Annons

AFRY samarbetar med Metsä Tissue i mångmiljardprojektet Framtidsfabriken i Mariestad

Ett av de mer spännande projekten inom svensk tillverkningsindustri just nu är Metsä Tissues (en del av Metsä Group), investering utvecklingsprojektet Framtidsfabriken i Mariestad. Målsättningen är att skapa en anläggning med världsledande miljö- och driftprestanda inom mjukpappersproduktion. Detta genom att modernisera och expandera bruket i Mariestad. Byggnadsarbetet inleddes våren 2023 och det nya moderniserade bruket planeras vara i drift i slutet av 2025. Totalt handlar investeringarna om 370 miljoner euro, motsvarande drygt miljarder kronor.
- Denna satsning är inte bara en dröm, utan Metsä investerar 4,2 miljarder svenska kronor, vilket gör det till en av de mest betydelsefulla investeringarna i mjukpappersindustrin i Europa. Vi har en stark tro på vår strategi med lokal och hållbar färskfiberproduktion samt våra starka varumärken, Lambi, Serla och Katrin”, sa Jani Sillanpää, senior VP Metsä Tissue Nordics i samband med en ceremoni vid grundstensläggningen.
Detta projekt är förstås bara i kraft av sin storlek, omfattning och högt ställda ambitioner hyperintressant inom konsultbranschen. Flera konsultbolag är också inblandade i utvecklings- och byggarbetet. Tidigare har PLM&ERP News rapporterat om Etteplans del av projektet, som handlar om att genomföra Balance of Plant-ingenjörstjänster (BoP). Men det finns fler inblandade: AFRY.
Den svenska storkonsulten berättar idag att man har varit involverat i förprojektet och att man nu också hr blivit utvald som partner för leveranser av flera tjänster under byggnationen. Deras uppdrag omfattar både expansion och anpassning av befintligt bruk, vilket inkluderar deltagande i Metsä Tissues projektorganisation, inklusive byggledning, tidsplanering och samordning av tekniska aktiviteter.
- AFRY är en välkänd och erfaren aktör inom industrisektorn, som tillhandahåller kompetens inom många teknikområden – därför känns det väldigt bra att ha dem som stöd i detta unika projekt, säger Esa Paavolainen, VP Projects Metsä Tissue.

AFRY kommer också tillhandahålla ingenjörstjänster inom konstruktion och arkitektur, mark och miljö, process och rör, samt ansvarar för lokal ingenjörssupport till utländska leverantörer. Det senare inkluderar till exempel riktlinjer och utbildning inom lokala bestämmelser.
– Vi är stolta över att Metsä Tissue har valt oss som partner i detta intressanta och ambitiösa framtidsprojekt.. Vi har redan börjat och ser fram emot vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger Fredrik Wirf, Construction Project Manager och Business Unit Manager inom Process Industries, AFRY.

En 3D-bild av Metsää Tissues fabriksanläggning i Mariestad, som den ska se vid färdigställandet.
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title