Allmänt om TECHNIA-ägaren Addnodes strategi så handlar den om att förvärv och organisk tillväxt är de två grundläggande komponenterna. Detta har man lyckats väl med i ett tufft konkurrensklimat. Inte minst relaterat till TECHNIA:
– Våra konkurrenter är andra leverantörer av digitala PLM-lösningar som Autodesk, Siemens och PTC, men också andra Dassault Systèmes-partners som Cenit i Tyskland och Inceptra i USA, summerar han i Addnodes årsberättelse för 2023. Han fortsätter: ”Företag som Tata och Cap Gemini konkurrerar om större systemintegrationsprojekt. Våra konkurrensfördelar inkluderar världsledande PLM-kunskap, en stark produktportfölj, samt nära och långsiktiga samarbeten med kunder och en regional närvaro i flera länder.”
Under 2023 har de här egenskaperna i organisationen arbetats in i kundprojekt på företag som Stadler Rail AG, Arla, Autoliv, Helix, Scania, Safran Flygplansmotor, Hydrogen Vehicle Systems och Lola-bilar.
Kostnadsbesparingsprogram väntas ge full effekt 2024
Fortsatt tillväxt för den svenska PLM-konsulten alltså, även om man relaterat till den lite svagare utvecklingen på den nordiska marknaden vidtagit åtgärder för att vässa verksamhetsprestandan. Addnodes koncernchef, Johan Andersson, kommenterar saken i årsberättelsen:
– Technia har upplevt en stabil marknad i Storbritannien och Tyskland under 2023. Men som sagt, den nordiska marknaden var svagare, framför allt under första delen av året. Vi genomförde ett kostnadsbesparingsprogram som belastade resultatet med 20 miljoner kronor med målet att sänka kostnaderna med 40 miljoner. Besparingar realiserades gradvis under 2023 och förväntas nå full effekt under 2024.
För hela Addnode koncernen har sedan 2024 börjat hyggligt. Kvartal 1 visade upp en ökad nettoförsäljning med 22 % till drygt 2,4 miljarder kronor. Däremot ser den organiska tillväxten för Q1 inte lika bra ut med bara en marginell ökning på någon procent jämfört med motsvarande period 2023. Men vinsten per aktie såg bra ut kommenterade Johan Andersson:
– Ja, en starkare marknad i USA, förvärvet av Team D3 och kostnadseffektivitetsåtgärder bidrog till en ökning av vinsten per aktie med 15 procent. Vi kommer att fortsätta sträva efter dagliga förbättringar, samtidigt som vi investerar i nya digitala lösningar och förvärv.
Flytt som väcker innovation och främjar samarbete
Detta sagt om finanserna ska vi ta lite mer om den idag annonserade flytten från Lund till Malmö, som rymmer TECHNIAs expertteam, speciellt inom simulering, vetenskap och biovetenskap. Malmö är strategiskt beläget i förbindelsen mellan Skåne och Storköpenhamn, känt för sitt långvariga strategiska fokus på hållbarhet, vilket Magnus Falkman menar, ”erbjuder Malmö en idealisk miljö för vår verksamhet. Genom denna övergång omfamnar TECHNIA det föränderliga arbetslandskapet, stärker sina anställda och främjar en kultur av samarbete och anpassningsförmåga.”
Han konstaterar vidare att kontoret i Malmö är utformat för att väcka innovation och främja samarbete.
– Detta ger en dynamisk miljö där vårt team och våra partners kan mötas för att driva betydande framsteg. Denna etos resonerar med våra kärnvärden, säger Falkman och pekar på följande:
- Utforska: Etablera bästa praxis genom intern innovation.
- Arbeta tillsammans: Främja en samarbetskultur och arbetsmiljö
- Fortsätt lärande: Omfamna smidighet, flexibilitet och en vilja att anpassa sig till förändringar.
- Bygga förtroende: Stödja övergången till nya arbetsparadigm i en hybridvärld.
En levande stadsmiljö
Jens Rylander, direktör med ansvar för Nordics & Benelux, menar att det nya läget på Universitetsholmen, vid vattnet och nära Malmö Centralstation, erbjuder en levande stadsmiljö som sömlöst förbinder Sverige och Danmark.
– Detta strategiska drag understryker TECHNIAs engagemang för att främja en dynamisk arbetsmiljö. Vårt nya kontor i Malmö kommer att ge den idealiska miljön för våra team att trivas i en modern och innovativ arbetsplats, säger Rylander, som får medhåll av Meike Diepenbroek, Team-manager för TECHNIA Nordics.
– Detta utrymme är till för kollegor, kunder och partners tillsammans, koppla samman, samarbeta, bli inspirerad och främja en vitaliserande och positiv arbetsmiljö. Men framför allt handlar det om hälso- och hållbarhetsfokus på EPIC, avslutar Diepenbroek.