Annons

AGILT LEDARSKAP: SolidEngineers Björn Lindwall bestiger Mount Everest

Ett intressant fenomen inom SolidWorkssfären är att bolagets ledare ofta givit sig ut på utmanande strapatser. Några exempel är förre CEOn, John McEleney, som besteg Kilimanjaro, som är Afrikas högsta berg 2006, och förre Nordenchefen, Tobias Andersson for iväg till Ryssland och flög ett ryskt stridsflygplan modell Sukhoj i halsbrytande loopar.
Nu kommer ytterligare ett exempel: Det är SolidWorkspartnern SolidEngineers grundare och chef, Björn Lindwall, som tänker bestiga Mount Everest, världens högsta berg.

Det ligger i företagets DNA att anta tuffa utmaningar; både på CAD-arenan, där bolagets desktop 3D CAD var den första i sitt slag, och att som ledare våga stå ut och göra prestationer utöver det vanliga.
I en kommentar på InnovationLabs hemsida, citeras Lindwall när han berättar att han gör det för att, ”expeditionslivet utvecklar den mentala förmågan och det finns många paralleller med företagets ledning”.
Och visst finns det paralleller till ledarskapets upp- och nedgångar. Att bestiga höga berg handlar förstås på ett tydligt symboliskt vis om detta. Att hantera upp- och nergångar och att kunna relatera till och veta när det är rätt läge att ta risker, är aspekter som de flesta företagsledare kan känna igen. På Mount Everest sätts allt detta på sin spets.

Öppenhet inför förändringar. InnovationLab skriver: ”Att driva ett innovativt företag innebär att du behöver vara öppen för förändringar, beredd att ta risker och snabbt kunna ta beslut. Idag förändras världen i en ständigt ökande hastighet och företag behöver ställa om till ett agilt, snabbt och lärande sätt att arbeta.” Man citerar också Sofie Lindblom (Ideation 360) som besriver detta i en artikel på sverigesinnovationsrikstad.se, 7 februari 2018:
”Organisationer är sällan designade för snabba förändringar: processerna är långa, dokumenten många och beslutsstrukturen otydlig. Den största utmaningen ligger i att bygga om ett tungt skepp till en snabb speedboat utan att sluta röra sig framåt. Så finns det ofta också en besättning på det tunga skeppet som inte alls har någon lust att åka speedboat. Hur snabbt man kan ställa om sin besättning till att uppmuntra livslångt lärande och konstant förändring avgör vem som vinner, vem som klarar sig och vem som drunknar.”

Stela affärsplaner ett hinder. Själv menar Björn Lindwall att bakgrunden är den bristande agiliteten i traditionell företagsstyrning.
– Jag upplever att traditionell bolagsstyrning med stela affärsplaner inte är effektiv i dagens dynamiska marknad. Jag tror att många företag kan utveckla sitt sätt att förvalta verksamheten och på sätt som man inte tänkte på tidigare. I en snabbt föränderlig omvärld krävs ett kreativt ledarskap.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title