Annons

Spännande Siemensnyheter på CES 2024: NX som immersiv design-lösning med Sony-display och AI för industrial metaverse

När CES 2024 öppnar idag i Las Vegas är det i vanlig ordning en av årets viktigaste teknikshower. Detta flerdagarsevent, Consumer Electronics Show, innehåller mycket av techbranschens senaste framsteg i allt från personlig teknik och transporter till företagsrelaterade innovationer kring immersiv 3D-teknologi inom tillverkning och den alltmer växande användningen av artificiell intelligens, AI. Det handlar kort sagt om teknik som förändrar vardagen för människan, men som också har bäring på motsvarande förändringar inom industriell produktframtagning. Just den immersiva teknologins framsteg och dess kopplingar till koncept relaterade till industriella metaverses är också vad som fått Siemens koncernen att storsatsa under årets upplaga av CES.
I den europeiska verkstadsjättens CES-exponering ligger ett fokus på bolagets öppna affärsplattform, Xcelerator. Man ska inte förledas av namnet här, som är det samma som Siemens Digital Industries PLM- och digitala automationsportfölj. Att den ”stora” Siemens-koncernen anammade namnet även för sin breda affärsplattform visar snarare att man tagit till sig det lyckade koncept som PLM- och automations-divisionerna utvecklat inom ramen för bl a PLM-portföljen. Här har Xcelerator varit en stöttepelare i flera år. Portföljen är världsledande med alla viktiga digitala verktyg som behövs för effektiv, sömlös och öppen produktutveckling och hantering. Detta med lösningar som Teamcenter för cPDm, NX CAD, Simcenter som bas för simulerings- och analysarbete, Polarion för mjukvaruintegration, Tecnomatix för digital tillverkning, MENDIX för lågkod, m fl.
Poängen med affärsplattformen Xcelerator är att man i denna plockat upp den konceptuella modell för holistisk industriell produktframtagning som tagits fram inom PLM- och automationsdivisionen. 2022 togs steget att göra konceptet till ledstjärna för hur man bygger sammankopplade lösningar inom alla områden inom hela Siemens AG. Siemens-chefen, Roland Busch, uttrycker saken så här:
- Siemens Xcelerator är en öppen affärsplattform som påskyndar digital transformation och värdeskapande för kunder av alla storlekar inom industri, byggnader, elnät och mobilitet. Digital transformation blir enklare, snabbare och skalbar. Plattformen inkluderar inte bara en utvald portfölj av IoT-aktiverad hårdvara, PLM-mjukvara och digitala tjänster från hela Siemens, utan också ett växande ekosystem av partners.”
Under CES 2024 bär detta också syn för sägen med en rad nyheter, som innovationer inom immersiv ingenjörskonst – NX Immersive Designer - tillsammans med partnern Sony; eller artificiell intelligens (AI) för den industriella metaversen, som ska göra generativ AI mer tillgänglig för applikationsutvecklare genom kombination av AWS Bedrock och Mendix-plattformen.

Roland  Busch säger vidare att bolagets vision handlar om att den industriella metaversen, som en virtuell värld, knappt går att skilja från verkligheten:
– Detta gör det möjligt för människor, tillsammans med AI, att samarbeta i realtid för att möta verkliga utmaningar, sa han och tillade att, ”detta kommer att ge kunderna möjlighet att påskynda innovation, förbättra hållbarhet och anta ny teknik snabbare och i skala, vilket leder till en djupgående omvandling av hela industrier och vår vardag. Tillsammans med våra kunder och partners är Siemens stolta över att presentera nya produkter som kommer att föra den industriella metaversen ett steg närmare oss alla.”

Detta sätter också tonen för vad det är som Siemens nu lägger upp på bordet. Chefen för Siemens Digital Industries (som också innehåller PLM-divisionen ”Software”), Cedrik Neike, menade att bolaget nu gör den industriella metaversen mer tillgänglig.
– Kunderna kan använda den för att lösa sina verkliga problem snabbare, mer hållbart och med större effektivitet – och vi kommer att göra den tillgänglig för företag av alla storlekar, så att alla kan vända sina stora idéer till världsförändrande innovationer, sa han.

Den högkvalitativa, realistiska renderingen och den intuitiva interaktionen kommer att ge kreatörer verktyg för att driva en mer uppslukande kreativ process som ger bränsle till ytterligare innovation i den industriella metaversen.

Siemens och Sony partnerskap – NX Immersive Designer
Som noterades i ingressen samarbetar alltså Siemens och Sony för att introducera en ny lösning som kombinerar Siemens Xcelerator-portföljen av branschprogramvara med Sonys nya system för att skapa rumsligt innehåll, med XR-huvudmonterad display med högkvalitativa 4K OLED-mikroskärmar och kontroller för intuitiv interaktion med 3D-objekt. Genom att göra det möjligt för designers och ingenjörer att skapa och utforska designkoncept i en gränslös uppslukande arbetsyta, kommer den nya lösningen att kickstarta innehållsskapande för den industriella metaversen.

Siemens NX Immersive Designer förväntas bli tillgänglig senare under 2024, en integrerad lösning som kombinerar Siemens ’ NX-mjukvara och Sony-teknik, ger uppslukande design och samarbetsmöjligheter för produktutveckling till Siemens flaggskeppslösning för produktutveckling.
– På Sony brinner vi för att stärka kreatörer med banbrytande teknologier, och när det gäller skapande av rumsligt innehåll har vi blomstrat i att förnya hur de fungerar genom att använda vår egenutvecklade rörelse- och visningsteknik, kommenterar Yoshinori Matsumoto, EDP och chef med ansvar för teknik och inkubation på Sony. Han tillägger att man genom att kombinera den egna teknologin och Siemens expertis inom teknik, möjliggör mer immersiv – i bemärkelsen omslutande teknologi där man ”kliver in i 3D-produkter” – ingenjörskonst som omdefinierar det dagliga arbetsflödet för designers och ingenjörer.
– Den högkvalitativa, realistiska renderingen och den intuitiva interaktionen kommer att ge kreatörer verktyg för att driva en mer uppslukande kreativ process som ger bränsle till ytterligare innovation i den industriella metaversen, säger Matsumoto.

Sammantaget menade Siemens-folket att partnerskapet med Sony kommer att leverera nästa generations industriella metavers genom att kombinera nya innovationer inom uppslukande teknisk mjukvara i Siemens Xcelerator ”open-business-plattform” med Sonys banbrytande mixed reality-hårdvara.
Bland annat visar Siemens på CES, i samarbete med Red Bull Racing, hur denna nya lösning ger ingenjörer möjlighet att ”befria dem från traditionella begränsningar för att sammanföra den virtuella och fysiska världen genom att fördjupa dem i den industriella metaversen.”

Integrerar Amazon Bedrock med Mendix
Men det finns mer: Siemens och Amazon Web Services (AWS) stärker sitt partnerskap och gör det lättare för företag av alla storlekar och branscher att bygga och skala applikationer för generativ artificiell intelligens (AI). Siemens integrerar Amazon Bedrock – en tjänst som erbjuder ett urval av högpresterande grundmodeller från ledande AI-företag via ett enda API, tillsammans med säkerhet, integritet och ansvarsfull AI-kapacitet – med Mendix, den ledande lågkodsplattformen som ingår i av Siemens Xcelerator-portföljen.

Med lanseringen av sin Siemens Xcelerator Developer Portal tar bolaget ett stort steg framåt och levererar en första i sitt slag lösning som konsoliderar alla Siemens APIer och utvecklarresurser.

Siemens Xcelerator nya utvecklarportal
Vid sidan av besöksupplevelsen på CES 2024 presenterar Siemens möjligheter för kunder, partners och utvecklare med Siemens Xcelerator Developer Experience. Med lanseringen av sin Siemens Xcelerator Developer Portal tar bolaget ett stort steg framåt och levererar en första i sitt slag lösning som konsoliderar alla Siemens APIer och utvecklarresurser.
Den här portalen, en del av Siemens Xcelerator, arbetar utifrån principerna om öppenhet och samarbete, vilket ger utvecklare ett enhetligt utrymme för att utforska och få tillgång till Siemens och partner APIer.

Annat aktuellt på CES är att man i samarbete med ed Microsoft introducerar en Chatbot på utvecklarportalen, som erbjuder en innovativ AI-kompanjon för att förbättra utvecklingsupplevelsen. Sömlöst integrerad med branschledande API-plattformar som Postman, säkerställer Siemens Xcelerator Developer Portal en strömlinjeformad och utvecklarvänlig resa från upptäckt till implementering.​

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title