Varför växer PTC-partners på återförsäljarsidan, som PDSVISION, så kraftfullt som de gör? Flera saker, säger Klingvall, men viktiga bitar är att globaliserings- och teknikutvecklingseffekter gjort att man under de senaste åren fått se ett ökat internationellt engagemang och utnyttjande av PDSVISIONs tjänster.
– Verksamheten har kvar en lokal prägel, absolut, men trenden är att kunderna vill att man följer med dem ut i världen och koordinerar PLM-satsningarna med deras internationella anläggningar, säger han.
Klicka på rubriken för att titta på web TV-reportaget på vår amerikanska systersajt, engineering.com: Why VARs Can Be the Difference Between a PLM Success or Fiasco: Meet PTC’s Partner PDSVISION – TV Report
Ordning och reda i de digitala husen innan man går vidare
Men PDSVISIONs tillväxtkurva handlar långt ifrån bara om pengar. I själva verket är bolagets betydelse som katalysator för implementeringen av och funktionaliteten i PTCs PLM-plattform Windchill och egentligen alla bolagets lösningar – från CAD-programmet Creo till IoT-plattformen ThingWorx och teknikpubliceringsverktyget Arbortext – av konklusiv betydelse.
Till saken hör nämligen att PLM-plattformar kan, alldeles oavsett från vilken leverantör de kommer, ses som en slags strukturell uppsättning av verktyg för produktframtagning och numera t o m driften av de produkter som utvecklas. Men lösningarna ska implementeras, användningen ska läras ut i organisationerna, best-practice-metoder ska tas fram och så vidare; det är i detta som VAR’s och andra partners i ekosystemet spelar en så viktig roll.
– Så är det, konstaterar Johan Klingvall. Nya teknologier och utveckling av nya affärsmodeller baserat på exempelvis IoT, AR (Augmnented Reality), digitala tvillingar och trådar är spännande områden där det återstår en del att göra innan vi får se ett riktigt brett genomslag. Det tar alltid tid innan lösningar från den mest disruptiva teknologifronten når ut i företagen. Även för sådana som är tidigt ute med att ta upp nyheter behövs en mognadsfas innan man gjort pilotarbetet och hittat modeller för hur det nya ska integreras och läggas upp inom ramen för det som existerar. Men PTC ligger i spets här, intresset växer stadigt hos våra kunder och vi ser hur kommersialiseringen av dessa idéer kommer allt mer.
Fick medhåll av PTC’s PLM-chef, Kevin Wrenn
Han fick i detta medhåll av PTC’s Kevin Wrenn, PLM-chef, som var en av keynote-talarna på plats i Göteborg under PDSVISIONs stora kundevent tidigare i år. Helt klart finns intresset, men när man gör de djupare analyserna och påbörjar bakgrundsarbetet med det nya inser man ofta att det här är en resa som ska göras; en resa som kan ta 3, 7 eller t o m 10 år, lite beroende på vad man tar sikte på.
– Men innan man ger sig ut på mer okända vatten vill de proaktiva företagen se till att man har ordning och reda på CAD och andra traditionella domänerna i sitt digitala hus. ”Låt oss först också titta på vilka de riktigt värdefulla applikationerna är,” säger man och pekar på värdet av att se till att de fungerar oklanderligt innan resan går vidare mot IoT, IIoT, AR, digitala tvillingar och trådar, säger Kevin Wrenn.
Trollkarlarna på Haldex
Ordning och reda i det man har på plats är alltså en primär attackvinkel. Svenska Haldex i vårt TV-reportage upp ett bra exempel på sånt som behöver vässas inför den fortsatta resan. Bolaget ville förbättra sin ändringshantering och valde PTC’s Windchill för detta.
– Det stämmer, säger Charlotte Wall, R&D-direktör för denna svenska utvecklare av broms- och suspensionslösningar för tunga fordon. Vi har 19 sajter globalt och 5 R&D-sajter. Det är klart att vi behöver koordinera dessa genom att optimera vårt flöde och skapa en och samma process för alla. Våra tillverkande sajter kommer med den nya lösningen att få alla ändringar på ett och samma sätt. Idag får de ändringarna på tre-fyra olika sätt från de tre-fyra sajter som skickar ändringar till dem.
Och det är i detta fall ”trollkarlar” som PDSVISIONs Karl Wennerholm och andra medarbetare som spelar en avgörande roll i arbetet med att implementera systemlösningarna, tillade Charlotte Wall.
– För att lyckas i den här typen av projekt spelar förmågan att samarbeta en stor roll. Charlotte Wall och hennes medarbetare kan sina processer, vi kan Windchill och kan visa hur denna mjukvara kan lösa de problem som Haldex ville åtgärda.
Konfigurationshantering på UniCarriers
Men det finns som sagt fler användarcase som presenterades under PDSVISIONs event. På Haldex var det ”change management” som var utmaningen, vilket erfarenhetsmässigt alltid i alla industriella verksamheter visat sig vara ett tufft problem att åtgärda. Sak samma gäller för konfigurationshantering.
Elin Wegner, tidigare ”design support manager” på UniCarriers, en världsledande tillverkare av gaffeltruckar, ägda av Mitsubishi, är ett annat företag vi möter i PLM TV News-programmet och här handlade det som sagt om ”configuration management” (CM) i Windchillmiljö. Wegners redogjorde för hur företagets svenska dotterbolag – f d Atlet – som nu under UniCarriers flagg behövde vässa sin konfigurationslösning. Gaffeltruckarna som tillverkas kan plockas ihop i tusentals olika kombinationer och med hjälp av Windchill-modulen ”Options & Choises”, har jobbat fram lösningar med kapacitet att hantera den mångfald av varianter som man vill kunna erbjuda marknaden:
– Vi producerar ca 7 000 truckar om året, konstaterade hon och tillade att 25 procent av denna volym handlar om just detta med ”specialdesignade” fordon där kundspecifika önskemål utöver standardkonfigurering kan levereras till kunderna.
Detta har man alltså åtgärdat och CM-lösningar via Windchill är det som idag bygger upp hanteringen.
JBT och en riktigt smart lösning inom teknikpublicering
Det tredje caset vi tar upp i sändningen cirklar kring teknisk publicering. Hur kan det göras effektivare än att man ska behöva ta fram individuella lösningar för varje typ av publicering och typ av plattform, var det grundläggande problemställning som Jonas Lundh, då på livsmedelsteknikföretaget JBT, frågade sig.
– Ska vi behöva bygga en för A4, en för US letter (amerikansk standard), en för ”wearables” i glasögonbaserade format, en till webbplatsen, o s v? Det måste vi göra nu med vår Adobe desktop publisinglösning. Men det där blir även på kort sikt jobbigt att underhålla. Så fort det är en ändring måste man gå in på alla formaten och ändra, ändra och ändra.
– Nej, det där insåg vi snabbt att det inte håller, så tillsammans med PDSVision och Martin Toreskog utvecklade vi med hjälp av PTC’s Arbortext och XML-formatet en lösning som på ett mycket smart sätt hanterade problemet och gjorde att man istället för en rad olika åtgärder bara kunde trycka på en knapp i bolagets Windchillsystem för varje typ av publicering som skulle göras.
Hur då? Klicka på videon ovan för att titta på webb TV-reportaget om PTC, PDSVISION och de tre ovan relaterade casen.
PTC-chefen vill ha ett brett team bakom sig
Att PTC-partners som svenskägda PDSVISION – de kategoriseras alltså som en ”VAR” – har en avgörande betydelse för de stora PLM-utvecklarnas väl och ve behöver ingen tvivla över. För PTCs del står dessa återförsäljare, som noterades ovan, för drygt 30 procent av denna PLM-spelares totala intäkter. Men, precis som PTC-chefen, Jim Heppelmann, säger i TV-programmet:
– Inom vissa områden, som CAD, står återförsäljarna för upp till 70 procent av intäkterna.
Hur detta med CAD-sidan utvecklas framöver återstår att se. PTC köpte för en dryg månad sedan moln-CAD-företaget Onshape. Här behövs ingen programvara som laddas ner till din dator, utan allt sker i molnet i Onshapes browser. Allt som görs sparas i molnet och man får t o m inbakad PDM-hantering på köpet.
Det är en s k SaaS-mjukvara, Software-as-a-Service, vilket innebär att man hyr den. PTC-chefen har sedan tidigare storsatsat på denna typ av SaaS-affärsmodell, istället för den tidigare förhärskande modellen byggd på en evighetslicensiering och underhållsavgifter.
Här var Heppelmann inte ännu klar över vilken roll återförsäljarna i kanalen skall spela i samband med Onshape, men han sa att, ”vi jobbar på att hitta bra lösningar kring detta samarbete, lösningar som innebär att våra kanalpartners kommer ha viktiga roller i arbetet med Onshape.”
Men oavsett hur det blir med den saken står det klart att Jim Heppelmann ser ett team av företag och deltagare i utvecklingen av framtidens PLM- och PIP-plattformar (Product Innovation Platforms).
PDSVISION kommer med all säkerhet att spela en framträdande roll i detta team.
Missa inte att möta dom dagens sändning från PLM TV News:
Why VARs Can Be the Difference Between a PLM Success or Fiasco: Meet PTC’s Partner PDSVISION – TV Report – där du också får höra mer från:
• Jim Heppelmann, CEO och President för PTC
• Johan Klingvall, CEO PDSVISION Group
• Kevin Wrenn, “divisional GM”, PTC’s PLM segment
• Charlotte Wall, R&D Infrastructure, Haldex
• Elin Wegner, tidigare ”design support manager”, UniCarriers
• Jonas Lundh, senior “technical editor and project manager”, JBT
• Martin Toreskog, consult, PDSVision