbus använder från DS. Inte minst följer en del av dessa utökningar som naturliga konsekvenser av övergången till digitala tvilling-koncept. ”De mer än 20 000 användarna från alla affärsområden och deltagare i värdekedjan kommer att samarbeta och använda Dassault Systèmes virtuella tvillingar för att förbättra effektiviteten, förkorta utvecklingscykler och minska kostnaderna,” skriver bolaget i pressmaterialet.
Att detta är en viktig milstolpe i den digitala omvandlingen av Airbus sätt att arbeta och förberedelserna av nästa generations flyg- och rymdprodukter, behöver man inte tvivla över. Men att 3DX ensamt blir den digitala ryggraden i alla kommande nya Airbus-modeller inom allt från nya civila flygplansmodeller till stridsflyg och helikoptrar, etc, är mycket tveksamt. Kort sagt är det inte troligt.

Dassault Systèmes kommer hur som helst att förse Airbus med sju branschlösningar baserade på 3DEXPERIENCE-plattformen: ”Program Excellence”, ”Winning Concept”, ”Co-Design to Target”, ”Cleared to Operate”, ”Ready for Rate”, ”Build to Operate” och ”Keep Them Operate”. En installation som trots allt är en fjäder i hatten för Bernard Charleds och medarbetarna i Dassault Systemes.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title