Vart är SOLIDWORKS på väg? Några perspektiv på resan mot 3DEXPERIENCE Works-plattformen

”3DEXPERIENCE Works har vuxit med 330 %”, säger DASSAULT SYSTEMES geo leader JAMES ASLIN i dagens djupintervju.

Vart är den ledande professionella, mainstream desktop 3D CAD-lösningen SOLIDWORKS på väg? Då den globalt närmar sig 700 000 professionella användare – fler än någon konkurrent i segmentet, enligt mjukvaruanalytikern Griffin Securities – är frågan av yttersta vikt i produktutvecklingsvärlden. Inte minst i strålkastarljuset av den nyligen lanserade 2024-versionen av programvaran. CAD-tekniken fortsätter att hålla hög klass. Lösningarna för att designa stora sammanställningar, delar och funktioner, ritning och detaljering, plåtkonstruktion, struktur-system, el-dragning, PMI och liknande har alla tagits till nya nivåer. Här har som förväntat prestanda och effektivitet höjts på ett sätt som ligger i linje med ambitionen att göra det lättare för användare att arbeta sömlöst över olika discipliner och tydligare förmedla designintentioner.

Betydligt mer spännande i framtidsperspektivet är de fortsatta försöken att få upp SOLIDWORKS-communityn på 3DEXPERIENCE-plattformen. Frågan har legat på bordet i många år nu, men den första juli i år meddelade den Dassault Systemes-ägda mainstream CAD-utvecklaren nyheter som många har väntat på och som kan göra stor skillnad:
Alla som köper en SW-licens får nu plattformen 3DEXPERIENCE Works (3DX Works) på köpet.

PLM&ERP News har diskuterat denna och andra trender – som hållbarhetsfrågorna, den ökande betydelsen av simulering och annat som nu påverkar SOLIDWORKS väg in i framtiden – med James Aslin, Geo Leader på Dassault Systemes.

Aslin håller förstås med om att 3DX Works kan göra all skillnad i världen när det gäller communityns fortsatta väg framåt. Men han påpekar att tillströmningen redan har ökat dramatiskt bara som det är:

– På två år har antalet 3DX Works-användare gått upp med 330%. Men oavsett detta: att få 3DEXPERIENCE Works på köpet är ett stort tillkännagivande och det har mottagits mycket väl över hela marknaden eftersom vi i ett slag som en fri bonus gav alla tillgång till plattformen, säger han i dagens djupintervju, och fortsätter: ”Våra partners har också i högsta grad anammat detta då plattformen också tillför ännu mer värde till våra kunder framöver. Inte minst då när det gäller att differentiera sig för dom som har hållbar innovation högst upp på agendan. Att ge tillgång till Works-plattformen är kort sagt oerhört fördelaktigt för alla.”

Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln på PLM&ERP News.