Annons

AUTOMOTIVE/elektrifiering: Siemens går med i global allians för att accelerera hållbarhet och etik inom batteriindustrin

GLOBAL BATTERY ALLIANCE driver SYSTEMFÖRÄNDRINGAR i hela kedjan för BATTERITILLVERKNING - möt Siemens batteriansvarige direktör, Puneet Sinha. Det händer inte oväntat mycket i batteribranschen i dessa dagar då elektrifieringen av världens fordonsflottor står på tröskeln till ett stort genombrott. Och att en av de främsta aktörerna på området, relaterat till digitalt produktutvecklings- och tillverkningsstöd – PLM och autyomationslösningar - Siemens Digital Industries Software, idag annonserar att man gått med i Global Battery Alliance-plattformen är ingen överraskning. Global Battery Alliance (GBA), är en samarbetsplattform som sammanför ledande internationella organisationer, icke-statliga organisationer, branschaktörer, akademiker och flera regeringar för att gemensamt anpassa sig till ett för-konkurrensmässigt tillvägagångssätt för att driva systemförändringar längs hela batteritillverkningens värdekedja. En särskilt intressant aspekt i detta är att samarbeten av denna magnitud kan bidra till att påskynda utvecklingen av en hållbar batteriindustri.
Puneet Sinha, senior direktör för Siemens Digital Industries Softwares batterindustriella verksamhet, konstaterar också att anslutningen till GBA är ett kritiskt steg framåt:
”Absolut, vi kliver in i detta för att bygga på vårt batteri-ekosystem, vars syfte är att gå längre än bara till regelefterlevnad, utan som tar sikte på att ge intressenter möjlighet att fånga, komma åt och hantera batterivärdeskedjans data för att ta utvecklingen till ännu högre nivåer", säger han och tillägger: "Tillsammans med Global Battery Alliance och dess community hjälper vi därmed till att föra kraften i digital transformation till en framtida batteriindustri som är effektiv, etisk och hållbar."
Detta är ett viktigt statement som väl präglar de tunga teknologiska och kommersiella roller som Siemens mjuk- och hårdvaror redan spelar, och kommer att fortsätta spela, i batteriutvecklings-scenariot. Detta både vad avser PLM- och automationsstöd i tillverkningen som tagit sikte på hållbarhet. Det finns för övrigt andra goda skäl att inta en proaktiv position när det gäller etik och hållbarhet i en värld som idag är under stor klimatpress. Elektrifieringen av världens fordon är en del i lösningen, liksom strävan efter klimatvänliga tillverkningsprocesser a la netto-noll på en marknad där ett genomsnitt av de viktigaste prognoserna från analytiker visar att området förväntas växa åtta till tio gånger i slutet av decenniet, 2030. Detta från en nuvarande befintlig eller i en nära framtid planerad global kapacitet på cirka 1100 GWh upp till mellan 8000 och 10 000 GWh plus. Av detta beräknar tyska Frauenhofer-institutet att anläggningar i Europa år 2030 kommer att stå för över 1700 GWh.
Visionen för GBA är att uppnå tre grundläggande resultat, som Siemens nu alltså stöder och aktivt bidrar till: etablera en cirkulär batterivärdekedja, etablera en koldioxidsnål ekonomi i värdekedjan och värna mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling. Genom engagemang för dessa principer strävar Siemens efter att åstadkomma innovativa, hållbara metoder inom batteriindustrin som inte bara minimerar miljöpåverkan utan också skapar nya jobbmöjligheter och genererar ytterligare ekonomiskt värde för samhällen över hela världen.

Alllmänt noterar Siemens Digital Industries i en pressrelease att man ser GBA-samarbetet som en betydande milstolpe i bolagets långvariga engagemang för att främja hållbara energilösningar, särskilt i samband med utvecklande globala regler för batterihållbarhet, koldioxidavtryck och spårbarhet.
Genom att gå med i GBA samordnar Siemens stora intressenter över hela batteriförsörjningskedjan, från materialutvecklare till cellleverantörer, OEM-tillverkare och statliga organ för att sträva mot en grönare och mer etisk framtid.

Vision kring att driva hållbarhet genom digital transformation
Inga Petersen, CEO på Global Battery Alliance, säger i en kommentar att man givetvis välkomnar Siemens till plattformen.

”Precis, Siemens kommer inom ramen för Global Battery Alliance att kunna hjälpa till att driva vår gemensamma vision om att driva införandet av digital transformation över alla aspekter av produktionslivscykeln, från idéer till konstruktion, produktion och bortskaffande för att öka effektiviteten och bygga en hållbar batteriindustri.”

Intressant är Pedersens betoning av sånt som design-, produktions- och hållbarhets-perspektiven som styr organisation. Siemens Digital Industries är som sagt redan stora på batteriområdet inom hela produktframtagningskedjan, med koncept som closed-loop manufacturing, där digitaliseringsbitarna har helt avgörande roller. Inte minst då inom den svenska Northvolt-koncernen, men även världens ledande batteritillverkare, kinesiska CATL, jobbar med Siemens Digital Industries lösningar med NX CAD, cPDm-plattformen Teamcenter och den digitala lösningen för tillverkningshantering, Tecnomatix.

Simulering av batteritillverkning i Siemens digital produktutvecklingsmiljö.

Omfattande digitala tvillingar och simulering
Klart är att Siemens-konceptet med digitala tvillingar – pålitliga virtuella versioner av produkter, processer, produktionslinjer och anläggningar, med iterativa distributioner av produktionsprocesser, är mycket betydelsfulla för industrisegmentet som sådant och strävan mot hållbarhet, hävdade Puneet Sinha i en tidigare PLM&ERP News-intervju. Dessa digitala satsningar, där simulering och analys av de digitala tvillingarna kan göras utan de kostnader och risker som normalt är förknippade med att göra motsvarande i den verkliga världen.
”Precis, genom simulering i Siemens-miljöer, och inom ramen för vår Xcelerator-portfölj, kan ingenjörer enkelt täcka in flera domäner som spänner över kemi, mekanik, el/elektronik och mjukvara för att noggrant utvärdera inverkan av olika kemikalier gällande cellprestanda, cellsäkerhet och åldrande. De kan också optimera celldesignen för att maximera energitätheten och snabbladdningen. Genom att utnyttja Siemens digitala tvillingar kan de dessutom virtuellt validera celldesigner och beteenden mot paket- och slutsystemkrav. Detta frigör företag från kostsamma och tidskrävande testmetoder,” förklarade Siemens seniora batteridirektör.

Fördelen med kopplade produktutvecklings- och produktionsverktyg
Sinha sa i samma intervju att Siemens har en stark fördel i sambanden mellan produktutveckling och automationsverktyg.
”Korrekt, det företag som vill skala upp produktionen hållbart och kostnadseffektivt och ta en ledande marknadsposition behöver ett digitalt ramverk för produktutveckling och tillverkning, där produktionens digitala tvilling kopplas till verklig fysisk fabriksverksamhet genom automationsteknik och där industriell IoT (IIoT) är aktiverat. Detta möjliggör i sin tur digital design och optimering av produktionslinjen och validering av produktionsprocesser inför implementering på fabriksgolvet; vilket minskar investeringsrisken och förkortar skaleringstiden. Att koppla ihop det digitala ramverket med automationshårdvara och mjukvara, samt industriell IoT, underlättar en övergripande integration av produktionen.
Enligt Sinha ger detta insikter om åtgärder och upplägg för att förbättra produktionskvaliteten och upprätthålla bästa praxis för tillverkning, allt i akt och mening att minska skrothastigheten och maximera produktions-genomströmningen, samtidigt som processhållbarhet och lönsamhet balanseras på lång sikt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title