En intressant uppgift, som inte är helt välbekant, apropå KUKA är alltså att CAD- och PLM-utvecklaren Autodesk och KUKA har inlett ett visst samarbete på området Industri 4.0. Inget märkvärdigt i allmänhet, men ett intressant första steg som potentiellt kan få följder.
Detta är hur som helst ytterligare en bekräftelse på att alla de stora PLM- och CAx-utvecklarna aktivt söker sig mot automations- och robotsidan idag.
Digitala tvillingar och samarbetsrobotar
PLM&ERP News har tidigare rapporterat om att ABB och Dassault Systemes gjort det, PTC och Rockwell också, liksom att Siemens PLM slagit ihop sina automations- och PLM-divisioner för att att uppnå samma sömlösa kopplingar mellan produktutvecklings- och tillverkningssidan, som är en av grundpelarna i Industri 4.0 och smarta fabrikskoncept.
Visserligen varierar djupet i de olika samarbetskombinationerna, men närmandet mellan Autodesk och KUKA finns i alla fall där, även om det än så länge bara tagit sikte på att producera en serie whitepapers för att dechiffrera det som omfattar Industri 4.0 kan betyda för ingenjörsföretag.
Vad man gjort är att Autodesk och KUKA Robotics tillsammans har förklarat hur några av de nya digitala teknikerna – som kommer att omvandla tillverkning – inklusive ”cloud computing”, digitala tvillingar, generativ CAD-design och samarbetsrobotar – verkligen fungerar och vad de kan göra för mindre företag. KUKA-folket, liksom ”Autodeskarna” förenas i att man tycker att området och den senaste teknologin omgärdats av alltför mycket s k ”buzz words”, som man lassat över användarna, utan att egentligen förklara innebörden i praktiska termer och på ett djupare plan.
Rätt eller fel, återstår att se om närmandet mellan KUKA och Autodesk kan komma att utvecklas till något starkare än dagens samarbete.
KUKA OPC UA koplar ihop IT och operativ teknik
Men det huvudsakliga intresset under KUKAs nordiska användardagar låg dock på det konkreta planet med flera produktnyheter som presenterades under dagarna. Bland andra robotarna KR Quantec 2, LBR iiwa och KUKA Mobile Platform 1500. Även KUKA OPC UA – en standard som används inom Industri 4.0 och smarta fabriker – samt informationsplattformen KUKA Connect demonstrerades. Dessutom blev det tillfälle att bekanta sig med helt nya KUKA ready2_educate, en kompakt och flyttbar utbildningscell bestyckad med en KR 3 AGILUS – en av KUKA:s mindre robotar.
– KUKA ready2_educate är speciellt framtagen för undervisningssyften, exempelvis på yrkesskolor, universitet eller ute på företag, säger Joacim Lorentsson.
Det personliga mötet betyder fortfarande mycket
En av dem som tog sig till KUKA Nordics kontor för att delta i partnereventen var Joakim Svensson, ansvarig för projektledning och automation på Hillerstorps Specialmaskiner i Småland. Enligt honom kan inte internet och distanssamtal helt ersätta det personliga mötet, därför tycker han att det är viktigt att vara med på KUKA:s event.
– När jag är på plats får jag både information om nyheter plus att jag lär känna människor här lite bättre. Det underlättar när jag hör av mig för att söka reservdelar eller få support, säger han.
Han får medhåll av Arunas Talvasevicius, ingenjör på litauiska Techvitas, som bland annat tagit flyget till Göteborg för att ta en närmare titt på nya versionen av KR Quantec.
– Det var även kul att se LBR iiwa, och så har jag varit rätt fokuserad på att få veta mer om KUKA OPC UA och operativsystemet KUKA Sunrise.OS, säger han.
Under dag ett fick några företag ta emot KUKA Awards från KUKA Nordics vd Jonas Glimdén. Techvitas var ett av dem. De fick priset Business Developer of the Year, något som försäljningsdirektören Egidijus Mineikis gladde sig åt.
– KUKA är en högt skattad partner och deras erkännande betyder mycket för oss, säger han.
Bland övriga pristagare fanns norska Intek, Application of the Year, danska QRS, Partner of the Year.
Breda användvändningsområden minskar konjunkturkänsligheten
Den tredje dagen hade specialfokus på fordonsindustrin. Då framträdde bland andra Wolfgang Bildl från KUKA:s huvudkontor i Augsburg, Product Manager Mechatronics.
– Automotive är ett viktigt område för oss, i Tyskland använder alla de stora biltillverkarna våra robotar, säger han – En av de vanligaste robotserierna hos bilfabrikanterna används även inom avancerad sjukvård och flera andra branscher. Den bredden gör oss mindre sårbara för konjunkturcykler. Dessutom investerar kloka företag även i nedgångar, så att de snabbt är på banan när konjunkturen vänder, säger han.