I sin kommentar tillägger CIMdata f ö att S&A-segmentet har genomgått en konsolidering under de senaste två decennierna, och man ser detta förvärv som en fortsättning på denna process.
Möjliggörare av digitala trådar och tvillingar
Förutom att bara öka Siemens S&A-marknadsandelar, stödjer köpet också konvergensen av mekaniska, elektriska, elektronik- och mjukvarulösningar som möjliggör digitala trådar och tvillingar under utvecklingen av smarta, uppkopplade produkter och system:
”Detta tillkännagivna förvärv på 10,6 miljarder USD är ett av de största förvärven som gjorts av Siemens AG och understryker det fortsatta behovet för PLM-marknadsledare att fylla viktiga tekniska luckor i sina portföljer. Nu är utmaningen för Siemens att integrera dessa Altair-teknologier i deras omfattande PLM-portfölj för att ge utökade värdeskapande möjligheter till Siemens Digital Industries Software-kunder.”
Hemmelgarn och EDA-konceptets framväxt som marknadsvinnare
Vi var i ingressen inne på tidigare Siemens-förvärv och några som sticker ut är Tony Hemmelgarns, hans medarbetare och Siemens köp av Mentor Graphics och Solido-lösningarna på elektroniksidan. Detta är värt att ta upp för att mycket av hemligheten med att utveckla bärande PLM-lösningar handlar om att ha ett utvecklat väderkorn för vad som komma skall ur teknologisk- och domänmässig synvinkel. Elektronikområdets exponentiellt ökande betydelse är ett bra exempel på detta väderkorn. Den som likt Hemmelgarn och Siemens-medarbetarna ofta är ute och lyssnar på vad kunderna och användarna säger har i detta goda förutsättningar att plocka upp kommande bärande trender.
Det sub-PLM-område som fått en signifikant ökande betydelsen inom produktutveckling och design de senaste åren är digitala verktyg för elektronikdesign. Domänen kallas EDA, Electronic Design Automation, och under 2022 växte världens företagsinvesteringar i EDA-verktyg med på 12,7 %, mest av alla. Totalt stod EDA för en 22,5-procentig andel av PLM-totalen med investeringar i dessa sub-PLM-verktyg motsvarande nära 15 miljarder dollar (runt 155 miljarder kronor). Så där har det principiellt fortsatt under 2023 och 2024.
Att EDA fortsatt toppar den digitala verktygsinvesterings-listan är inget som överraskar, givet den allt tyngre viktning som el och elektronik numera har i de flesta produkter. Framför allt då inom automotive-, flyg- och försvarsindustrierna. Det är också så att den explosiva utvecklingen inom AI, artificiell intelligens, underbygger en tillväxtkurva på området som fortsätter att peka skarpt uppåt.
Givet denna kommersiella kraft och det faktum att fordons-, flyg- och försvarsindustrierna är drivande i utvecklingen, är det inte överraskande att Siemens Digital Industries Software satsat oerhört tungt på området. Dessa industrisegment är bolagets hemmaplan och Siemens kunder inom områdena står för tunga delar av den tyska PLM-gigantens intäktsflöden. Och de vill idag ha mer av AI-funktioner som snabbar på utvecklingslooparna.
”Sant,” konstaterar Tony Hemmelgarn. ”AI är inte ett nytt investeringsområde för Siemens EDA. Vi köpte den ledande AI EDA-leverantören Solido 2017, och sedan dess har AI expanderat till praktiskt taget varje produktlinje från Siemens EDA. Detta möjliggör nya funktioner och drastiskt förbättrade prestanda och produktivitetsnivåer. Förbättringarna är betydande och mäts i grandiosa storleksordningar. Till exempel levererar Solido-verktygen 100-1000 gånger förbättrade kapabiliteter jämfört med analog designverifiering.”
Att sätta in AI, ML och S&A i ett holistiskt sammanhang är ett framgångskoncept
Elektrifieringstrenden är ytterligare ett exempel på ovanstående, liksom i ännu högre grad utvecklingen med mjukvara i nära nog alla dagens produkter. Nästa steg är att omsätta Artificiell Intelligens, AI, maskininlärning ML och holistiskt sätta in detta i en alltmer digitaliserad produktutvecklings-kontext, där simulering och analys sedan minst tio år spelat en alltmer växande roll. Som digitala modeller, som digitala tvillingar och som produkter vars livcyklar måste knytas ihop med digitala trådar talar mycket för att det Siemens köpt, Altair Engineering, är på pricken vad som kan hjälpa företaget att befästa sin roll som världens absolut ledande PLM- och automationsleverantör.
Missa inte att läsa nyhetsartikeln om Siemens köp av Altair: