Annons

KONSULTERNA: AFRY tecknar utvecklingsavtal värt 300 miljoner med BAE Hägglunds kring stridfordon CV90

DESIGNAS i Dassault Systemes CATIA V5 – PLM/PDM i ARAs INNOVATOR-MILJÖ. Dagens mest intressanta nyhet från försvarsmateriel-sektorn är att BAE Hägglunds, ingått ett projektavtal med storkonsulten AFRY. Avtalet har ett uppskattat ordervärde på cirka 300 miljoner kronor och går ut på leveranser av avancerade ingenjörslösningar till företagets CV90-plattform (Combat Vehicle 90).
CV90-plattformen är en serie för militära fordon, som senaste tiden varit aktuella efter att Ukraina fått ett antal fordon från Sverige, som gjort bra ifrån sig på slagfältet.
Allmänt kan noteras att Hägglunds, som sedan 2004 ägs av brittisk-amerikanska försvarsindustri-jätten BAE Systems, sköter övergripande design, utveckling och produktion av militära fordon och system, bland dessa alltså CV90. Inom ramen för dagens annoserade partnerskap har AFRY fått i uppdrag strategiskt stödja etableringen av ett programkontor för ingenjörsutveckling för en av Hägglunds CV90 kunder. Programkontoret kommer utföra betydande delar av design- och ingenjörsarbetet i projektet, och i detta kommer AFRY kommer spela en central roll.
Det nya avtalet mellan AFRY och Hägglunds inleds under andra kvartalet 2024 och sträcker sig fram till 2027.
- AFRY har både erfarenheten från avancerade projekt inom konstruktion, beräkning/simulering och design, men också en betydande kompetens inom försvarsindustri, systemteknik, drift- och säkerhetssystem. Vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete och dra nytta av deras tekniska expertis, säger Lars Pettersson, Head of Engineering på Hägglunds.
När det gäller PLM-verktygen har CV90 på CAD-sidan designats i Dassault Systemes CATIA V5 och på PLM/PDM-sidan har ARAS PLMs Innovator-plattform använts.

BAE Hägglunds pansarfordon CV90 (Combat Vehicle 90) har sedan produktionsstarten 1993 blivit en av bolagets mer frramgångsrika satsningar. I dagsläget lär det totala antalet sålda fordon ligga på över 1 500 stycken. Vagnen har levererats i flera olika versioner till Danmark, Estland, Finland, Nederländerna, Norge, Schweiz och Ukraina.

Finns i flera specialiserade versioner
Pansarvagnen har såväl strids- som transportkapacitet, då den är utrustad med en 40 mm automatkanon och samtidigt kan transportera upp till sju stridsutrustade soldater. Pansarfordonet togs i första hand fram för nordiska förhållanden, vilket gör att dess framkomlighet i svår terräng, som myrmark eller snö, är mycket god.

CV90 har sedan utvecklingen drogs igång i början 1990-talet kontinuerligt vidareutvecklats av Hägglunds alltsedan den första versionen. Den senaste versionen av vagnen, MK IV, är mycket modern och har ett aktivt motmedelssystem. Det finns också flera specialiserade versioner av vagnen, för exempelvis stridsledning, luftförsvar och lätt artilleri. En varianthantering som på sista raden kräver en vass PLM-plattform.

Dedikerade projektkont med 100-talet medarbetare
Martin Öman, divisionschef på Industrial & Digital Solutions på AFRY, konstaterar att konsulten har mycket god expertis på utvecklingsarbete som är relevant i CV90-sammanhanget.

– Vi är stolta över att ha tilldelats detta uppdrag och ser det som ett erkännande av vår förmåga att leverera högkvalitativa ingenjörslösningar. Tillsammans med Hägglunds ser vi fram emot att bidra till en framgångsrik teknikutveckling inom försvarsindustrin och samhällets säkerhet, säger han.

Det intensifierade samarbetet mellan företagen har alltså även resulterat i ett dedikerat projektkontor för produktutveckling i Trollhättan och delvis i Göteborg.

AFRYs projektkontor kommer bestå av ett 100-tal ingenjörer och försvarsexperter som kommer att stödja Hägglunds organisation i flera projekt inom försvarsindustrin.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title