Universal Robots grundades 2005 av Esben Østergaard. Han var ansvarig för teknik, forskning och utveckling och hade målet att göra robottekniken tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, billiga, flexibla robotar som är säkra att arbeta med.
Sedan den första coboten lanserades 2008 har företaget upplevt en avsevärd tillväxt och säljs idag över hela världen. Företaget som är en del av Teradyne, med HK i danska Odense. Men man har som sagt dotterbolag och regionala kontor över hela världen; exempelvis i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Kina, och Sydkorea.
Därför ökade intäkterna med 72 procent. Varför går bolagets lösningar så bra?
– Orsaken till vår oöverträffade årliga intäktsökning på 72 % beror på en ökad medvetenhet om de ekonomiska fördelarna med våra samverkande robotar för större tillämpningsområden, säger Jürgen von Hollen, VD för Universal Robots.
Han noterar också betydelsen av ett engagerat personalkollektiv att bolagets partners fortsätter att föredra bolagets cobotteknik.
– Vårt fantastiska fjärde kvartal och årsresultat beror verkligen på ett lagarbete som är frukten av vår unika Universal Robots-gemenskap. Vi har ett gemensamt intresse att stärka personalen, våra partners och våra kunder – tillsammans genomför vi den lyckade tillväxten av gemenskapen.
Van Hollen tror också att den extrema ökningstakten i det närmaste kommer att hålla i sig även över 2018.
– Vi förväntar vi oss ytterligare intäktsökningar på minst 50 procent under 2018, säger han och tillägger att, ”marknaden för cobotar förväntas fortsätta bli en av de viktigaste tillväxtdrivkrafterna inom automationsmarknaden under kommande år. Men detta kan bara realiseras om vi fokuserar på våra mål att tekniskt ligga ett steg före, att expandera vår Universal Robots+-plattform och fortsätta globalisera vår regionala försäljning, våra serviceområden och vår servicetäckning.”
Global expansion. Under året har Universal Robots öppnat inte bara en utan två reparationscenter – de första av sitt slag utanför Danmark – i USA och Kina, för att vara närmare användarna.
– Våra kunder har inte råd med minskad produktivitet, så vi undviker driftstopp till varje pris. Vårt mål är att en cobot från Universal Robots aldrig ska vara sysslolös, vänta på reparation eller reservdelar, säger Jürgen von Hollen.
Bolaget öppnade också nyligen en ny anläggning i Boston, USA, vilket är det första steget att expandera globala funktionsavdelningar utanför Danmark.
– Den nya uppbyggnaden i Boston hjälper oss nå fler resurser och högkvalificerad arbetskraft. Utbyggnad av organisationen, speciellt inom forskning och utveckling, den kommersiella försäljningen och serviceorganisationen kommer vara centrala för Universal Robots under 2018. Med två kommersiella forsknings- och utvecklingsanläggningar kommer vi kunna trappa upp och snabbare kunna locka till oss de bästa begåvningarna och den bästa kompetensen, förklarar von Hollen.
Stannar omedelbart vid kontakt med människa. Ett bra exempel på bolagets lösningar är UR3-modellen, en kompakt bordsrobot, som lanserades 2015. Den har 15 avancerade, justerbara säkerhetsinställningar. En av dessa är förmågan för inkännande som gör det möjligt för UR3 att begränsa kraften vid kontakt om roboten kolliderar med en människa. Den nya roboten har som standard en avkänning på 150 Newton, men kan ställas in för att stanna om en kraft så låg som 50 Newton kommer i dess väg.
Generell gäller för bolagets robotarmar att de är användarvänliga, lättprogrammerade och kan arbeta bredvid människor helt utan säkerhetsanordningar.
De är rent fysiskt heller inga tungviktare, men klarar ändå tunga vikter. UR3.modellen t ex väger endast 11,02 kg, men har en nyttolast på 2,99 kg och har 360-graders rotation på alla handledsledsrörelser samt gränslös rotation i ledet. Dess funktioner gör UR3 till en av marknadens mest flexibla.
– Med UR3 är automatisering vid bord lätt, säkert och flexibelt; en enda arbetare kan åstadkomma vad som traditionellt skulle vara en två-personsuppgift genom att ha UR3-roboten som en tredje hand. Det är ett perfekt val för applikationer som kräver 6-axlad kapacitet där storlek, säkerhet och kostnader är kritiska faktorer, säger Østergaard, som ledde den treåriga utvecklingen av UR3, som när den kom kunde läggas till UR5 och 10-modellerna.
Lätt att växla mellan uppgifter. Østergaard pekar också på att UR3 är ”den optimala assistenten inom montering, polering, limning och skruvapplikationer som kräver jämn produktkvalitet”.
– Men den kan även användas i en separat arbetsstation monterad på bordet, plocka, montera och placera enskilda delar i optimerade produktionsflöden. Genom sin kompakta form och enkla programmering är det lätt att växla mellan uppgifter för att möta alla tillverkningsbehov vilket gör den totala ägandekostnaden låg och återbetalningstiden snabb.
UR3:s program spänner över tillverkningsindustrin från medicintekniska produkter till kretskort och elektronikkomponenter.
– Det som driver efterfrågan är behovet av att automatisera produktionen i trånga miljöer. Med UR3 kan vi nu passa in en 6-axlad robot i fler monterings- och tillverkningslinjer där stående stora säkerhetsinkapslingar inte skulle vara lämpliga. UR3 är också idealisk eftersom de anställda inte behöver arbeta i miljöer med giftiga eller farliga material och det scenariot kommer också driva på införandet av UR3 robotar.