När det gäller både drift och anläggningsbygge kan noteras att fler aktörer kan vara aktuella. 2022 tecknades exempelvis en avsiktsförklaring (MoU) med Hitachi Energy om att utnyttja elektrifiering, digitalisering och relaterade lösningar från de senare. I Boden-anläggningen kommer H2 Green Steel att använda Hitachi Energys kapabiliteter för att optimera sin värdekedja för att planera, bygga, driva och underhålla energiinfrastrukturen, vilket inkluderar IT och Operational Technology (OT). Man har också ifjol tecknat ett avtal med Mobilaris kring användning av digitala, helt integrerade funktioner mellan digitala och fysiska komponenter. Mer om dessa två avtal nedan.
Koldioxidavtryck nära noll
H2 Green Steel (H2GS AB) grundades 2020 med ambitionen att påskynda stålindustrins klimatomställning med hjälp av grön vätgas. Stål, som orsakar en av världens största koldioxidutsläpp, är H2 Green Steels första branschvertikal. Bolagets grundare och största aktieägare är Vargas Holding, som också är medgrundare och en av de största ägarna i svenska batteritillverkaren Northvolt.
H2 Green Steel har sitt huvudkontor i Stockholm och har alltså sitt första gröna stålverk under utveckling i Boden i norra Sverige.
Traditionell primär stålproduktion är mycket energiintensiv och resulterar i enorma mängder koldioxidutsläpp. Den globala stålsektorn står för närvarande för cirka 8 procent av den globala energiefterfrågan och 7 procent av de globala koldioxidutsläppen.
Det gröna stålet från Boden-anläggningen kommer däremot att ha ett koldioxidavtryck nära noll, med upp till 95 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med stål som tillverkas på traditionellt sätt med masugnar.
H2 Green Steel driver därmed ett av världens största klimatpåverkansprojekt. Bygget av det gröna flaggskeppsstålverket i Boden med integrerad vätgas- och grön järnproduktion, är också på god väg.
Långt driven digitalisering
En viktig aspekt av både anläggningsbyggnation och senare drift av anläggningen handlar, som noterats ovan, om en långt driven digitalisering. Flera inblandade partners finns på detta område.
AVEVA och Siemens nämndes i ingressen, men här finns andra faktorer:
2022 tecknades en avsiktsförklaring (MoU) med Hitachi Energy om att utnyttja elektrifiering, digitalisering och relaterade lösningar från de senare. Samarbetet bygger på tre delar: 1) Hitachi Energys investering i H2 Green Steel, 2) produkter och tjänster från Hitachi Energy som behövs för att bygga och förbättra den elektriska infrastrukturen för att driva ståltillverkningen och anläggningen för grön vätgas, och 3) grönt stål som ska användas vid tillverkningen av Hitachi Energys produkter när H2 Green Steel väl har börjat producera.
Enligt en pressrelease från H2 Green Steel kan man komma att använda Hitachi Energys kapabiliteter för att optimera sin värdekedja för att planera, bygga, driva och underhålla energiinfrastrukturen, vilket inkluderar IT och Operational Technology (OT).
I januari ifjol tecknade man vidare ett avtal med Mobilaris, som innebär att man kommer att arbeta ihop för att effektuera användandet av digitala, helt integrerade funktioner mellan digitala och fysiska komponenter. Ambitionen är att särskilt arbeta med säkerhet och koordinering på området som kommer att öka effektivitet samt förbättra säkerhet och transparens i det stora byggprojektet och senare även i den dagliga driften i det moderna stålverket.
– H2 Green Steel representerar ett nytt sätt att tänka inom industriella projekt, där digitalisering inte är något som läggs på, det byggs in redan från början. Att arbeta med H2 Green Steel på det sättet passar oss perfekt och vi är övertygade om att vi kan åstadkomma något stort tillsammans, säger Mikael Nyström, SO i Mobilaris Industrial Solutions.
Båda bolagen delar övertygelsen om att genom att tänja på gränserna och genom ett smartare användande av teknik så går det att transformera branscher som är svåra att ställa om.
Världens största elektrolysör
Här är några intressanta fakta och siffror som beskriver satsningens omfattning är svindlande på många vis.
- Anläggningen i Boden blir det första storskaliga gröna stålverket i världen.
- Mängden vätgas som planeras att produceras här har en volym av att kunna fylla Globen – var femte timme.
- Industriområdet som stålverket med tillhörande vätgasanläggning ska stå på motsvarar drygt 1 000 fotbollsplaner av normalstorlek och är större än Kungsholmen i Stockholms innerstad.
- Den planerade totala byggnaden för hela stål- och vätgasprocessen från start till slut är cirka 2 kilometer lång och 1 kilometer bred.
- Fabriken kommer ha en produktionskapacitet på 2,5 miljoner ton högkvalitativt stål till den första fasen, som startar 2025 med upprampning under 2026, och på 5 miljoner ton till år 2030. Fabriken uppskattas då ha cirka 2000 anställda.
– Elektrolysören kommer vara en av världens största vid den tidpunkten, i storleksordningen 700-800 MW, att jämföra med de största i världen idag som är på cirka 20 MW, förklarar Marita Nilsson, Technology Lead Electrolyzer Systems på H2 Green Steel.
Banbrytande teknik
Klart är att storskalig grön vätgasproduktion, är nödvändig för att minska koldioxidutsläppen i de industrier som är svåra att göra fossilfria; liksom att resan mot lägre utsläpp får en skjuts av H2 Green Steels satsning i Boden. Ännu återstår att se att man verkligen får igång produktionen enligt plan, men Nordiska Investeringsbankens ordförande och CEO, André Küüsvek, menar att, ”företagets expertis och banbrytande teknik kommer att ha en markant inverkan på att minska koldioxidutsläppen från stål.”
– Genom att ersätta kol med vätgas som tillverkas från förnybara energikällor, kommer produktionsanläggningen att betydligt minska stålets koldioxidavtryck och är i linje med de ambitiösa målen för en grönare framtid. NIBs investering, som stöds av InvestEU-programmet, återspeglar vårt engagemang att stödja innovationer som är nödvändiga för den gröna omställningen, tillägger han.
Från EIBs sida, Europeiska Investeringsbanken, konstaterar VPn, svensken Thomas Östros, i en kommentar till bankens satsning att stålindustrin är en strategisk sektor, som är kärnan i EUs ekonomi.
– Vårt engagemang att nå nettonollmålet senast 2050 kräver att denna sektor genomgår en transformativ förändring. Det är viktigt att EIB, som EUs klimatbank, stöder H2 Green Steel i dess banbrytande utveckling av en helt ny ren teknik för att tillverka primära produkter av plattstål med låga koldioxidutsläpp. Projektet banar vägen för utvecklingen av miljövänligt stål, som är avgörande för att minska koldioxidutsläppen i de sektorer som är svåra att göra fossilfria, där stål är en viktig del.
– Vi har gått igenom denna process i nära samarbete med många olika intressenter. Vi har jobbat som ett stort team, brutit ny mark och hittat innovativa lösningar i strukturer och arbetssätt som brukar vara ”stela”. Resultatet är denna historiska milstolpe i ett av världens största projekt för klimatomställning, kommenterar Otto Gernandt, finanschef för H2 Green Steel.