Annons

ABB köper startup inom AI-baserad mobil robotik: ”Navigeringsteknik som omvandlar logistiken inom fordonstillverkning”

AUTOMOTIVE/FORD skapar effektivitetsvinster med VISUAL SLAM-TEKNIKEN. En mycket intressant nyhet inom robotik är ABBs igår annonserade köp av startup-företaget Sevensense. Detta schweiziska bolag - grundat så sent som 2018 som en spin-off från det kända tekniska universitet ETH Zürich - är en ledande leverantör av AI-baserad navigeringsteknik med 3D-vision för autonoma mobila robotar (AMR). Deras lösningar möjliggör högsta nivå av hastighet, noggrannhet och autonomi hos mobila robotar, vilket är en av de snabbast växande marknaderna på robotteknik-sidan. ABB menar att man med denna teknologi i arsenalen blir ledande inom nästa generations AMR när Visual SLAM-tekniken integreras med bolagets hård- och mjukvaruportfölj.
Klart är också att förvärvet understryker ABB Robotics strategiska investeringsfokus på innovativa AI-lösningar som kan vässa industrier inom exempelvis logistik och tillverkning betydligt. Kommersiellt ser också denna satsning helt rätt ut. Marknaden för mobila robotar förväntas växa med 20 procent CAGR till och med 2026, från 5,5 till 9,5 miljarder dollar - den senare siffran motsvarande ca 100 miljarder kronor - och ABBs AI-baserade 3D-visionsteknik ligger i framkant av denna tillväxt.
Redan idag omvandlar denna AI-baserade navigeringsteknik sektorer som fordonstillverkning och logistik och skapar värde genom snabbare och effektivare drift. För fordonstillverkaren Ford kommer exempelvis ABBs AMR med Visual SLAM-teknik att generera effektivitetsvinster på produktionsanläggningar i USA.
- Så är det, säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics and Discrete Automation, i en kommentar och tillägger: ”Detta är ett viktigt steg mot vår vision av en arbetsplats där AI-baserade robotar hjälper människor och tillgodoser kunders behov av större flexibilitet och intelligens i den rådande bristen på kvalificerad arbetskraft. Varje mobil robot, utrustad med vision och AI, skannar av en viss del av byggnaden; tillsammans kompletterar dessa robotar varandras vyer för att bilda en komplett karta, vilket innebär att de kan arbeta självständigt i en snabbt föränderlig miljö.”

Köpet följer på ABB minoritetsinvestering i Sevensense efter att 2021 ha gått med i företagets innovationsekosystem, f ö samma år som ABB förvärvade ASTI Mobile Robotics, vilket PLM&ERP News tidigare rapporterat om. Vad som följer nu blir att ABB efter kundpilotprojekt inom fordons- och logistikindustrin kommer att integrera Sevensenses teknik i företagets AMR-portfölj.

Sevensenses navigeringsteknik kombinerar AI och 3D-vision.

Kombinerar AI och 3D-vision
I pressmaterialet hävdar ABB att Sevensenses navigeringsteknik kombinerar AI och 3D-vision. Detta i sin tur gör det möjligt för AMR att fatta intelligenta beslut samt skilja mellan fasta och rörliga objekt i dynamiska miljöer. När mobila robotar med Visual SLAM-teknik (Visual Simultaneous Localization and Mapping) körs manuellt skapas en karta som används av robotarna för självständig drift, något som minskar driftsättningstiden från veckor till dagar och gör det möjligt för AMR att navigera i mycket komplexa, dynamiska miljöer vid sidan av människor. Kartorna uppdateras kontinuerligt och delas mellan robotarna, vilket ger omedelbar skalbarhet utan avbrott i verksamheten och ökad flexibilitet jämfört med andra navigeringstekniker.

Idag omvandlar denna AI-baserade navigeringsteknik sektorer som fordonstillverkning och logistik och skapar värde genom snabbare och effektivare drift. För fordonstillverkaren Ford kommer ABBs AMR med Visual SLAM-teknik att generera effektivitetsvinster på produktionsanläggningar i USA. Michelin kommer att använda tekniken inom intralogistik vid fabriken i Spanien. Andra fordonstillverkare ska rulla ut tekniken i Storbritannien, Finland och Tyskland.

Autonom navigering
– ABBs unika teknik, som är beprövad på marknaden, erbjuder mer autonomi och kognitiv intelligens och banar väg för ett skifte från linjära produktionslinjer till dynamiska nätverk. Intelligenta AMR navigerar autonomt till produktionsceller, följer upp lagersaldot i farten och delar med sig av den informationen till andra robotar samtidigt som de samarbetar på ett säkert sätt sida vid sida med människor, säger Marc Segura, chef för divisionen ABB Robotics. Han tillägger:
– I och med förvärvet av Sevensense blir ABB ledande inom nästa generations AMR. Vi erbjuder Visual SLAM för autonoma mobila robotar tillsammans med en integrerad portfölj som omfattar robotar och maskinautomationslösningar, som alla drivs av våra värdeskapande programvaror.

Sevensenses CEO, Gregory Hitz, pekar ut dagens köp som ett betydelsefullt ögonblick.
– Vi introducerar nu vår egenutvecklade teknik till en bredare marknad och fler sektorer. ABB är den perfekta partnern för oss att fortsätta skala upp vår mångsidiga plattform för visuell 3D-autonomi, som försörjer OEM-företag inom automatiserad materialhantering och servicerobotindustrier. Tillsammans kommer vi att omdefiniera gränserna för AI-baserad robotik.

Köpet handlar om revolutionerande teknik har potential att påverka robotbranschen långt bortom AMR, menar ABB.

Påverkar långt bortom bara robotbranschen
Entusiasmen är alltså påtaglig och med goda skäl: denna revolutionerande teknik har potential att påverka robotbranschen långt bortom AMR, vilket kommer att leda till större effektivitet, flexibilitet och noggrannhet genom hela produktionen och intralogistiken. Tekniken kommer också att fortsätta att säljas till segment som materialhantering, rengöring och andra servicerobotområden under produktnamnet Sevensense. 

Allmänt menar man inom ABB också att partnerskapet med Sevensense lyfter fram, ”ABBs framgångsrika satsningar på nästa generations innovationer.” Genom sitt partnerekosystem och samarbete med startup-företag och universitet utvecklar ABB ledande teknik som gynnar globala företag. Sevensenses cirka 35 medarbetare kommer även fortsättningsvis att vara baserade på kontoret i Zürich.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title