Annons

ABB kliver in i modebranschen med hållbar automationsteknik

Med ABB-teknik omvandlas ett tidigare pappersbruk från SCA till världens första återvinningsanläggning i kommersiell skala för cellulosatextilier – de tas fram genom upplösning av naturmaterial som cellulosa och regenereras därefter för att skapa många olika slags tyger. Renewcell arbetar redan med flera olika modetillverkare och 2020 inledde företaget och H&M-koncernen ett flerårigt samarbete för att ersätta nyfiber med återvunna textilier i kläder.

VIKTIG MILSTOLPE
Avtalet mellan ABB och Renewcell utgör en viktig milstolpe för modeindustrin eftersom branschen har stor påverkan på miljön på grund av produktionen av de råvaror som används till klädtillverkning. Enligt Renewcells preliminära beräkningar förbrukar textilfiber som tillverkats av återvunna råmaterial cirka 50 liter färskvatten per kilo i produktionen jämfört med cirka 1 600 liter för bomull och 90 liter för cellulosamaterialet viskos, som inte är gjort av bomull.
Med en maximal produktionskapacitet på 60 000 ton per år kan Renewcells innovativa strategi bidra till att spara cirka 90 miljarder liter färskvatten, vilket motsvarar 36 000 simbassänger av olympisk storlek. Processen minskar också avfallsmängden, plastföroreningar och utsläpp av både koldioxid och kemikalier. Användningen av återvunnet tyg kan hjälpa varumärken att hålla sina löften om att minska sin negativa miljöpåverkan.
– ABB-teamet har bevisat sin unika förmåga att leverera en komplett automations- och elektrifieringslösning som bygger på deras produkter och tjänster, säger Patrik Lundström, VD på Renewcell. Han fortsätter:
– De har den kunskap, närvaro och erfarenhet vi behöver för att projektet ska hålla både budget och tidplan. Vi delar också en gemensam vision vad gäller resurseffektivitet, cirkulär ekonomi och hållbarhet, så vi är glada att arbeta nära tillsammans med dem i detta spännande projekt.

ÖKAD CIRKULÄRITET INOM MODEBRANSCHEN
Theodor Swedjemark, ABBs globala kommunikations- och hållbarhetschef säger att man är glada att kunna stötta Renewcell på den spännande resan mot en ökad cirkularitet inom modeindustrin:

Som teknikföretag menar vi på ABB att tekniker som elektrifiering och automation kan spela en viktig roll i omvandlingen av industrier och minskning av deras miljöpåverkan. I detta fall handlar det också om en ambition som helt följer våra egna satsningar att på ett systematiskt sätt förbättra cirkulariteten i ABBs leveranskedja som en del av vår hållbarhetsstrategi 2030.

Ett annat intressant faktum är att ABB i och med avtalet kan tillämpa sina djupa kunskaper inom massa och papper och projekterfarenheter för att hjälpa Renewcell att minska utsläpp och bevara resurser. Och dessutom samt i slutänden förändra modebranschen till det bättre.
– Hittills har mindre än en procent av textilierna återvunnits eftersom tekniken att återvinna och skapa nya textilier tidigare inte existerat. Detta är en viktig utveckling för branschen och vi är stolta över att kunna tillämpa våra kvalitetskontrollprocesser på en hållbar moderörelse, säger Joachim Braun, chef för divisionen Process Industries på ABB.

PÅMINNER OM MASSATORKNING
Processen för klädåtervinning påminner om den för massatorkning i och med att man bryter ned cellulosa i bomull och viskostyger för att återvinna den till nya råvaror. Likheterna med massatorkning innebär att Renewcell kan använda sig av den befintliga infrastrukturen, inklusive byggnader och försörjning och behandling av råvatten, avloppsvatten, tryckluft och elektricitet vid SCA-bruket. Detta innebär att man, tillsammans med ABBs kunnande inom papper och automation, kan tillverka återvunna textilier som annars skulle ha gått till deponi eller förbränning.
Bolaget för med sig sin domänexpertis från massa- och pappersindustrin, till exempel specifik teknik för att styra massatorken – utrustning som tidigare användes för att torka rå trämassa till papper och förpackningar – och kunskaper om kvalitetskontroller som är specifika för den här processen. I detta fall begärde också Renewcell att vikt- och fuktmätning skulle baseras på tester på en pilotmaskin.

ABB ABILITY-LÖSNING I FOKUS
Bland den ABB-teknik som installeras på den nya anläggningen finns det marknadsledande processtyrsystemet Ability System 800xA, som ger operatörerna bred översikt och noggrann styrning från kontrollrummet för att säkerställa att produktionen är så resurseffektiv som möjligt med reducerad materialförbrukning och minskat avfall.
Dessutom minskar ABBs drivsystem PMC800 den totala ägandekostnaden under automationslivscykeln och förbättrar energieffektiviteten i produktionen. ABB ska också tillhandahålla frekvensomriktare ACS880 och supereffektiva IE4-klassade motorer, en effektivitetsnivå som överskrider energieffektivitetsklass IE3 som krävs av EU. Genom att kombinera högeffektiva motorer med frekvensomriktare kan man ofta minska energiförbrukningen vid flödesreglerade massa- och papperstillämpningar med 30 procent eller mer.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title