Annons

ABB bygger världens mest avancerade robotfabrik i Kina

ABB gör en ny stor investering i kinesiska Shanghai, värd 150 miljoner dollar (närmare 1,4 miljarder kronor) för att bygga världens mest avancerade, automatiserade och flexibla robotfabrik – ett banbrytande center där robotar bygger robotar.
Det nya tillverkningscentret i Kangqiao nära ABBs vidsträckta robotcampus i Kina kommer att kombinera företagets uppkopplade digitala tekniker, inklusive lösningarna i ABB Ability, med toppmoderna samarbetande robotar och innovativ forskning om artificiell intelligens för att skapa den mest sofistikerade och miljömässigt hållbara ”framtidens fabrik”. Centret förväntas vara i drift i slutet av 2020.

Dagens tillkännagivande innebär en betydande milstolpe för ABB som Kinas robottillverkare nummer ett liksom en kritisk global tillväxtinvestering för företaget på världens största robotmarknad. Under 2017 såldes en av tre robotar i världen till Kina, som köpte närmare 138 000 enheter. Idag har ABB cirka 5 000 medarbetare i Shanghai och företagets robotverksamhet i Kina har över 2 000 ingenjörer, tekniska experter och driftschefer på 20 anläggningar runt om i landet. ABB har investerat mer än 2,4 miljarder dollar i Kina sedan 1992 och har där över totalt 18 000 anställda.

– Vi bygger vidare på vår resa att bli Kinas ledande robottillverkare som inleddes i Shanghai för över två decennier sedan, säger ABB-basen Ulrich Spiesshofer. Totalt har den svenska verkstadsjätten investerat 2,4 miljarder dollar i Kina sedan 1992.

Strategisk tillämpning av det senaste inom AI. ABB och Shanghai kommun undertecknade för ett par dagar sedan också ett omfattande strategiskt samarbetsavtal som fokuserar på att stötta industri, energi, transport och infrastruktur i regionen och att stötta tillverkningsprojektet ”Made in Shanghai”. Avtalet undertecknades av Shanghais borgmästare Ying Yong och ABBs koncernchef Ulrich Spiesshofer.
– Kinas satsning på att omvandla sin tillverkning är en vägledning för resten av världen, säger Spiesshofer. Den strategiska tillämpningen av de senaste teknikerna för artificiell intelligens, avancerade robotar och molnbaserad datahantering blir ett recept för alla länder som vill ha en globalt konkurrenskraftig tillverkningsbas. Shanghai har blivit ett viktigt center för avancerat tekniskt ledarskap – för ABB och världen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Shanghais borgmästare Ying Yong, andra samhällsledare och våra kunder när vi lanserar denna stora expansion av ABB:s substantiella närvaro i Kina. Vi bygger vidare på vår resa att bli Kinas ledande robottillverkare som inleddes i Shanghai för över två decennier sedan.

Framtidens digitals fabrik … idag. Den nya Shanghai-fabriken får ett antal maskininlärningslösningar, digitala och samarbetande lösningar för att göra den till den mest avancerade, automatiserade och flexibla fabriken i robotindustrin samt ett FoU-center på plats som kommer att bidra till att snabba upp innovationer inom artificiell intelligens. Fabriken kommer att använda sig av en ny, global designstrategi som ABB tillkännagav tidigare i år och kommer att avsevärt öka både bredd (typ av robotar) och djup (varianter av varje typ) på de robotar som kan tillverkas på plats – det går att göra fler och snabbare anpassningar för att tillgodose kundbehoven.

– Vi satsar på lösningar som drar maximal nytta av de senaste teknikerna för att möta utmaningarna med massan-passningar, snabbare cykler och konstant förändring, något som blivit det nya normalläget – till och med på våra egna fabriker, säger chefen för ABB Robotics and Motion, Sami Atiya.

ABB kommer också att kunna kombinera den utvidgade robotportföljen i ett nästan obegränsat antal skräddarsydda lösningar.
– Konceptet för den här fabriken är detsamma som vi ger våra kunder varje dag: investera i automatiseringslösningar som ger flexibilitet och smidighet att växa i vilken riktning som helst beroende på marknaden, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion. Vi är stolta över att kunna hjälpa våra kunder i Kina och runt om i världen med lösningar som drar maximal nytta av de senaste teknikerna för att möta utmaningarna med massanpassningar, snabbare cykler och konstant förändring, något som blivit det nya – normalläget – till och med på våra egna fabriker.

Utformas som en digital tvilling. Hela Shanghai-fabriken utformas som en digital tvilling och får intuitivt skräddarsydda lösningar för ledning, ingenjörer, operatörer och underhållsexperter för att kunna fatta rätt beslut.
Detta inkluderar insamling och analys av information genom ABB Ability Connected Services om hälsa och prestanda hos ABBs robotar på fabriken för att säkerställa tidig identifiering av potentiella avvikelser. Utöver att undvika kostsamma stilleståndstider erbjuder ABB Ability avancerade digitala lösningar som kan förbättra prestanda, tillförlitlighet och energianvändning liksom tillgången till världens bästa plattformar, som företagsmolnet Microsoft Azure, den första internationella allmänt tillgängliga molntjänsten i Kina.

Innovativ design. Den nya fabriken får en innovativ, flexibel planlösning baserad på sammankopplade öar med automatisering istället för fasta monteringslinjer. ABBs automatiserade logistiklösningar kommer att användas på hela anläggningen med bland annat automatiskt styrda fordon som förarlöst kan följa robotarna när de rör sig genom produktionen och tillhandahålla delar från anpassade stationer.
Detta innebär att produktionen kan anpassas och skalas effektivt allt efter förändringarna på Kinas robotmarknad utan behov av ytterligare kapacitetsutvidgningar.

Per Vegard Nerseth, Managing Director för ABB:s Robotics-verksamhet, säger:
– Det är en stor förskjutning från att se på fabriksstorlek och CAPEX-investeringar som sättet att tillgodose en framtida efterfrågan. Konceptet bakom vår nya fabrik handlar om att få ut den smartaste och mest flexibla användningen av varje produktionsmeter. Det beror på att vi kombinerar smidiga automatiseringslösningar med våra medarbetares stora kompetens.

Använder ABBs mjukvara SafeMove2. Som hjälp att övergå till massanpassning av tillverkningen och för att säkerställa högsta produktivitetsnivå och flexibilitet kommer den nya Shanghai-fabriken i hög grad att använda ABB:s programvara SafeMove2, vilken gör att människor och robotar kan arbeta säkert nära varandra. Dessutom kommer ABB:s YuMi-robotar att möjliggöra nära samarbete vid många av de monteringsstationer av mindre komponenter som behövs för att tillverka en ABB-robot.

ABB kom tidigt in på den kinesiska robotmarknaden och är den första globala robottillverkaren i landet som har en komplett lokal värdekedja, inklusive FoU, tillverkning, systemintegrering och service. Genom ett nära kundsamarbete har ABB hjälpt till att introducera många nyheter inom lokal tillverkning, inklusive Kinas första linjer för bilpress, svets och lackering; den första monteringslinjen för mobiltelefoner och den första automatiserade presslinjen för vitvaror.
– Året 2018 utmärker sig med 40-årsjubileet av Kinas policy för reformer och öppning, säger dr Chunyuan Gu, ordförande för ABB China och chef över region Asien. Vi kom tidigt till Kina och vi har nu en fullt lokaliserad värdekedja som stöds av Kinas anmärkningsvärda ekonomiska och sociala utveckling. Som marknadsledare inom Kinas robotindustri är vi glada över att kunna bygga vidare på dessa framgångar och fortsätta tillväxttakten på våra investeringar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title