Annons

AUTOMOTIVE/ELBILAR: Polestar passerade milstolpen 10 miljarder på sex månader – Ingenlath räknar med att sälja 50 000 bilar i år

Sammantaget ökade Polestars intäkter med 506,5 miljoner dollar, eller 95 procent, främst drivet av en ökning av försäljningen av Polestar 2-fordon med fortsatt kommersiell expansion över marknaderna.

Kostbar satsning på batteri-elektrisk teknologi
Vidare noterar bolaget i sin rapport att forsknings- och utvecklingskostnader (FoU) minskade med 8,1 miljoner dollar, eller 8 procent, på grund av lägre amorteringar relaterade till Polestar 1, delvis uppvägt av ökade utgifter för framtida fordon och batterielektrisk teknologi, inklusive Polestar Precept och P10-drivlinan.

Även bruttovinsten för första halvåret 2022 ökade kraftfullt med 17,6 miljoner dollar, eller 49 procent. Detta främst som ett resultat av ökad försäljning av Polestar 2. Men kostnadssidan med bl a engångsavgifter gjorde att man netto hamnade på en rörelseförlust, som ökade med 520,5 miljoner dollar, eller 143 procent. Detta, hävdar man, ”återspeglar fortsatta investeringar i den kommersiella expansionen av verksamheten och en engångsavgift på 372,3 miljoner USD vid fusionen med Gores Guggenheim.”

Volvo Cars elektriska prestandamärke-spin-off, Polestar, visade tidigare i år upp sitt roadster O₂-koncept, företagets andra ”showcar” någonsin. Den följer i Precepts fotspår genom ett liknande designspråk, men anpassat för en roadster-kaross. Den har imponerande korta överhäng fram och bak som man kan förvänta sig av en dedikerad EV. Fordonet väckte ett starkt intresse och är idag planerat för produktion i mitten av 2020-talet.

Den senaste utvecklingen och kommande evenemang
Den elektriska prestanda-SUVn Polestar 3 är planerad till världspremiär nu i oktober 2022 i Köpenhamn.
Vidare: Som PLM&ERP News tidigare rapporterat, bekräftade bekräftade Polestar nu i augusti planerna på att sätta sitt elektriska roadster-koncept i produktion som Polestar 6, som förväntas lanseras 2026.

En annan intressant notering i bolagsrapporten är att Polestar började leverera Polestar 2 elbilar till Hertz i juni 2022 som en del av ett köpavtal 65 000 bilar, och Hertz har därefter lagt till den elektriska prestandahybriden Polestar 1 till sin Dream-flotta också.

För helåret 2022 räknar chefen Thomas Ingenlath med att leverera på sitt mål om 50 000 bilar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title