Annons

AI & AVANCERAD INSPEKTION: Volvo Cars-fond investerar i två startups

Volvo Cars har gjort investeringar i två lovande israeliska teknikstartups genom sin Tech Fund, vilket är företagets riskkapitalinvesteringsarm. Båda företagen man satsat kapital i, UVeye och MDGo, har sina huvudkontor i Tel Aviv, där Volvo Cars har varit engagerad i DRIVE, en så kallad "accelerator" för unga företag inom mobilitetssektorn sedan 2017.
Både UVeye och MDGo har utvecklat sin verksamhet de senaste åren med hjälp av DRIVE, vilket ger potential att höja kvalitet och säkerhet. De representerar Tech Funds första investeringar utanför USA och Europa.

Om MDGo kan noteras att det är ett företag som specialiserat sig på vad det kallar ”medicinsk artificiell intelligens”. Genom att använda avancerad maskininlärningsteknik syftar det till att rädda liv genom att se till att människor behandlas enligt sina respektive specifika skador efter bilolyckor.
Bolagets teknik kommer att kombinera realtidsdata från bilen under en olycka med medicinsk kunskap i syfte att göra automatiserade tidiga och omedelbara förutsägelser om vilken typ av skador som kan uppstå vid olyckshändelsen.
Dessa data ska enligt upplägget kunna överföras till traumafysiologer och akutpersonal via en molnbaserad plattform. Allt i akt och mening att tt förbättra behandlingen av personer som är involverade i en olycka.
Tekniken har som sådan potential att minska sannolikheten för komplikationer och i förlängning allvarliga skador och dödsfall.
– MDGos teknik syftar till att göra något som ligger nära våra hjärtan, vilket sparar liv, säger Zaki Fasihuddin, CEO för Volvo Cars Tech Fund. Deras uppdrag som ett företag kopplas sömlöst med oss på Volvo Personvagnar, så vi är glada att stödja den fortsatta utvecklingen av MDGo.

UVeye – avancerad automatisk inspektion
När det gäller Tech Funds andra investering, UVeye, så har detta bolag utvecklat avancerad teknik för automatisk extern inspektion och skanning av bilar för skador, bucklor och repor. Volvo Cars investerar inte bara i företaget, men tittar också på att använda UVeye’s teknik för att utföra full exteriör inspektion av bilar efter att de rullat ut från produktionslinjer.
Volvo Cars tror att UVeye-teknik kan förbättra kvaliteten på bilar som lämnar fabriken och se till att även små fel upptäcks. En första pilot är avsedd att starta senare i år på sin fabrik i Torslanda, Sverige. Tekniken kan också användas under olika steg i logistikflödet och hos återförsäljare.
– Högkvalitativa kvalitetsstandarder är kärnan i Volvos varumärke och vi fascineras av möjligheterna som UVeye-tekniken erbjuder, säger Zaki Fasihuddin. Den här typen av avancerad scanningsteknik kan ge oss möjlighet att ta nästa steg i kvalitet.

Fokus på högpotentiella teknologier
Allmänt om Volvo Cars Tech Fund ska sägas att den lanserades förra året och investerar i högpotentiella ”teknikuppstartare” runt om i världen. Det fokuserar sina investeringar i strategisk teknikutveckling som omvandlar bilindustrin, till exempel artificiell intelligens, elektrifiering, autonom körning och digitala mobilitetstjänster.
Tech Fund har sedan 2018 investerat i ett antal företag, däribland Luminar Technologies, ett ledande företag inom utveckling av avancerad sensorteknik för autonoma bilar. Varjo, en tillverkare av avancerade augmented reality-headsets. Andra investeringar är Freewire (elbilsladdare) och Forciot, som utvecklar uppkoppad och printbar elektronik.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title