Men det finns fler viktiga faktorer i sammanhanget. Automationsföretagets, Edströms Maskin, Adam Asplund, pekar exempelvis på utbildningssidan:
– Sverige långt långt framme här och satsar mycket på automation, vilket hjälper oss att bygga kunskap från början. Vi hoppas att vi inom kort kommer klättra högre upp i rankingen än idag då vi snabbt kan anpassa oss till den nya tekniken med samarbetande robotar.
Cobotar bidrar till snabb tillväxt. Vårt land är också ett av de länder där samarbetsrobotar växer snabbast.
– Tidigare har man barasatsat på att automatisera större projekt och större kvantiteter. Nu finns möjligheten att automatisera applikationer som tidigare inte varit lönsamt att automatisera, säger Asplund.
Med samarbetslösningar baserat på cobotar sänker man tröskeln för automation rejält, menar han och pekar bl a på danska Universal Robots plattform.
– Vi säljer robotar till flera olika industrier och applikationer som maskinbetjäning, pick & place och rengöring. Vi har bara sett toppen av ett isberg för applikationer med denna typ av teknik. De stora företagen granskar roboten just nu för att se hur de kan ta sig an tekniken i sin produktion.
Enkla att ställa in och programmera. Även On Robots säljchef, Kenneth Bruun Henriksen, poängterar betydelsen av cobotar som tillväxtmotor.
– Medarbetare kan frigöras för att lösa flera uppgifter på en gång. Cobotar kan enkelt ställas in för en lång rad uppgifter och kan utföra tio till tjugo olika funktioner i en produktion.
Cobotar är vidare enkla att ändra vid omställning av serierna, vilket innebär att exempelvis nattpersonalen själva kan göra det.
– Vi har sett en praktikant som egentligen läste tyska göra det på under 20 minuter första gången hon såg coboten, säger Henriksen.