Annons

Siemens senaste NX CAD-version: ”Vi har vässat elektronikdesign, samarbetsverktyg och tagit designintelligens till nya nivåer”

Ett av Haubrocks mantra är följande: ”Poängen i dagens produktframtagnings-värld står inget ensamt; för att få till en effektiv värdekedja och en sammankopplad produktlivscykel hänger allt ihop.”
Det är inte svårt att ge honom rätt. Att de här bitarna kan forma en vinnande värdekedja bevisas inte minst av framför flera tunga investeringar inom automotive och aerospace & defense, som allas bär Haubrocks signatur: Dels Daimler Mercedes byte till från CATIA V5 till NX CAD kring 2015, dels det senaste stora CAD-utbytet där Hyundai KIA Motors i ett svep byter ut Dassaults CATIA V5 och PTC’s Creo mot just NX, och slutligen den amerikanska flyg- och försvarsjättens, Lockheed Martin, besked om en större satsning på NX, som en väsentlig del i PLM-paktetet som finns i Siemens Xcelerator-portfölj.  

Samarbetsmöjligheterna för elektronikdesign främjas med arbetsflöde för stela och styva flexibla PCB-designer, vilket erbjuder ytterligare alternativ för ökad produktkomplexitet och förpackningsbegränsningar.

Flexibla PCB-designer
NX är alltså en del av Siemens Xcelerator-portfölj, som består av egentligen både programvara och tjänster, och, som Haubrock uttrycker det, ”levererar produktivitets- och användarupplevelse-förbättringar över ett brett utbud av funktioner.”
– Genom att utnyttja vårt ledarskap och expertis inom elektronik/elektroteknik med Siemens EDA (tidigare Mentor Graphics), utökar NX sina samarbetsmöjligheter för elektronisk design ytterligare med ett robust arbetsflöde för både stela och flexibla PCB-designer. Dessa är särskilt viktiga med tanke på ökad produktkomplexitet och förpackningsbegränsningar.

Användare kommer också att märka ett nytt ”kodlöst” tillvägagångssätt för funktionsmallar, som möjliggör återanvändning av den kunskap som blivit inbäddad i NX-data under design-momenten. Detta lyfter användardefinierade funktioner till nästa nivå och utökar möjligheterna till dataåteranvändning från rena parametriska geometrifunktioner till att inkludera PMI (Product Manufacturing Information), kravkontroller och mer. Den viktigaste fördelen är möjligheten till en snabbstart av effektiv återanvändning av kunskap och bättre samarbete mellan design- och ingenjörsteam.

Allt vassare verktyg för styling
NX är vidare numera bl a känt för sina kapabiliteter inom komplex formdesign och, oavsett industrisektor, är estetisk kvalitet i dagens produktutvecklingsvärld lika viktigt som funktionalitet, effektivitet och prestanda. Här konstaterar Haubrock att den senaste versionen av NX ger nya verktyg för att hjälpa till att utveckla de former som designers behöver och som deras kunder efterfrågar, oavsett om det är uppdateringar för att skapa och redigera kurvor med parametriska funktioner eller till NX Algorithmic Modeling, som bättre stöder konvergenta modelleringsarbetsflöden som möjliggör mer effektiva sätt till komplexa mönster och former.
– Jag vill också framhålla att NX Topology Optimizer ersätter nu helt och överträffar våra tidigare lösningsmöjligheter. Deloptimering inom ramen för en montering tar nu hänsyn till design- och tillverkningsbegränsningar och möjliggör samtidig optimering av flera designutrymmen oberoende material.

En ny funktion för kodlösa funktionsmallar möjliggör återanvändning av kunskapen som är inbäddad i NX-data under design.

Multi-objektiv optimering
Annat intressant är den nyligen introducerade NX Design Space Explorer för multi-objektiv optimering, som nu också erbjuder stöd för flera körningar för att finjustera intervall och förfina sökningar och Simcenter HEEDS programkörnings-alternativ. Dessa bitar är nu helt integrerade och täcker baslinje, slumpmässiga utplaceringar och normaliseringsfaktorer. Detta kommer att göra det möjligt för användare att dra nytta av både kostnads- och tidsbesparingar genom automatisering av komplexa optimeringsuppgifter, vilket hjälper dem att uppnå snabbare tid till marknaden under konstruktionsfasen av produktutvecklingen.
– Dagens mekaniska produkter är komplexa och ingenjörer behöver integrera mekanisk, elektrisk och elektronik. Att ta med data från var och en av dessa discipliner kan skapa designfriktion, som måste lösas snabbt, säger Arvind Krishnan, branschanalytiker, Lifecycle Insights. Han fortsätter:
– Ett bra exempel är placeringen av en kylfläkt i ett elektroniskt hölje. Ingenjörerna drar nytta av det genom att arbeta i en miljö med bra verktyg för samverkan. Så, när det sker en förändring i designen i kretskortet kan den mekaniska ingenjören, som ansvarar för designen av fläkten och fläkthuset svara och vice versa. NX tillhandahåller klassens bästa elektromekaniska designverktyg med smidig sammanvävning för att kombinera de olika behoven inom de mekaniska, elektriska och elektroniska disciplinerna till exakt den där tätt integrerade samarbetsmiljön, man så gärna vill ha.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title