Annons

AKADEMISKT: Att förstå orsakerna till konstruktionsbeslut

För att kunna anpassa en produkt efter nya behov måste man förstå orsakerna till de designbeslut som gjordes för originalprodukten. I en ny doktorsavhandling från Tekniska Högskolan vid Jönköping University presenterar Morteza Poorkiany metoder för att fånga upp, strukturera och dela designbeslut som tagits under produktutvecklingsprocessen.

– Det är inte så vanligt att en industridesigner dokumenterar orsakerna och argumenten bakom designbeslut. Det är ett problem för många inom tillverkningsindustrin, säger Morteza Poorkiany. Jag intervjuade en designer om en produkt som han hade utvecklat för två år sedan, och han kom inte ens själv ihåg orsakerna till alla sina designbeslut.

Design rationale är en förklaring till orsakerna bakom designbeslut. Det är nödvändigt att ha tillgång till den informationen, särskilt när man utvecklar nya varianter av produkter för att möta kundernas olika behov. Det gör också företaget mindre sårbart när en industridesigner går i pension eller byter jobb.

Att kunna ta fram en ny variant utifrån en grundläggande design, som tidigare har utvecklats och testats, enligt nya kunders krav, är en konkurrensfaktor för många tillverkningsföretag. För att effektivt skapa en ny variant är det viktigt att förstå avsikten och bakgrunden för designen, och att ha tillgång till design rationale kan vara avgörande.

– Det jag har försökt göra är att utveckla lösningar för att fånga in, klassificera och strukturera design rationale från designers, säger Morteza Poorkiany. Jag har också studerat hur man kan göra informationen tillgänglig för andra som behöver den.

Automatiserade designsystem. En annan viktig del av hans forskning är att kunna använda design rationale i automatiserade designsystem. Designautomatisering är ett effektivt sätt att minska kostnader och ledtider för många designaktiviteter som inte bygger på kreativitet. Morteza Poorkiany har samarbetat med två internationella tillverkningsföretag som har utvärderat och gett feedback om metoderna och verktygen i hand avhandling.

Morteza Poorkiany försvarade framgångsrikt sin doktorsavhandling Managing design rationale in the development of product families and related design automation systems den 15 december.

 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title