Annons

Årets SOLIDWORKS World blir det sista någonsin…

Årets SOLIDWORKS World i Dallasblir det sista någonsin. Detta klassiska event inom 3D CAD-världen ska nämligen byta namn. Från och med nästa år, när det globala användareventet går av stapeln i amerikanska Nashville, byter man namn till 3DEXPERIENCE World.
Det avslöjade DS SOLIDWORKS CEO, Gian Paolo Bassi, för PLM&ERP News i samband med en intervju som vårt PLM TV News team gjorde under tisdagen i Dallas.
- Vi gör namnbytet för att markera betydelsen av den produktutvecklings-era vi går in i med nya 3DEXPERIENCE.WORKS-plattformen. Produktframtagning handlar inte längre om bara desktopbaserad 3D CAD. Med IoT, 3D-printing, AR-teknik, digitala tvillingar, generativ design, komplex simulering och andra teknologier som formligen exploderat ifråga om användning och betydelse har en ny situation skapats. Plattformstänkande, underbyggt av en rad relaterade kapabiliteter, har snabbt byggt om utseendet på den digitala verktygsarsenal som behövs för att klara kollaboration, allt komplexa produktutvecklingsprocesser och distribuerad utveckling/tillverkning, säger Bassi.

SW-chefens uttalande ska förstås ses i skenet av den tunga lanseringen av 3DEXPERIENCE.WORKS-plattformen igår. Hela årets upplaga av SW World har fokuserats kring denna breda PLM, eller egentligen ännu hellre Product Innovation Platform, som ägaren Dassault nu satsar helhjärtat på att etablera inom SW communityn.

Inget enkelt jobb. Till saken hör att detta inte är något enkelt jobb. Den generation som en gång i mitten av 1990-talet blev 3D CAD desktoppionjärer och bidrog till att revolutionera användningen av 3D-teknologi har blivit äldre och mer konservativa. Revolution är inte något konstant tillstånd, utan går sakta, men säkert, mot att, om den är tillräckligt bra, bli standardteknik.
Dett är också precis vad som hänt. SOLIDWORKS har haft ett enormt genomslag och bolaget teknologi är idag den kommersiellt mest använda i hela världen.
PLM&ERP News talade igår med analytikern, Jay Vleesschouwer, på Griffin Securities, som berättade att bolagets forskning visar att SOLIDWORKS är klar marknadsetta när det gäller kommersiella licenser. Man har en dryg tredjedel av världens professionella desktop 3D CAD-användare. Totalt räknar Griffin Securities att det finns ca 1,5 miljoner användare i denna kategori, där man alltså inte räknar med utbildningslicenser och liknande. Tvåa är Autodesks lösningar.

SW-basen, Gian Paolo Bassi, är övertygad om att det finns en rad risker med att inte få med sig SW-användarna på PLM-tåget. ”De måste helt enkelt ta till sig sånt som krävs för att möta de allt komplexare villkoren som omgärdar moderna produkter,” säger han.

Flera mindre lyckade satsningar, men Bassi ger sig inte. Hur som helst har det i denna värdens största professionella CAD-community funnits ett motstånd mot att hoppa på molnet och DS SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE-plattform (3DX). Trots flera försök att bygga broar till 3DX har viljan att hänga med in i den nya produktionsvärlden varit svag. Under den senaste treårsperioden har DS SW lanserat flera alternativ, exempelvis Industrial Designer- och Conceptual Designer-lösningarna. Men de har aldrig slagit; ett motstånd som dels baserat sig på en allmän skepticism mot PLM, dels på att priset på respektive bro varit i drygaste laget.
Men skam den som ger sig. SW-basen, Gian Paolo Bassi, är övertygad om att det finns en rad risker med att inte få med sig SW-användarna på PLM-tåget.
– De måste helt enkelt ta till sig sånt som krävs för att möta de allt komplexare villkoren som omgärdar moderna produkter, där mekanik bara är ett smärre inslag, medan elektronik och mjukvarustyrning får allt större betydelse. För att detta ska fungera mer smärtfritt och smidigare krävs flera integrerade kapabiliteter i det IT-stöd som används, säger han.

Detta handlar mindre om pengar det kostar än om behovet av att kunna möta den designverkligheten med relevanta teknologier, säger han i PLM TV News-intervjun, som kommer att sändas på vår amerikanska systersajt, engineering.com inom kort. Vi vill skydda våra användares digitala investeringar och de lösningar som nu kommer upp på bordet ligger på såna nivåer att alla klarar dem.

DELMIAWorks en ny tillverkningslösning. Under gårdagen låg annars fokus på den nya tillverkningsrelaterade lösning som lanserades, DELMIAWorks. Denna ERP och MES-lösning är baserad på Dassaults nyligen gjorda köp av ERP-företaget IQMS. DELMIAWorks kommer förstås att bli en integrerad del av 3DEXPERINECE.WORKS.
En annan punkt på gårdagens agenda var också ett långtgående samarbete på 3D-printingområdet med RIZE. DS SOLIDWORKS satsar här på att ta fram en kapabel mjukvarulösning relaterad till RIZE-printrarna.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title