Att utforska om en robot är rätt för en tillverknings- eller distributionsapplikation blir med ABBs lanseringen av den nya Augmented Reality Viewern ett utmärkt hjälpmedel, som den svensk-schweiziska verkstadsjätten nu lagt till i den PC-baserade programvaran för offline-programmering, RobotStudio.
VIRTUELL BILD AV HUR EN ROBOTCELL
SKULLE KUNNA FUNGERA I EN EXISTERANDE MILJÖ DEN
nya viewer-appen kan användas för att testa alla modeller som skapats i RobotStudio, vilket möjliggör för användare att skaffa sig en uppfattning av storleken och skalan av en robot eller en robotcell och se hur de den kan implementeras på fabriksgolvet för att passa in i en existerande produktionsmiljö. Genom att använda AR-teknik kan appen överföra den modellerade lösningen till en riktig produktionsmiljö med möjligheten att skala upp den till full storlek och rotera den i flera olika vinklar för att nå bästa resultat.
Fördelarna med AR Viewer omfattar också möjligheten att se modellen i rörelse. En tidslinjefunktion ger förutsättning att kontrollera cykeltiden och snabbt gå till en specifik tidpunkt i animationen, vilket gör det möjligt att hitta sätt för att förbättra prestanda och upptäcka potentiella fel.
Appen finns tillgänglig kostnadsfritt på Apple Store och Google Play Store och finns tillgänglig för alla kompatibla smarta enheter (från iPhone 6, iPad Pro och framåt samt Android 7.0 och framåt med ARCore-support). Appen ger, enligt ABBs pressmaterial, ”låga kostnader samt ett säkert och enkelt sätt att visualisera en installation som kan användas av enskilda personer eller grupper utan potentiell oro för komplexitet, hygien eller illamående som kan uppstå med VR-baserade alternativ.”
EN VETTIG SATSNING
Bra så, utifrån perspektivet att AR Viewer är en vettig satsning för företag som inte använt robotautomation tidigare, eller för de som tidigare saknat tid eller resurser för att påbörja planering av en installation.
ABB menar själva i sammanhanget att programvaran RobotStudio, ”fortsätter sätta standarden för robotsimulering och offline-programmering.” Något det i sig är lätt att hålla med om. Klart är att när användare kan designa, konfigurera och driftsätta allt från individuella robotar till kompletta robotsystem i en virtuell miljö, så finns det en rad vinster att hämta hem; framför allt med avseende på om investeringen i en robotmiljö potentiellt skulle kunna effektivisera en existerande process.
– Programvaran möjliggör för testning och finjustering av lösningar innan de implementeras på riktigt. Genom att använda RobotStudio kan nya produktlinor installeras snabbare och trappas upp till full hastighet utan överraskningar vid driftsättningen, hävdar i alla fall Mastinlauri.
RobotStudio är tillgängligt kostnadsfritt fram till den 31 december 2020 med en gratis utbildningskurs som finns tillgänglig för att användare ska kunna utnyttja programvarans fulla potential.