En av de mest spännande i nyheterna i den nya uppdaterade NX-versionen 2406 ligger alltså i det immersiva spåret.
”Ja, nya ’Immersive Explorer’, är en revolutionerande VR-applikation,” säger Rolf Emdevik. ”Den kan användas till tidig konceptevaluering av tex rörliga animationer gjorda i ’NX mechatronics designer’, såväl som till klassisk konstruktionsgranskning. Realismen och känslan har nått nya nivåer då man numera visualiserar verklighetstrogna materialdefinitioner och supportar fler och mer utvecklade headsets som ger en helt ny datorspelsliknande upplevelse.”
Därför är nya ”Immersive Explorer” hyperintressant
Det är onekligen ett tidens tecken att ’Immersive Explorer’ framhålls som en stor sak av Siemens – varför? En tung poäng med immersiv, “omslutande” design är alltså att teknologin via en huvudmonterad display ger användaren en stark upplevelse av att verkligen befinna sig i den värld, eller kring och i den produkt man tittar på – t ex en digital fabrik eller en 3D-modell av ett fordon. Det som presenteras, och hur man rör sig i den digitala miljön, uppfattas som reellt.
”I en vass mjukvara kan man sedan i realtid undersöka, träna på relaterade moment och t o m korrigera, en rad detaljer, konstruktioner och funktioner, i modellen. Så ser framtiden ut för immersiv ingenjörskonst,” menar Rolf Emdevik, och tillägger att i de nya industriella metavers-koncepten kommer denna typ av teknologier att spela en viktig roll, inte minst i distribuerade miljöer, där delar av utvecklingsteam lokaliserade på olika platser.
”I en immersiv session kan upplevelserna delas i realtid av deltagare som alla ser samma saker. Oavsett om de är i t ex Göteborg eller Berlin.”
NX Immersive Explorer, som lanserades i december 2024, stöder alla större HMD-hårdvarualternativ. Med sina kapabiliteter, som förmågan att fokusera på specifika delar av sammansättningar, undersöka enskilda komponenter och lägga till markeringar och anteckningar för att dokumentera utfall för designgranskning kan designprocessen göras i ett helt nytt perspektiv.
Det ska bli mycket intressant att följa hur denna lösning tas emot av användarkollektivet.
AI-aktiverade designverktyg
Vi var i ingressen inne på AI-sidans utveckling och avtrycken av detta i nya uppdaterade NX. AI finns överallt, och hjälper till att förbättra och påskynda processer med NXs artificiell intelligens-aktiverade designverktyg. Nya sådana AI-aktiverade verktyg inkluderar topologioptimering, ’Performance Predictor’ och gyroidmodellering, som kopplar till befintliga verktyg som kommandoförutsägelse och urvalsförutsägelse. Detta bidrar till att öka effektiviteten i designarbetet.
Performance Predictor är ett AI-aktiverat designsimulerings-verktyg som fokuserar på att validera materialval och mekaniska prestanda hos enskilda delar – vilket gör det möjligt för designers att validera tester och upprepa designiterationer i realtid. Sånt bidrar förstås också till att påskynda innovationsprocessen och hjälper dessutom till att eliminera kostsamma fel.
I kombination med AI-aktiverad topologioptimering och nya gyroidgitter- och infill-designfunktioner och Design Space Explorer-kapaciteten som introducerades 2023, gör detta det möjligt för designers att skapa optimala delar som inte bara presterar efter behov, utan också låter dem utföra lättviktsstudier och dra fördel av additiv tillverkning där så är lämpligt.
Rolf Emdevik pekar vidare på AI-sidan på hur man jobbat vidare med att vässa användarinteraktionen.
”Ja, när det gäller UI (User Interface, användargränssnitt)) jobbar vi på med att förbättra användarinteraktionen. T ex då med vår AI-baserade sketcher, vårt sedan tidigare högt uppskattade ’logic editor-UI’ för kodlös automation, vilket inte minst stöttar MBD-processerna, skapar nya mer kompetenta ’Deformable Components’ (fjädrar, O-ringar etc.) och avancerade geometrier med algoritm-modellering som några väl valda exempel.”
NX X och designarbete i molnet
Onekligen har AI-trenden satt igång en närmast explosiv utveckling relaterat till designarbetet. Något som också gäller utvecklingen kring att arbeta i molnmiljön. Parallellt med att Siemens lanserar de nya uppdateringarna i NX ”classic” kommer som vi skrev inledningsvis nu också molnvarianten av denna CAD-lösning i alltmer komplett uppsättning.
NX X erbjuds i molnet har förbättrats med inbyggd datahantering baserad på Siemens marknadsledande cPDm-mjukvara (collaborative Product Definition management, ”PLM/PDM”) Teamcenter. Med information som lagras på Siemens säkra molnprogramvara-som-en-tjänst-infrastruktur kan kunder låsa upp en ny nivå av NX som erbjuder mer flexibilitet, skalbarhet och samarbete.
”Det här är i allra högsta grad spännande,” kommenterar Rolf Emdevik. ”NX X ser ut och fungerar precis som vi känner det idag. Skillnaden är att nya och existerande, men snabbfotade kunder kan dra nytta av ett system helt hanterat av Siemens, det betyder eliminerat behov av införskaffande av hårdvara, inga resurskrävande uppgraderingar, extremt flexibel licenshantering med Siemens ”Value Based Licensing”, där kunden har tillgång till nästan alla licenser som Siemens NX kan erbjuda.”
Apropå detta perkar Emdevik också på en annan intressant nyhet, ZEL X. Vad är detta?
”ZEL X, är en molnapplikation som körs direkt i en webbrowser och bygger till stor del på samma teknologi i grunden som NX, dock med nya innovativa sätt att jobba effektivare med t ex ”AI driven predictive modelling,” säger han, och fortsätter: ”ZEL X stöder förutom CAD både CAM samt CAE. Tanken är här att man skall ha en kostnadseffektiv lösning som dessutom är mycket snabb att lära sig samt implementera. Och det fina är att man kan kombinera arbetsprocesser mellan NX och ZEL X, då filformatet är det samma.”
Vad händer när det gäller tillverkningskopplingarna?
Detta sagt blir steget över till en kortare redogörelse för vad som hänt när det gäller kopplingarna till tillverkningssidan, där det också händer det mycket intressant:
”Absolut,” säger Emdevik, ”kanske framför allt på AM-sidan (Additive Manufacturing), där vi drar nytta av vår breda produktportfölj inom CAD, CAM, CAE. Vi stöttar hela AM-flödet från topologioptimering, simulering av print processen samt printpreparering där vi drar nytta av att jobba med exakt geometri i stället för facetterad dito som våra flesta konkurrenter måste förlita sig på. Detta ger värdefulla möjligheter såsom CAD skapade ’user defined’ supportstrukturer, full kontroll av printoperationen med evaluering av deformation samt kompensering av denna, ner till slutbearbetning av modellen där vår beprövade NX CAM applikation slutför jobbet.”
Den här uppdateringen ger kort sagt högre nivåer av användarkontroll och arbetsflödesproduktivitet till NX CAM och NX Additive Manufacturing (AM) som gör det möjligt för användare att gå från detaljdesign till högkvalitativa komponenter snabbare och med större självförtroende. Enhanced 3D Adaptive Roughing, en höghastighetsbearbetningsstrategi, hjälper nu programmerare att automatiskt specificera startplatser, vilket resulterar i effektivare bearbetning och längre verktygslivslängd. På liknande sätt har håltagningsoperationen förbättrats för att ge bättre kontroll över verktygsrörelser som säkerställer säker bearbetning och förbättrad ytkvalitet. Dessutom har Cloud Connect Tool Manager uppgraderats för att effektivisera CNC-programmering. Denna funktion för verktygsdatahantering med direkt tillgång till verktygsleverantörskataloger möjliggör nu associering av bearbetningsinställningar med skärverktyg, vilket resulterar i snabbare programmering.
Arbetsflöden för att förbereda byggjobb för additiv tillverkning för metall- och polymerdelar har effektiviserats med nya funktioner och förbättringar. Nya facettvalsmetoder förenklar skapandet av stödstrukturer för delar modellerade med facettgeometri. Dessutom förenklar och accelererar nya funktioner för ’subnesting’, skapande av sinterbox, beräkning av skivareafördelning och 3D-packningsoptimering avsevärt arbetsflödet för att förbereda polymerbyggda jobb. Dessutom förenklar nya Siemens-byggda processorer genereringen och utmatningen av utskriftsjobbfiler från NX till SLM Solutions och Trumpf metall 3D-skrivare. Slutligen möjliggör nya fleraxliga additivbygg-regler skapande och återanvändning av anpassade processparametrar, som ofta anses vara den ”hemliga såsen” för att uppnå konsekventa byggen av hög kvalitet.
Förbättringar för el- och halvledarindustrin
Slutligen också några ord om elektronik-området. Som sådant är E/E-sidan (el- och elektroniksystem-utveckling) en av Siemens Digital Industries Softwares starkaste distanser. Vilket handlar om oundgängliga digitala verktyg för att utveckla spetsiga elektronikbaserade lösningar. Här sprider sig nu också Siemens rika portfölj-kapabiliteter till CAD-sviten.
Den nya Managed Environment for Electronics Design är en kontinuerlig digital tråd som kopplar samman data från olika programvaror från Siemens Xcelerator-plattformen – inklusive NX, Capital-mjukvara (E/E), Xpedition-mjukvara för PCB-design och Teamcenter för PLM – möjliggör förbättrad integration mellan de fyra, vilket möjliggör sömlöst dataflöde och samarbete mellan elektroniska och mekaniska designteam. Denna enhetliga datahanteringsplattform för elektriska/elektroniska och mekaniska domäner förenklar ECAD- och MCAD-processer.
Vid sidan av detta finns en hel del uppdateringar när det gäller NX och BIM (byggnadsinformations-modellering). Även här har det hänt en hel del, men det är en annan historia som kommer att få en egen artikel.