Annons

3D-PRINTING: IKEA-kopplat bolag tar majoritetsdel i Prototal

Investeringsbolaget Nalka, med kopplingar till Ikea-sfären, har nyligen skrivit kontrakt med Prototal. Nu vill de bli snabbast i världen med framställningen av prototyper och flera nya köp inom additiv tillverkning finns i pipen.
– Det skapar den plattform som vi behöver, framför allt kapitalbasen vi behöver, för att ta nästa steg i vår expansion, säger David Mörk, VD för WilRon Holding, som numera står som minoritetsägare av Prototal Industries.
Hur stor ägarandelen är eller vad slutsumman av uppgörelsen blev vill de inte gå ut med officiellt. Men de bekräftar att det rör sig om "hundratals miljoner".

Nalka Invest och WilRon har ingått avtal om att förvärva 100 procent av aktierna i Prototal Industries, villkorat av konkurrensverkets godkännande. Nalka Invest är ett investeringsbolag baserat i Stockholm som fokuserar på investeringar i små- och medelstora nordiska bolag.
– Prototal har en ledande position i en attraktiv marknad och vi tror starkt på bolaget, dess medarbetare och kundbas som plattform för framtida tillväxt, säger Johan Hesser, VD på Nalka.
David Mörk och Ditar Isai, ägare av WilRon, ser lika positivt på affären.
– Vi är väldigt stolta över att få in Nalka som huvudägare. Deras långsiktighet och expertis är precis vad Prototal behöver för att ge kraft till bolagets internationella ambitioner. WilRon kommer återinvestera i det nya ägarbolaget och vi ser oerhört ljust på framtiden’, säger David Mörk VD WilRon Holding.

Ska bli, ”snabbast i världen på polastkomponenter”
Det har gått två år sedan Wilron Holding köpte industribolaget Prototal Industries, som tillverkar prototyper och serieprodukter inom plast. Då gick de in med syftet att förändra företaget och stärka dess resultat. Det tidigare konceptet att vara en bred totalleverantör av prototyper och serieproduktion inom flera olika material och teknikområden skalades ner. – Vi kastade om det. Vi vill vara nischade och jäkligt duktiga på det vi håller på med. Vår vision nu är att bli snabbast i världen med att producera plastkomponenter, säger Henrik Lundell, VD för Prototal.

Nalka går in som majoritetsägare av Prototal
I förra veckan blev det klart att företaget nu tar in ännu en ägare, i form av investmentbolaget Nalka, med rötter i Ikea-sfären. Nalka går in som en storägare med majoritet i syfte att främja den redan påbörjade expansionen.
– Plattformen som vi avsåg att bygga i samband med att vi förvärvade företaget är byggd och klar. Och då kan man som ägare välja att antingen sitta lite lugnt i båten och vara nöjd med att det går bra för verksamheten eller så väljer man att spinna vidare på den här nyetablerade plattformen. Vi tycker att det är roligare att utveckla och accelerera och i det valet insåg vi behovet av att addera kapital och kompetens i form av nytt ägande, säger David Mörk, vd för Wilron Holding.
– Valet föll på den aktör som vi tyckte passade oss bäst, var mest långsiktiga och delade våra kärnvärden. Och det här med Ikea-kopplingarna var ju något som var särskilt attraktivt, säger Ditar Isai, styrelseordförande i Wilron Holding.

Siktar på flera nya bolagsköp inom 3D-printing
Sedan Wilron Holding gick in i företaget har de förvärvat sex andra verksamheter som blivit en del av Prototal. Framöver planerar de med hjälp av det nya kapitalet att köpa upp fler bolag runt om i Norden och Europa, där några affärer redan är i görningen. Basen för koncernen kommer dock, menar de, förbli i Jönköping även framför. Dit ska de nya bolagen kunna vända sig för att se vilken kompetens och vilka processer som de ska återspegla.
De i dag cirka 100 anställda på Prototal i Jönköping förväntas därför också bli fler.

– Allt eftersom vi gör de här förvärven kommer behovet av att öka kompetensen i huvudkvarteret öka. Vi kommer bland annat behöva tillsätta ny ingenjörskompetens och säljkompetens. Eftersom mycket av det vi gör här inte existerar någon annanstans kan vi inte anställa färdig kompetens, så det innebär också att vi kan öppna dörrar för unga människor som ger sig ut på arbetsmarknaden för första gången, säger Henrik Lundell.

Samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping
Företaget är sedan tidigare bland annat i aktivt samarbete med Tekniska högskolan i Jönköping för att bidra till utformningen av nya och existerande utbildningar.

I dagsläget omsätter Prototal cirka 300 miljoner kronor men siktet ligger nu på att bli ett miljardbolad. I Jönköping kommer de, i likhet med de efterföljande bolagen, fortsätta fördjupa sig inom sina tre huvudområden: 3D-printing, formsprutning med tillhörande verktygstillverkning och vakuumgjutning.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title