Annons

AI inom ROBOTICS: ABB tar sats för att möta ökad efterfrågan på mobila lösningar med Visual SLAM-teknik och AMR-teknik

MOBILA ROBOTAR FÖRVÄNTAS VÄXA MED 20% OM ÅRET TILL 2026. Det är förstås utsikter som kan få vilken tillverkare av relevanta lösningar inom robot-området på ett strålande humör. ABB Robotics är en av de mer framstående spelare på gebtitet och idag presenterar man den första autonoma mobila roboten Flexley Tug T702, som är utrustad med den AI-baserade navigeringstekniken Visual SLAM och den nya programvaran AMR Studio. Med dessa i handen kan t o m nybörjare på robotar enkelt programmera och köra hela flottor av mobila robotar. De nya funktionerna gör det enklare att konfigurera roboten och drifttagningstiden kan minskas med upp till 20 procent. Detta banar väg för en arbetsplats där intelligenta robotar arbetar autonomt i en verklighet med stor brist på utbildad arbetskraft.
- Efter vårt förvärv av Sevensense i januari är jag glad att kunna erbjuda vår första AMR med AI-baserad Visual SLAM-teknik och AMR Studio. Kombinationen av mobila robotar och ledande AI-driven navigationsteknik ger oöverträffad flexibilitet och skalbarhet inom intralogistik för ABB:s kunder, i en miljö som går från linjär produktion till dynamiska tillverkningsnätverk, säger Marc Segura, chef för ABB Robotics. Han tillägger: ”AMR T702 passar perfekt till en lång rad olika branscher, som fordonsindustrin, dagligvaror och logistik, i synnerhet stora, livliga lager och distributionscentraler där miljön hela tiden förändras”.
Dagens tillkännagivandet kommer efter förvärvet av det schweiziska startup-företaget Sevensense i januari där ABB fortsätter att utvidga portföljen för att möta den växande marknaden för mobila robotar, som förväntas växa med 20 procent i årlig tillväxttakt fram till och med 2026, från 5,5 miljarder dollar, moltsvarande drygt 56 miljarder kronor, till 9,5 miljarder dollar, motsvarande nära 100 miljarder kronor.
Genom att kombinera AI och 3D-vision gör Visual SLAM-tekniken det möjligt för AMR-system att fatta intelligenta beslut och att skilja på fasta och rörliga objekt i dynamiska miljöer. Med Visual SLAM-teknik (Visual Simultaneous Localization and Mapping) kan robotarna skapa en karta som används för att operera självständigt, något som minskar drifttagningstiden från veckor till dagar och gör det möjligt att köra robotarna i mycket komplexa, dynamiska miljöer mitt ibland människor. Kartorna uppdateras ständigt och delas mellan robotarna, vilket ger omedelbar skalbarhet som inte stör verksamheten och ökad flexibilitet jämfört med andra navigeringstekniker.

De nya möjligheterna som erbjuds med Visual SLAM förstärks ytterligare i och med lanseringen av ABBs AMR Studio, där oerfarna användare enkelt kan skapa och konfigurera AMR-rutter och arbetsuppgifter utan att ha tidigare erfarenhet av programmering.  AMR Studio slimmar processen att konfigurera en hel AMR-flotta från start till mål och vägleder användarna genom de nödvändiga stegen, från kartläggning av den omgivande miljön till mål-generering och systemkonfiguration.

Full kontroll över händelserna på fabriksgolvet
När flottan är i drift ger AMR Studio Fleet Manager användarna full kontroll över vad som händer på fabriksgolvet. Den intelligenta ordertilldelningen använder sig av kraftfulla algoritmer för att säkerställa att order distribueras effektivt samtidigt som visualisering och dataövervakning i realtid ger full spårbarhet. 
Programvarans flexibla, användarvänliga gränssnitt innebär också att AMR-flottorna blir lättare att skala upp genom att användarna får direkt kontroll över systemändringar och tillägg av nya rutter. 
ABB kommer att fortsätta att utvidga AMR-portföljen med navigeringstekniken Visual SLAM och AMR Studio. 

ABB visar idag (21 mars) upp T702 utrustad med Visual SLAM och AMR Studio vid mässan LogiMAT i Stuttgart i Tyskland, hall 6, monter D31.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title