Annons

ABB och Kawasaki blir partners inom robotautomation och ”cobotics”

ABB och Kawasaki Heavy Industries etablerar med omedelbar verkan ett partnerskap. De gemensamma nämnarna är att båda företagen är globala och är verksamma inom industriautomation och robotics. Tanken är att dela med sig kunskap och främja fördelarna med samarbetande robotar, särskilt de med dubbla armkonstruktioner.
I och med detta ser vi världens första samarbete som fokuserar på "cobots" och skapandet av gemensamma branschmetoder för säkerhet, programmering och kommunikation.
- Skalan och takten i förändringen i dagens robotindustri är närmast ofattbar, säger Per Vegard Nerseth, VD för ABB: s Robotics-verksamhet. Utöver tekniken inom samarbetsautomation finns det också ett behov av innovativa metoder att arbeta tillsammans och skapa gemensamma branschinriktningar. Båda bolagen fortsätter att självständigt producera och marknadsföra sina egna erbjudanden, samtidigt som de arbetar tillsammans kring gemensamma tekniska och kunskapsmässiga lösningar. Siktet är inställt mot att skapa gemensamma branschstandars kring säkerhet, programmering och kommunikation.

Samverkan mellan människor och robotar, maskiner och processer blir allt viktigare. Inte minst för att produktionen i många branscher har skiftats från större partier med liten variation till låga volymer med stor variation. Detta innebär mer variation och mer av mänsklig interaktion. Med samverkande automation kan människor och robotar bidra med sina respektive unika styrkor: Människor kan erbjuda processkunskap, insikt och improvisation för förändring, medan robotar kan stå för den oförtröttliga uthålligheten i samband med repetitiva arbetsmoment.

På bilden Kawasakis Dual-Arm.

Samverkan mellan två industriella jättar. Samarbetet mellan bolagen är intressant på fler sätt. Det är fråga om ett samarbete över gränserna mellan ABB som Europas största robotleverantör och Kawasaki, som är en av Asiens industriella jättar.

– Samarbetsrobotar, särskilt de med två armar som är kapabla för mänskliga interaktioner, kan i hög grad bidra till samhällsutvecklingen och hjälpa världen att klara av arbetskraftsbrist och åldrande arbetskraft. Vi ser hög potential för att utöka samarbetsapplikationer och processer där människor och teknik arbetar tillsammans för att skapa lösningar, säger Yasuhiko Hashimoto, VD och koncernchef, Kawasaki Robot Division. Jag är väldigt glad över att ABB och Kawasaki förenar krafterna för att leda till ökad användarvänlig och avancerad samarbetsautomatisering.

YuMi-roboten en pionjärlösning. ABB är erkänd som en pionjär inom samverkande automation genom sin YuMi ”dual arm” robot, världens första verkliga samarbetsrobot. YuMi-roboten gör det möjligt för människor och robotar att säkert dela gemensamma uppgifter som att montera liten elektronik.

Från Kawasakis sida pekar man i sammanhanget  på sin Dual-Arm SCARA Robot ”duAro”, som har utvecklats baserat på omfattande applikationskunskaper och som säkert kan samarbeta med människor på arbetsplatsen.

 

Den första produktionen från detta samarbete kommer att vara en samverkande dubbelarmrobotdemonstration i Booth IR3-56, IR5-22 och SR-82 vid IREX, som hålls i Tokyo, Japan från 29 november till 2 december 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title