Vi var i ingressen inne på Digital Engineering; konceptuellt går detta ut på att man genom att förena och förfina traditionella ingenjörsdiscipliner övervinner designutmaningar, effektiviserar processer och accelererar innovation. På eventet kommer man att diskutera mer om hur detta tillvägagångssätt säkerställer konsekvens, smidighet och lyhördhet på dagens snabba marknad, vilket gör det nödvändigt för modern produktutveckling.
Varför välja modellbaserad systemteknik (MBSE)?
När det gäller MBSE så spelar Dassault Systemes mjukvaror huvudroller i TECHNIAs lösningar, vid sidan av kompetenta metodik- och implementationstjänster.
I Dassault Systèmes-portföljen av lösningar för MBSE lyfter man framför allt fram 3DEXPERIENCE-plattformen för MBSE och CATIA Magic. Den senare lösningen förvärvade Dassault 2018.
Bland många fördelar med MBSE a la Dassault Systemes pekar man på hur ett dylikt tillvägagångssätt för ”system av system” förenklar hantering av teknisk komplexitet mellan mekaniska, elektriska, mjukvarurelaterade och andra komponenter med ett standardspråk. Ett sådant standardspråk förenklar problemdefinitioner och enighet på företaget eller avdelningen kring en lösning.
Notabelt i detta är hur viktigt det är att använda ett modelleringsspråk som förenar flera programspråk. Det gemensamma språket som används av CATIA No Magic-användare, Systems Modeling Language, känt som SysML, tillåter alla projektintressenter att dela systeminformation. Genom att erbjuda en mer komplett representation av system hjälper SysML till att minska fel och oklarheter under systemutvecklingsprocesser.
TECHNIA pekar i sammanhanget på tre viktiga aspekter:
* Unifying Engineering Disciplines: Eliminera silos och säkerställ en enda källa till sanning för dina projekt.
* Accelererade utvecklingscykler: Minska utvecklingstiden och svara snabbare på marknadens krav.
* Förbättrad kvalitet och effektivitet: Identifiera och åtgärda problem tidigt, vilket leder till produkter av högre kvalitet och förbättrad effektivitet.
Konsten att bemästra kaos
TECHNIA har på sin sajt berättat mer om MBSE-projekt på Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), där Olaf Tonning blivit intervjuad. En intressant liknelse i sammanhanget är att det, enligt Tonnings sätt att uttrycka saken, handlar om ”konsten att bemästra kaos.”
Moderna försvarssystem är mycket komplexa, och utvecklingen av en helt ny generation kan ta ett decennium eller mer av avancerad ingenjörskonst. Detta är en drivkraft bakom övergången till digital ingenjörskonst, där MBSE är en av hörnstenarna.
Traditionellt är de huvudsakliga bärarna för ingenjörsinformation dokument och ritningar. Under ett typiskt utvecklingsprogram för försvarssystem skulle dessa lätt uppgå till 10-tusentals, vilket skapar en stor utmaning när det gäller informationshantering. Om ett enda krav eller specifikation ändras kan det bli en inverkan på hundratals eller till och med tusentals andra dokument. Oluf Tonning är gruppledare för systemteknik på KDA. Tillsammans med sitt team håller han ihop alla ”lösa trådar” för att kontrollera kaos, enligt honom själv.
”Att vara systemingenjör betyder inte nödvändigtvis att man är systematisk. Det handlar till stor del om att kontrollera kaos. Systemteknik är själva motorn i projekten, och MBSE är ett ovärderligt verktyg för att hålla reda på all viktig information,” säger Tonning.
Systemtänkande är kärnan i allt de gör på Kongsberg Defence & Aerospace, och MBSE har etablerats som ett föredraget tillvägagångssätt i mer än 10 år redan. Men enbart metodik är inte tillräckligt. För att hantera komplexiteten, och effektivt hålla reda på all information, använder Oluf och hans team det marknadsledande modellverktyget för MBSE, CATIA Magic på 3DEXPERIENCE-plattformen, för att förverkliga sina idéer och samarbeta effektivt med de andra ingenjörsdisciplinerna, inklusive mekanik, elektronik och mjukvara, för att säkerställa att det slutliga systemet uppfyller alla operativa krav.
Hitta vägen till Model-Based Systems Engineering
Vilka är talarna på TECHNIAs, Kongsbergs och Dassault Systemes-eventet, ”Exploring the Frontiers in Digital Engineering”, och vad ska de tala om?
Här några av punkterna på agendan:
- Digital Engineering, Trends & Outlook – Johannes Storvik (bilden t v), berättar om trender, teori och praktik på 3DEXPERIENCE-plattformen. Det handlar om datadriven och modellbaserad produktutveckling, generativa teknologier, Dassaults simulerings- och analysprogram Modsim och digitala tvillingteknologier. Liksom om resan från ingenjörsverktyg till en innovationsplattform.
- Kongsbergs Trygve Røste, Systems Architect, talar under rubriken: ”Protecting people and planet with MBSE”
- “Soar Higher: Empowering Innovation for SMEs,” är ämnet för Romain André, Dassault Systèmes
- James Tidd, Swift Navigation: “Finding the right way with MBSE”
- “Manufacturing Systems, enabler both for design and lifecycle models perspectives,” har Odd Myklebust, SINTEF, valt som tema.
- Tony Parez-Edo, Dassault Systèmes, berättar mer om, “Seamless Innovation from design to manufacturing on collaboration platform”
- Medan TECHNIAs Ketil Aamold diskuterar under rubriken: “How to get started with MBSE: System Catapult / Virtual Twin as a Service Offer.”