Rapporten visar att industrin har en högre verksamhetseffekt än snittet. Dessutom en god driftsäkerhet – många industrier har kapacitet att bedriva verksamhet dygnet, året runt utan incidenter. Branschen är också den som lägger mest pengar på IT i Sverige. Det bäddar för att dra nytta av fördelarna med den pågående industrialiseringen av IT – beskriven i Radars rapportserie ”den perfekta stormen” del 1-3. Den samlade IT-budgeten inom den tillverkande industrin ligger på 24,5 miljarder kronor 2018. Till det kommer 6,4 miljarder kronor verksamhetsfinansierad IT.
– Det som skiljer tillverkande industri från andra sektorer är konkurrensutsattheten. Satsningarna på industri 4.0 har kommit långt i vår omvärld, i länder som USA, Kina och Tyskland. Eftersom industrin är betydande för att generera ekonomisk tillväxt i Sverige är det positivt och viktigt att industrin ligger långt fram, säger Hans Werner.
Minskande tillväxttrend. Samtidigt minskar IT-budgetens tillväxttakt inom den tillverkande industrin jämfört med föregående år. Tillväxten ligger nu under det nationella snittet. Även tillväxten för den verksamhetsfinansierade IT:n ligger under snittet.
– Det är oroande att siffrorna inte korrelerar med varandra. Å andra sidan har industrin väl utvecklade processer för forskning och utveckling (FoU), som idag har ett väsentligt större IT-innehåll än tidigare. Eftersom det inte går att se i de budgetposter vi tittar på finns det troligen en gråzon att hantera, säger Hans Werner.
IT-säkerhet på bottennivå. När det kommer till IT- och informationssäkerhet placerar sig industrin i botten inom flera delar, tillsammans med Sveriges kommuner. Att sällan uppdatera eller revidera befintlig säkerhetsstrategi, trots en medvetenhet kring eventuella risker innebär att blunda för baksidan av industri 4.0.
– Svensk industri är central för vår ekonomiska tillväxt samtidigt som den är utsatt för IP-stöld (upphovsrätt), konkurrens och en statsfinansierad hotbild. Man måste därför bli bättre på att jobba med risken och hotbilden proaktivt och inte bara reaktivt. Det är nödvändigt att kliva uppåt på säkerhetstrappan. Det är ett nationellt intresse, säger Hans Werner.