Examensarbetet identifierar flera potentiella fördelar med en automatisk lösning, bland annat vad gäller kvalitetsaspekter där robotens precision och repetitiva förmåga utnyttjas. Beroende på intervallerna i kalibreringen kan även automatiserade lösningar ge positiva effekter på testsystemens tillgänglighet.
Juryns motivering
Med hjälp av teoretiska studier och empiriska tester visar årets vinnare att en betydande del av en manuell kalibreringsprocess kan automatiseras. Deras uppsats belyser inte bara möjligheterna med teknisk utveckling, utan även vikten av att anpassa befintliga processer för framtidens industri. Ett intressant och välskrivet arbete som inspirerar till fortsatt utveckling inom ett område med stor potential för förbättrad precision och effektivitet.
Årets jury har bestått av:
• Patrick Fredriksson, konsult inom produktionsteknik och hållbart företagande
• Christer Nygren, universitetsadjunkt i innovationsteknik, Mälardalens universitet
• Marina Rantanen Modéer, Head of Autonomy & GNC på Saab Underwater Systems, vinnare av Automation Student 2012
• Peter Suvanto, gruppchef Automation på Prevas
Årets bästa examensarbete utforskar automatisering av manuella kalibreringsprocesser
AKADEMISKT/CHALMERSSTUDENTERNA William Karlsson och Eskil Thulin har utsetts till VINNARE i uppsatstävlingen Automation Student. De har utfört sitt examensarbete på uppdrag av SAAB, där de har undersökt möjligheterna med att automatisera manuella kalibreringsprocesser med hjälp av kollaborativa robotar och stödjande teknik som till exempel sensorer.
Denna årliga tävling arrangeras årligen av Automation Region, Svenska Mässan och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Syftet är att betona vikten av en stabil återväxt inom automationsområdet. Utmärkelsen delas ut sedan 2010 och det vinnande bidraget belönas med ett stipendium på 20 000 kronor.
När det gäller årets pristagare ska konstateras att kalibrering av testsystem är en viktig del av radarproduktionen på SAAB, men processerna är tidskrävande och består av många repetitiva och manuella moment. För att utforska potentialen med automatisering genomförde William Karlsson och Eskil Thulin en litteraturstudie med fokus på kollaborativa robotar. Därefter analyserade de SAAB:s befintliga kalibreringsprocess och slutligen genomförde de empiriska tester med en kollaborativ robot.
– Vi kunde visa att en majoritet av uppgifterna i kalibreringen kan utföras av en robot utrustad med lasersensor och anpassade gripdon, säger William Karlsson. Vissa typer av kontakter är dock svåra att hantera för en robot, så processen kommer fortfarande kräva en operatör om den inte struktureras om.
En generell slutsats från examensarbetet handlar just om möjligheten att strukturera om arbetsflödet. Att inte sträva efter att göra den automatiserade lösningen så avancerad som möjligt, utan att förenkla och underlätta för automatisering.
– I stället för att försöka utföra ett moment på exakt samma sätt som en mänsklig operatör så bör uppgiften planeras så att den passar för en robot, säger Eskil Thulin.