Annons

MOLNET: Ännu en överraskande PLM-affär när Autodesk ”gör en PTC” och köper Upchain

Det är inte Autodesks första köp den senaste tiden. PLM&ERP News rapporterade i början av året om köpet av norska Innovyze (design av vatteninfrastruktur, modellerings- och simuleringsprogram) och även bolagets förvärv av CAMplete (CNC-bearbetningsappar).
Med dagens annonserade köp av Upchain, får man alltså en molnbaserad produktlivscykelhanterings- (PLM) och produktdatahanterings-lösning att lägga till det man redan sedan tidigare haft på områdena (PDM). Exakt vart man går med Upchain återstår att se, men Autodesks vision är att integrera Upchain med Autodesk Forge-plattformen. Men det finns fler bitar i pusslet – Autodesk Fusion 360 tillhandahålls nu t ex med release-hanteringsfunktioner kopplade till Forge direkt med Fusion 360 Manage (tidigare Fusion Lifecycle). Man vill få saker och ting att hänga ihop, vilket också framgår av att Autodesk i ett längre perspektiv har tagit sikte på just detta: att organisera data mellan flera applikationer och att stödja en helhetsprocess. I detta ingår allmänt sånt som produktdesign, produktionsplanering, tillverkning, hantering av leveranskedjor och annat. För att uppnå detta har man köpt in pusselbitar på ett sätt som egentligen inte skiljer sig från vad andra i PLM-branschen gör, inkluderat PTC, Siemens Digital Industries, Dassault och även Aras.
Men Autodesk Forge ser generellt ut att spela en viktig roll i denna resa.

INGEN PRISLAPP AVSLÖJAS
Bolaget är annars känt som världens största utvecklare och leverantör av 3D-CAD-lösningar, varav Inventor är den mest kända.
Man säger i pressmaterialet kring affären inget om priset, men vi kan konstatera att Upchain sedan lanseringen av bolaget 2015 har fått ihop cirka 7,4 miljoner dollar i finansiering, enligt Crunchbase. Inga stora pengar i sammanhanget, men det hindrar inte att de strukturer man skapat i lösningarna under utvecklingsarbetet är intressanta och viktiga skäl till att Autodesk nu väljer att köpa Upchain.
Den centrala idén bakom PLM-tjänsten har varit att befintliga PLM-lösningar är komplexa att implementera och hantera och framför allt inriktade på stora multinationella företag. Med Upchain är det tvärtom: Bolagets PLM-lösning fokuserar på små och medelstora företag och ska inte bara vara enklare att använda, utan också biolligare. Ett icke oävet argument för företagen i SMB-segmentet, där Autodesk har sina största volymer.
Den kundbas man fått ihop hittills i Upchain spänner vidare över ett brett spektrum av industrier, allt från fordons-, flyg-, industrimaskiner, transport till textilier, kläder och underhållning.
– Vi har haft en inriktning på Upchain att öka möjligheterna till molnsamarbetet under hela produktlivscykeln och förändra sättet som människor arbetar tillsammans, så att alla har tillgång till de data de behöver, när de behöver det, säger Upchains VD och grundare John Laslavic, som också berättar att man satsar ca 50 procent av intäkterna på FoU och programutveckling.
En rimlig resursallokering för ett bolag i kraftfull mjukvarumässig utveckling och ska jämföras med vad de stora PLM-spelarna brukar ligga fördelningsmässigt med mellan 20 till 25 procent till FoU.
Han noterar också att Autodesk delar Upchains vision för att radikalt förenkla hur ingenjörer och tillverkare i hela värdekedjan samarbetar och tar en högkvalitativ produkt snabbare på marknaden.
– Jag ser fram emot att se hur Upchain och Autodesk tillsammans tar visionen till nästa nivå under de kommande månaderna och åren, säger han.

Exempel på Upchain-gränssnitt.

ETT SYMPATISKT UPPLÄGG MED ALLT PÅ EN PLATTFORM
Tittar vi närmare på bolagets lösning låter bakgrund och upplägg sympatiskt. Grundtanken man bygger på är den naturliga tanken; att gå från idé till produkt är ett lagarbete. Men att arbeta tillsammans är svårt, men blir enklare om man får tillgång till verktyg som motsvarar problematiken i samarbetsprocesskedjor.
– Vi gör det lättare. Du kan samarbeta med alla du behöver genom att göra din produktinformation enkel att skapa, hantera och dela, var som helst i världen. Vår lösning tar sikte på att alla automatiskt och i ett säkert och lättanvänt system har tillgång till exakt den information som behövs, så att du kan fokusera på att förvandla bra idéer till fantastiska produkter, förklarade bolagets representanter när PLM&ERP News träffade dem i Toronto för några år sedan.
Detta med att varje intressent i produktframtagnings-kedjan har all information de behöver till hands för att göra sitt jobb – helt säker och uppdaterad i realtid – är ingen självklarhet i existerande lösningar på marknaden.
– Det är en av poängerna med PLM i molnet. Hantera ändringar, visa CAD-filer i 3D och fånga feedback och godkännanden från alla intressenter med en enda enkel plattform. Det är detta vi tillhandahåller, har CEO, John Laslavic, sagt.

VAD INNEHÅLLER DÅ UPCHAIN PLM FÖR KAPABILITETSBOXAR?
Rätt mycket faktiskt, som täcker mindre aktörers behov, vilket också är spot on för Autodesk. PDM-området är en kärna i detta.

Så här presenterar man sina PDM-kapabiliteter:

 • BOM-hantering
  Kapabiliteterna som behövs för att spåra, uppdatera och dela BOM-data i realtid.
 • Revisionskontroll
  Full PDM-kapacitet med check-in/check-out funktionalitety.
 • ECR-skapande och hantering
  Lösning för att skapa och hantera begärda ingenjörsändringar finns också.Document management
 • Säker lagring i CAD-valv
  Säker CAD-lagring i AWS moln
 • Fil-import/export
  Import och export av XML, PDF, Excel, och bildfiler.

Här är några några andra feature-kapabiliteter:

 • Electrical CAD integrationer
  Integrera med EPLAN, AutoCAD Electrical, and Promis.e.
 • Multi-CAD viewer/CAD-plugins
  Upchain har klara kopplingar till alla viktiga CAD-program.
 • API-integrationer
  Produktdata kan kommuniceras och hämtas var som helst.
 • Projekt “dashboards”
  Instrumentbrädor för specifika projekt kan konfigureras.
 • Automatisk artikel- och partnumrering
  Man kan i Upchain själv konfigurera lämpliga sekvenser.
 • 3D CAD viewer och mark up
  Man kan också titta på och hantera/markera CAD-filer utan att ha CAD-mjukvaran.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title