Annons

PLM & SMARTA FABRIKER: PTC och Rockwell kliver vidare med nyckelfärdig molnpaketering

Med det nya ”Factory Insights as a Service” går man alltså vidare, nu i molnspåret och med en ny aktör involverad i projektet: Microsoft och deras molnteknikplattform Azure.
Utvecklöingen är typisk för hur snabbt och omfattande samarbetet mellan parterna inte bara har fått styrfart utan växer närmast exponentiellt vad avser funktionellt teknikinnehåll.
Missa inte i sammanhanget att läsa vår genomgång och analys av marknadsaktörerna på detta område utifrån PLM- och smarta fabriker-perspektiven, som publicerades förra veckan. Hur ser konkurrensen ut mellan Siemens Digital Industries, Dassault/ABB-kombinationen och PTC/Rockwell Automation? Klicka på rubriken: ”SKILDA VÄRLDAR? PTC och Rockwell har lyckats sensationellt bra att få ihop PLM och smart fabriksautomation” för att länkas till artikeln, som toppade förra veckans läsarstatistik.

PTC’s starka tro på SaaS och molnet
En viktig poäng när det gäller samarbetets utveckling, som också är ett fundament i det gemensamma upplägget, är PTC’s satsning på SaaS, ”Software-as-a-Service”. Det handlar här om flera olika aspekter, varav molnets överlägsna tillgänglighet på dels infrastruktur, mjukvaror och förmåga att erbjuda flexibel upp- och nedskalning med accessabilitet på produktdata var som helst och när som helst, är en vinkel. Att sedan kunna hyra mjukvaror efter behov baserat på användningstid och liknande är en annan.

PTCs CEO, Jim Heppelmann (t h), har en stark tro på molnet och SaaS-lösningar. På bilden ses han i samspråk med en av PLM- och CAD-branschen legendarer, Jon Hirschtick, mannen som skapade SOLIDWORKS och i en andra livssatsning drog igång moln-CAD-projektet Onshape. Det senare såldes nyligen till just PTC.

För de som följt PLM&ERP News rapportering är det framför allt sedan köpet av moln-CAD-lösningen Onshape tydligt vilken tilltro Jim Heppelmann hyser till framtiden för molnbaserade och SaaS-lösningar. Detta är också vad tanken bakom detaljerna och kapabiliteterna som bygger upp Factory Insights. Den är också driven av teknik från alla tre parterna, PTC, Rockwell Automation och Microsoft. Den levereras i molnet på ett nyckelfärdigt sätt och stöder branschens vanligaste behov för dem som vill gå vidare mot digital transformation. Principiellt finns här:
• Realtidsövervakning av produktionsprestanda
• Övervakning och användning av tillgångar, t ex monitorering
• Anslutningsmöjligheter till olika produktionsceller
• Digitalt baserade och utökade arbetsinstruktioner

”Kan ge affärseffekter i större skala”
Dessa kapabiliteter är i sin tur kopplade till ett antal tidigare välkända produktkomponenter, dels i PTC och dels i Rockwells FactoryTalk InnovationSuite. Vi talar om sånt som PTC’s IoT-plattform ThingWorx, plus Kepware och Vuforia-produkterna, alla optimerade för OT-datarelaterade lösningar från Rockwell. Man utnyttjar vidare Microsofts molntjänster, industriella IoT- och edge-tjänster, inklusive Azure IoT Hub och Azure IoT Edge, vilket gör det möjligt för tillverkare att snabbt ansluta enskilda webbplatser och implementera projekt över sina företagsnätverk.
– Factory Insights as a Service erbjuder våra industrikunder en smalare, snabbare inställning till digital transformation, säger Jim Heppelmann, koncernchef för PTC, och fortsätter: ”Erbjudandet minskar beroendet av IT- och OT-resurser och, viktigast av allt, tar en ’värde-först-tillvägagångssätt-approach’, vilket gör det möjligt för tillverkare att fokusera på initiativ som skapar affärseffekter i större skala.”

Ett exempel på hur man kan använda PTC’s Vuforia-plkattform i samband med behov av att skapa djupare insikter kring en elektroniklösning.

På sista raden, menar PTC-basen, att kunder kan spara tid och pengar genom att minska komplexiteten som vanligtvis präglar stora delar av en industriellt Internet of Things (IIoT) -implementering och större digitala transformationsinsatser. ”Factory Insights as a Service är en perfekt ramp för tillverkare som är intresserade av att förbättra sin verksamhet genom att tillhandahålla värdefull intelligens och insikter om driftsprestanda, utnyttjande av tillgångar och effektivitet för arbetskraften,”

Digitaliseringen av verkstadsgolve har präglats av försiktighet
I dagens digitaliseringsfokuserade miljö kräver tillverkare lösningar som löser komplexa infrastrukturproblem, utmaningar för datatillgänglighet och minskade resurser. Det har på inget vis varit trender som varit lätta att få i spinn med massiva satsningar från bolagens sida. Snarare har utvecklingen präglats av försiktighet, men så där tio år efter tankekonceptens lansering börjar nu förutsättningarna, mognaden i företagen och förmågan att skapa lönsamma affärsmodeller kring den nya tekniken att göra avtryck i form av etablering av reala applikationer.
Med ”Factory Insights as a Service” kan, hävdar PTC i sitt pressmaterial, ”tillverkare uppnå en minskning med 90 procent av utvecklingstiden och på kostnadssidan med upp till 90 procent snabbare tid till intäkter för de mest kritiska användningsfallen.”

Chefen för Rockwell Automation, Blake Moret.

Den som inte vill uppnå denna typ av vinster och förbättringar finns inte.
Rockwellchefen, Blake Moret, är inne på samma spår och hävdar att den förenklingen i produktionsarbetet som är följden av lösningen påskyndar digitala transformationsinitiativ för kunderna.
– Det är en grundläggande drivkraft för våra allianser med PTC och Microsoft, säger han. ”Factory Insights as a Service” bygger på de vassa funktionerna i FactoryTalk InnovationSuite för att snabbt automatisera några av de mest kritiska användningscasen, som snabbt förbättrar produktionen och arbetskraftens effektivitet. Detta samtidigt som vi säkerställer framtida hållbarhet i våra kunders digitala transformationsplaner.

Genom att samarbeta med PTC och Rockwell för att konvergera IT- och OT-kompetens, menar Microsoft, att man, ”ger företag möjlighet att snabbt distribuera sina relevanta användningsfall i skala – från tillgångar, arbetskraft och prestanda på verkstadsgolven.”

Microsoft vill konvergera IT- och OT-kompetens
Det blir förstås lätt stora ord i samband med den här typen av bredare lanseringar, men efter en trög start för genomslaget i digitaliseringsarbetet vad avser produktionens tillverkningssida, är detta kanske inte så överraskande. Får man inte den uppmärksamhet man hoppats på och som möjligen också krävs för att skapa kommersiell kraft i en satsning tar man måhända i lite extra. Detta gäller också för den tredje parten i samarbete, Microsoft.
– Vi tror på kraften i samarbeten för att hjälpa tillverkande företag att påskynda leveransen av värde till sina kunder och låsa upp nya affärsmöjligheter, säger Jason Zander, vice VD för Microsoft Azure. Genom att samarbeta med PTC och Rockwell för att konvergera IT- och OT-kompetens, ger vi företag möjlighet att snabbt distribuera sina relevanta användningsfall i skala – från tillgångar, arbetskraft och prestanda på verkstadsgolven för att påskynda påverkan över det globala produktionsnätverket.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title