Annons

Synkad PCB-design och intregrerat realtidssamarbete mellan ECAD och MCAD

För de designar elektroniska produkter för industrier som relaterar till IoT, autonoma fordon och industriell automatisering finns en rad utmaningar. En av de största källorna till frustration som mekanikingenjörer står inför handlar om samarbetet med PCB-designers om samma elektroniska designenheter.

”SOM ATT KALLA ETT POSTAT BREV FÖR SAMARBETE”
Under designprocessen för alla komplexa elektronikprodukter importerar, exporterar och konverterar både mekanik- och PCB-designers kontinuerligt filer för att hålla mekaniska och elektroniska mönster synkroniserade. Detta betyder timmar av manuellt arbete, dataförluster och omarbetningar i designprocessen – och ändå är det inte ovanligt att ingenjörer och utvecklare på båda sidor fortfarande arbetar seriellt och till stor del isolerade från varandra istället för att anta en integrerad apporoach.
– Export och import av filer är vad de flesta EDA-företag (Elelectronic Design Auitomation) kallar co-design, säger Ted Pawela, ”Chief Ecosystem Officer på Altium”, och fortsätter: ”Det är som att skicka någon ett brev i posten och kalla det samarbete. På sitt sätt kan man ju göra det, men tidsmässigt är det helt utdaterat.”
Här är, menar han, Altium CoDesigner ett bra och toppmodernt alternativ som helt enkelt håller MCAD synkroniserat med ECAD, så att elektroniska och mekaniska designteam verkligen kan realtids-samarbeta.

Med Altiums upplägg kan mekaniska designers som arbetar med verktyg som PTCs Creo, Autodesk Inventor eller som på bilden med Dassaults SOLIDWORKS, realtidssamarbeta synkat i sin föredragna CAD-miljö.

LÄTTARE ATT UPPTÄCKA PROBLEM
Bolagets CoDesigner-funktion ger PCB-designers som använder Altium Designer (med ett aktivt abonnemang) ett mycket snabbare och enklare sätt att samarbeta med mekaniska designers som arbetar med verktyg som PTCs Creo, Dassaults SOLIDWORKS, Autodesk Inventor och Autodesk Fusion 360.
Ted Pawela ger flera konkreta exempel på Altium-användare som kan utnyttja de här fördelarna. Quantel Laser USA, en division inom Lumibird, en världsledande leverantör av laserteknik, är ett sådant:
– Med CoDesigner-kapacitet kan vi upptäcka potentiella problem som vi inte kunde förut, bekräftar Jeremie Waller, som är senior elingenjö på divisionen. Han fortsätter:
– Vi kan se silkscreens, dolda vias, se till att polariteterna är korrekta där kopparspår finns, vilket innebär att våra modeller nu är 100 procent kompletta, inklusive överlägg och koppar. Jag behöver inte oroa mig kretskortens former eller anslutningsplaceringar, inte ens i mycket trånga utrymmen. Med CoDesigners kapacitet har vi förtroendet för att allt kommer att passa precis som planerat när det går till tillverkning, tillägger Waller.

GRATIS PLUG-IN FRÅN ALTIUM
Hur kommer man då åt dessa möjligheter till synkroniserat samarbete? För att ställa in CoDesigner behöver mekaniska ingenjörer bara ladda ner en gratis plug-in från Altium-webbplatsen eller MCAD-pluginsidan i Altium 365 för deras MCAD-verktyg. När de är redo att dela kan mekaniska designers bara synkronisera sina MCAD-verktyg med Altium Designer och Altium 365.
Detta har, hävdar Paul Spendley, senior elektronikingenjör på YASA – ett bolag specialiserat på tillverkning av elmotorer, styrenheter och drivlinelösningar till hybrid- och el- och flygtillverkare – förändrat sättet hans team arbetar på.
– Kombinationen av Altium 365 och CoDesigner är hemligheten, absolut, säger han. Tidigare samarbetade MCAD/ECAD med e-postade STEP-filer; ibland öppnade de dessa, ibland inte. Komponenter kunde ”gå vilse”, vilket innebar att det tog oss flera iterationer för att få designen rätt. På ECAD-sidan krävde detta minst 3-4 steg som tog ungefär 10 minuter vardera och på MCAD-sidan tog det timmar.
Med tillägget av CoDesigner har denna process förändrats helt.
– Våra mekankkonstruktörer har alltid den senaste och mest uppdaterade ECAD-designen. Jag kan driva de senaste designändringarna direkt till deras MCAD-verktyg – vi har helt enkelt en tvåvägs designprocess nu, rapporterar Spendley.

ELIMINERA TIMMAR AV EXTRA ARBETE MED ETT ENKELT PLUGIN-PROGRAM
Altiums CoDesigner ger alltså mekanikingenjörer möjlighet att designa tillsammans med PCB-designers i realtid och ger kjraftfulla och lätthanterade designreviews.
– Åtkomst till CoDesigner är lätt för både ECAD- och MCAD-användare. MCAD CoDesigner-tillägget ingår i standardinstallationen av Altium Designer och visas som en panel som alltid är tillgänglig i PCB-redigeraren. När MCAD-användare har installerat ovannämnda plugin-program är CoDesigner lika enkelt tillgängligt, kommenterar Altiums Ted Pawela.
Thomas Pottle, eldesign-ingenjör på AERQ, ett företag inom digital kabinteknik, bekräftar Pawelas utsaga och hävdar att Altium CoDesigner givit stora tidsbesparingar.
– Innan vi började använda CoDesigner överförde vi filer manuellt via e-post, endast från ECAD till MCAD. I bara ett projekt genererade jag över 40 filer i ECAD, var och en tog cirka 30 minuter att ladda upp till min MCAD-programvara. Detta var särskilt frustrerande när filer inte fungerade och jag var tvungen att spendera timmar på att försöka lista ut varför, säger Pottle.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title