Annons

Svenska YaPdm: ”Uppstickaren som utmanar cPDm-jättarna”

Svenska PDM-lösningar (system för produktdatahantering), finns de? Absolut, Sverige har varit tämligen framgångsrikt på den här typen av ”ordning-och-reda-system”. Minns t ex Conisio-mjukvaran som köptes av SolidWorks 2006 och som sedan blev denna midmarketspelares integrerade PDM-mjukvara och en ”arbetshäst” som gjort stor nytta på många mindre företags produktutvecklingsavdelningar innan den nyligen ”pensionerades”. Det är ett bra exempel, men det finns fler och modernare blågula PDM-mjukvaror:
Göteborgsbaserade Maxiom började vid pass 2007 utveckla ett eget PDM-program YaPDM, som under de senaste åren tagit klivet upp och blivit ett cPDm-system (”collaborative Product Definition management”, enligt respekterade PLM-analytikern CIMdatas definition) att räkna med.
- Det stämmer, säger Anders Hising, chef för Maxiom. YaPDM är en PDM/PLM-lösning för hela företaget, precis som Teamcenter, Windchill eller vilken annan liknande mjukvara som helst. Vad som skiljer oss åt från dessa lösningar är att vi är nyare, byggda från ”scratch” via verktygslådor, och har en modernare approach, som gör lösningarna mer flexibla och lättanpassade.

Maxiom är för många kända genom branschnestorn Rolf Gustavssons arbete och då inte minst på SmartTeam-PDM-sidan; en mjukvara som än idag – i uppdaterade versioner – finns kvar på flera företag.
Bolaget har alltså funnits med länge på branschkartan och sedan etableringen 1997 har man arbetat med mjukvaror som SmartTeam (länge i Dassault Systemes ägo) och på CAD-CAE-sidan tog man tidigt upp Spaceclaim-mjukvaran i portföljen. Men idag är Maxiom specialiserat på YaPdm.

– Så är det och vi har haft en rad säljframgångar de senaste åren. YaPdm speglar en utvecklingskurva som bygger på vad företagen idag vill ha: Ordning, reda och kvalitet. Idag är det ingen som ”snackar” om CAD-integration. Alla utgår ifrån att detta finns och att det fungerar, säger Anders Hising.

Exempel på gränssnitt från Maxioms YaPdm-lösning. Logotyperna i den nedre delen av displayen är exempel på företag som använder lösningen.

Så är YaPdm uppbyggt. Allmänt kan YaPdm beskrivas som en flexibel lösning med färdiga integrationer till CAD-mjukvaror som SOLIDWORKS, Solid Edge, Autodesk Inventor, SpaceClaim, AutoCAD och Microsoft Office.
Sånt är förstås viktigt, men vi ska börja med att titta på hur programvaran är uppbyggd. Den baserar sig primärt på 4 delar:
1. Databas
2. Funktioner
3. Licenser
4. Moduler.

Det som definierar DATABASEN är 4 alternativ beroende på kundens verksamhet:
* ”Design”, för CAD-baserad produktutveckling
* ”Item”, för artikelstrukturer och varianthantering
* ”Plant”, för hantering av anläggningsstrukturer
* ”Consult”, som hanterar teknikutveckling.

Till databasbitarna finns sedan 12 FUNKTIONSMODULER som speglar verksamhetshanteringen. Vi tar några exempel: Report Generator, Workflow, Variant Management, DesignJob, Advanced PDF Management, Item Management, Import/Export, Import/Export ERP.
Till detta kommer 3 ”LICENSMODULER”: YaPdm, YaPdm CAD eller YaPdm Viewer.

YaPdm kompletteras slutligen med i dagsläget 3 stycken AD-ONS: Smarify och Swiftify, den förstnämna en länk mellan SmarTeam och YaPdm, den andra en webviewer, som gör det möjligt att komma åt och se alla YaP-filer på distans. Den tredje är YapApp, som är ett interface för telefoner och läsplattor så att man har tillgång till sin information vart än man är.

Bra för att klara tajta budgetar. Som framgår ovan har vi här sålunda en tämligen komplett lösning för cPDm, lite beroende på hur man definierar begreppet. Men i ett tänkt basutförande fungerar YaPdm alldeles utmärkt på de flesta håll.

– Ja, det gör det. Företagen vill ha en lösning som fungerar för allt som förekommer i produktutvecklingsarbetet. Allt sånt som dokument, kvalitetsprojekt och godkännandesystem. Det som händer i företaget ska ju s a s ”ligga någonstans”. Vad vi gör är att hantera och koordinera detta, säger Maxiomchefen.

Han konstarerar också att PDM-investeringen, ja, egentligen allt som har med IT-stödet att göra, relaterar till att effektivisera produktframtagningsadministrationen.

– Budgetarna är tajta idag, precisionen i det man gör måste spegla detta, säger Hising. Man har inte råd att tappa en miljon på exempelvis fel ritningsverision av en produkt för att man har dålig koll. Det finns dom som säger: ”Ja, men jag mejlade rätt version till er. Kan jag hjälpa att det fastnade i ert spamfilter”. Problemet låter banalt, men är icke desto mindre realt; och dyrt att åtgärda med omproduktion och annat.

Anders Hising menar att en hel del av problematiken i detta kan cirkla kring komplexiteten som många PDM-lösningar har.
– Visst funkar Windchill (PTC), ENOVIA (Dassault) och andra programvaror, men våra kunder som provat att jobba i de här systemen säger att det är, ”dyrt, krångligt att driva och att anpassa”.

En nyckelkapabilitet i PLM handlar om kopplingarna till ERP-sidan. Hur ser det ut där?

– Bra, hävdar Hising, vi har verktyg för publicering av ERP- och PIM-integrationer, som kompletterar PLM-systemen. Formatmässigt kommunicerar vi här via ett effektivt import/exportförfarande. Vi har en modul där vi kort förklarat kan anpassa sakerna efter kundens specifika behov.

Några Maxiom-CASE: Från ett par användare till 100-tals. Som noterades inledningsvis går det bra för Maxiom och YaPdm-lösningen är drivmotorn.
– Våra kunder återfinns idag främst inom den tillverkande industrin och inom anläggningsindustrin. Behoven och storlekarna i dessa installationer varier, allt från små kunder med enstaka användare till stora kunder vars PLM-system har 100-tals användare på olika sajter runt om i världen.

Maxiombasen berättar också att man har kunder som råkat ut för dryga kostnader i skenet av de ”traditionella” PLM-programmen.
– Vi har kunder, säger han, som har haft upp till tre gånger så långa ledtider i produktutvecklingsarbetet jämfört vad de nu fått med vår lösning. Och dessutom: Kostnaderna för licenser har skenat med upp till tre gånger. Den här kunden hade Solid Edge och Spaceclaim på CAD-sidan, och man tittade på Teamcenter som backbone. Svårigheten visade sig vara integrationerna. Det slutade med att de ”dumpade” sina vanliga ”diskar” och de jobbar nu bara i YaPDM för alla dokument.

Vi diskuterar vidare kring Maxioms kundstock när det gäller YaPdm och Hising återkommer till just detta med sparade ledtider och på sista raden också kostnader.
– Hestra är i sammanhanget ett bra exempel. De bytte från SmarTeam till YaPdm och man kapade ett manår på bara 6 månader.

Men det finns fler goda exempel:
– Bensinbolaget ST 1 kör nu YaPDM i hela bolaget. Det blir närmare 1 000 användare totalt. En annan kund, holländska Stockvis Group, Holland, gick direkt på YaPdm 2016. De har 150 användare och multipla CAD-system på 10 Citrixkopplade sajter. Det kan ge ett tufft tryck på systemet. Det kan vara 30-40 CAD-användare som kör samtidigt. De använde Citrix, för YaPdm och CAD och är väldigt nöjda med prestandan. Här hade vi bra lösningar baserat på stöd från bra hård- och mjukvaruutvecklare. Så, även användare med komplexa ”uppställningar” hittar bra problemlösningar i kombinationen Maxiom/YaPdm.
En annan intressant installation är Vossloh Nordic Switch System, i Ystad, som är en av världens ledande leverantörer av järnvägsväxlar och spårteknik. De hanterar totalt drygt 27 000 växlar i Sverige, Danmark, Norge och Finland.
– Här finns inget utrymme för misstag eller förseningar, säger Hising. De bytte från SmarTeam till YaP 2014, till YaPdm Design, med SOLIDWORKS- och AutoCAD-integration och en rad funktioner i en närmast komplett installation.

Sammantaget en bild av en lösning på frammarsch och ett bolag som inte är rädd att utmana ens de största PLM-spelarna. Bland kundreferenserna pekar Anders Hising också på Essve, Knightec, Swepart, och han hävdar att man har flera exempel på hur YaPDM ersatt lösningar från de traditionella storspelarna Dassault, Siemens PLM och PTC.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title